keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Latvamätää ja hellettä

Kasvihuoneet ovat saaneet sietää tällä kaudella jo melkoisesti helteistä. Kunnollisen lämpömittarin myötä on tullut huomattua tuuletuksen vajavaisuus. Tuuletuksen puutteen takia lämpötila pääsee kipuamaan päivisin turhan korkealle ja hellepäivinä aivan liian korkealle. Tämän päivän huiput kun huitelivat 46:n pahemmalla puolella. Liian kuumaa siis. Luukkuja pitänee rakennella pari lisää. Tänään sain valmiiksi sprinklerilinjan, jolla saa tiputettua lämpötilaa helposti viileän kaivoveden avustuksella. Sprinklerien käyttö on vielä käsikäytöllä, joten sitä käytetään vain tarpeen tullen.

IMG_3778

Sumuna suihkutettu vesi tipauttaa lämpötilan nopeasti alas ja samalla kastelee kasveja. Suihkutus tuo omat riskinsä liikakastelusta ja liiallisesta kosteudesta, joten sitä pitää käyttää vain lyhyitä aikoja ja harkiten.

 

IMG_3751 IMG_3752

Kun kastelu ontuu, kasvit kärsivät nopeasti. Lehdet nuukahtavat helposti ja pian kellastuvatkin. Kellastumisen takana voi olla myös muita ongelmia, jotka ovat joko johdannaisia tai osatekijöitä kuumuudesta johtuen.

 

IMG_3748 IMG_3747

Tällä kaudella törmäsin mielestäni ensimmäistä kertaa latvamätään. Latvamätää esiintyi kivivillassa olevassa Ramirossa. Latvamätää esiintyykin juuri ensimmäisessä satoaallossa, jolloin kasvu on lähtenyt reilusti kasvuun ja on siten ollut liian nopeaa. Kun hedelmät kehittyvät liian nopeasti, ei niiden kärkiosiin ehdi kulkeutua kalsiumia. Onneksi näitä ei näyttänyt olevan tämän enempää. Jatkossa jos kivivillalla on tarkoitus kasvatella, pitääkin kalsiumin saantiin kiinnittää enemmän huomiota. Nythän kivivillassa olleet eivät saaneet kasvihuoneeseen siirron yhteydessä lainkaan vegetatiivisia lannosannoksia, vaan suoraan generatiivisia, joissa kalsiumin määrä oli vähäinen. Selkeä syy-yhteys siis löydettävissä.

 

Ja sitten mukavempiin asioihin, eli kuvia kasvateista.

IMG_3754
Vesiviljelyssä Carolina Reaperiä
IMG_3756
Lemon Droppia
IMG_3758
Carolina Reaperiä turpeessa
IMG_3759
Aji Amarillo podittaa mukavasti jo harjalla
IMG_3760
Ensimmäinen Aji Cristal ottaa väriä ebbissä
IMG_3762
Tepin podittaa satamäärin
IMG_3763
Ensimmäinen Aji Amrillo on pian kypsä
IMG_3768
Aji Fantasya ollaankin jo päästy nauttimaan

2 kommenttia:

  1. Sun chilien latvamätä saatta olla kalsiumin puutetta. Omissa chileissä oli samanlaista muutosta kun vähensin kalsiumnitraatin määrää podien muodostuessa. Eli siis salpietarin määrää.

    VastaaPoista
  2. Ehkä puutetta tai sitten kyse on siitä ettei kasvi ole ehtinyt kuljettamaan sitä hedelmän kärkeen asti nopean kasvun takia.

    Lannoitteena kasvihuoneeseen siirron jälkeen Kekkilän Vihannes-Superex + Yaran Calcinit. N:K suhteella 1:1,17. Ca:N suhde 61%, joka on kyllä hieman ulkona suositellusta 70-100%:n suhteesta. Mikä sitten viittaa kalsiumin puutteeseen...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...