Kasvihuoneet ovat saaneet sietää tällä kaudella jo melkoisesti helteistä. Kunnollisen lämpömittarin myötä on tullut huomattua tuuletuksen vajavaisuus. Tuuletuksen puutteen takia lämpötila pääsee kipuamaan päivisin turhan korkealle ja hellepäivinä aivan liian korkealle. Tämän päivän huiput kun huitelivat 46:n pahemmalla puolella. Liian kuumaa siis. Luukkuja pitänee rakennella pari lisää. Tänään sain valmiiksi sprinklerilinjan, jolla saa tiputettua lämpötilaa helposti viileän kaivoveden avustuksella. Sprinklerien käyttö on vielä käsikäytöllä, joten sitä käytetään vain tarpeen tullen.
Sumuna suihkutettu vesi tipauttaa lämpötilan nopeasti alas ja samalla kastelee kasveja. Suihkutus tuo omat riskinsä liikakastelusta ja liiallisesta kosteudesta, joten sitä pitää käyttää vain lyhyitä aikoja ja harkiten.
![]() | ![]() |
Kun kastelu ontuu, kasvit kärsivät nopeasti. Lehdet nuukahtavat helposti ja pian kellastuvatkin. Kellastumisen takana voi olla myös muita ongelmia, jotka ovat joko johdannaisia tai osatekijöitä kuumuudesta johtuen.
![]() | ![]() |
Tällä kaudella törmäsin mielestäni ensimmäistä kertaa latvamätään. Latvamätää esiintyi kivivillassa olevassa Ramirossa. Latvamätää esiintyykin juuri ensimmäisessä satoaallossa, jolloin kasvu on lähtenyt reilusti kasvuun ja on siten ollut liian nopeaa. Kun hedelmät kehittyvät liian nopeasti, ei niiden kärkiosiin ehdi kulkeutua kalsiumia. Onneksi näitä ei näyttänyt olevan tämän enempää. Jatkossa jos kivivillalla on tarkoitus kasvatella, pitääkin kalsiumin saantiin kiinnittää enemmän huomiota. Nythän kivivillassa olleet eivät saaneet kasvihuoneeseen siirron yhteydessä lainkaan vegetatiivisia lannosannoksia, vaan suoraan generatiivisia, joissa kalsiumin määrä oli vähäinen. Selkeä syy-yhteys siis löydettävissä.
Ja sitten mukavempiin asioihin, eli kuvia kasvateista.
Sun chilien latvamätä saatta olla kalsiumin puutetta. Omissa chileissä oli samanlaista muutosta kun vähensin kalsiumnitraatin määrää podien muodostuessa. Eli siis salpietarin määrää.
VastaaPoistaEhkä puutetta tai sitten kyse on siitä ettei kasvi ole ehtinyt kuljettamaan sitä hedelmän kärkeen asti nopean kasvun takia.
VastaaPoistaLannoitteena kasvihuoneeseen siirron jälkeen Kekkilän Vihannes-Superex + Yaran Calcinit. N:K suhteella 1:1,17. Ca:N suhde 61%, joka on kyllä hieman ulkona suositellusta 70-100%:n suhteesta. Mikä sitten viittaa kalsiumin puutteeseen...