keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Sahanpurusta ei mullan jatkeeksi

Alkuvuodesta laitoin kokeellisesti chilejä kasvamaan sahanpuruun. Testisekoituksia oli muutamia erilaisia ja verrokkitaimia tuli automaattisesti laiteltua. Tilanahtauden vuoksi sahanpurutaimet eivät saaneet kovin hyviä paikkoja, mutta myös verrokit olivat samoissa oloissa. Näin ollen vertailua on hyvä suorittaa.

Vaikka olosuhteet eivät olleet alussa parhaat mahdolliset, testi kuitenkin onnistui hyvin ja kysymys sahanpurusta mullan jatkeena sai mielestäni riittävän hyvän vastauksen tälläkin otannalla. Ensimmäiseksi on todettava, että sahanpurua käytetään vesiviljelyssä väliaineena melko yleisesti Yhdysvalloissa ja Australiassa. Sahanpurun laatu ratkaisee paljon ja se mistä puusta se on peräisin. Koska kaupallisessa viljelyssä käytetään sahanpurua menestyksekkäästi, ei ole mitään syytä kiistää sen toimivuutta. Testin tavoitteena oli hieman tutkia, toimiiko perus “mitä sattuu” puru sellaisenaan tai multaan sekoitettuna normaalissa kotiviljelyssä.

Hyvin nopeasti oli huomattavissa se, että puru sitoo liikaa kosteutta eikä tahdo luovuttaa sitä pois. Puru siis piti kasvualustan erittäin märkänä pitempiä aikoja. Koska kastelun tarvetta ilmeni todella vähän, olisi kasteluliuoksen vahvuus pitänyt todennäköisesti olla huomattavasti korkeampi. Nyt kastelu suoritettiin tarpeen ilmaantuessa samalla vahvuudella jota annettiin myös muille taimille.

Tulos testistä oli melko selkeä. Enemmän purua, vähemmän kasvua. Verrokkitaimet kasvoivat tänä aikana mullassa huomattavasti paremmin. Myös superlonrouheessa kasvaneet taimet kasvoivat paremmin, vaikka niitäkin piti kastella erittäin vähän. Rouhe, vaikka ei puuta ole nähnytkään olikin testin mustana hevosena varsinainen yllättäjä ja se saattaisi olla todella hyvä kasvualusta puoli- tai täysautomaattisessa vesiviljelyssä.

IMG_3601
IMG_3611
IMG_3598
IMG_3599
IMG_3605
IMG_3624
IMG_3609
IMG_3610
IMG_3620
IMG_3614
IMG_3616
IMG_3622
IMG_3604
IMG_3631

3 kommenttia:

 1. Meilläkin oli juuri mökillämme tuossa viime viikonloppuna puunsahauskorjuut ja sitä moottorisaha silppua tuli todella paljon niin mietin juuri, mitä sillä tekisi. Tulokset kyllä puhuvat puolestaan, että nuo sahanpurussa olleethan ovat todella paljon takana verrattuna normaaliin multaan. Kiitos mielenkiintoisesta testistä. Pitääpä keksiä jotain muuta käyttöä purulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puupurun haitta lienee siinä, että se pitää kasvualustan kosteana tai liian märkänä. Puru vie lisäksi kasvualustasta typpeä.

   Puupuru on hyvä hieman kuivattaa ja lisätä sitä kompostiin, jossa se imee kosteutta ja lisää ilmavuutta.

   Poista
 2. Kiitos tästä! Hyvä ja selkeä yhteenveto.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...