sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Uutta purkkia Rocotoille

Rocotoissa temmeltäneistä punkeista näytettiin pääsevän helposti eroon muutaman päivän Carbon Kick kuurilla ja muutamilla myöhemmillä varmistusruiskutuksilla. Rocotot ovat kukkineet melko mukavasti kasvihuoneeseen päästyään. Harmillista vain, mutta kukat eivät ole vain kehittyneet eteenpäin paria lukuun ottamatta. Kukkien putoilun tulkitsen johtuvan stressistä tai lannoituksen puutteesta.

Rocotot ovat monien muiden chilien tavoin lähtöisin Etelä-Amerikasta. Vuoristossa ilma jäähtyy huomattavasti yöksi, joten suuret lämpötilanvaihtelut vastaavat paremmin Rocoton alkuperäisiä elinolosuhteita. Myöskään suuret lämpötilat eivät ole Rocoton mieleen.

rocoto160613

Yllä mainitut asiat eivät juurikaan toteudu, eikä varsinkaan kasvihuoneen perähuoneessa. Siellä on päivisin liian kuuma ja yöksi lämpötila ei välttämättä tipu tarpeeksi alas. 7,5 litran purkin tuntuvat myös olevan kuivia tämän tästä. Kastelusta huolimatta kasvit joko haihduttavat tehokkaasti tai niille ei ole edes tarpeeksi vettä tarjolla. Kuivuus yhdistettynä kuumuuteen saattavat olla stressiä aiheuttavia asioita.

Perähuoneen päälle vedettiin aurinkoisten ilmojen alkaessa harso jotta aurinko ei porottaisi ja polttaisi chileihin aivan täydellä teholla. Tuolloin katonrajassa ollut ilmastointi luukku meni peittoon ja sen kautta ei ole käytännössä lainkaan vaihtunut ilmaa. Nyt harso on poistettu luukun kohtaa ja toivottavasti suurimmat lämpöhuiput tasaantuvat. 

Ajattelin heittää ruukkuihin nyt vielä hieman kanankakkaa, mutta ruukut osoittautuivatkin melko piukaksi juuristosta johtuen. Tästä lähtikin ajatus ruukunvaihdosta suurempaan. Tällä hetkellä ei näyttänyt olevan vapaana kovinkaan paljon suurempia ruukkuja, joten ajattelin, että voisikohan näille tehdä yhden ison kangasruukun. Kangasruukku tosin kuivahtaa melko hyvin, joten pian ajatus vaihtui kangasruukusta laastipaljuksi. Niinpä kolme 7,5 litran purkkia vaihtui 60 litran laastipaljuun.

IMG_3657
Lähtötilanne. Kolme 7,5 litran purkkia.

IMG_3676
Purkeista löytyi kohtuulisesti juuria. Osa oli hakeutunut reunaan, osa ylös pintaan.

IMG_3679
Laastipalju alkoi äkkiä tuntuakin melko pieneltä, vaikka jokaiselle kasville tuli n. 12 litraa lisää tilaa. 

IMG_3681
Mullaksi tehtiin sekoitus 620W turpeeseen perustuen. Siihen lisättiin lekasoraa tuomaan kuohkeutta ja ilmavuutta (pytyssä ei reikää) ja luonnonturvetta tuomaan happamuutta. Koska luonnonturve ei sisällä juuri yhtään voimaa, lisättiin sitä Kekkilän Luonnonlannoitteella.

 

Mielenkiintoista nähdä, auttavatko nämä toimet hedelmien muodostuksessa. Jos hedelmiä ei ala vieläkään muodostua, vaihtoehdoksi jää vielä kokeilla ulkokasvatusta.

2 kommenttia:

  1. No huh, melkoisen kokoisia kasveja nuo sun rocotot ovatkin! Varmaan pärjäävät ainakin hetken paljussa, mutta jos meinaavat vielä kokoa kasvaa, niin taitavat tarvita paljun mieheen... Mielenkiintoinen projekti joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  2. Nämähän ovat muuten vuoden 2012 kasveja. Talvehtivat keittiön ikkunalla joten kuten. Kasvu alkoi kevään auringon myötä ja piristyi sitten kasvihuoneessa. Enpä kyllä usko, että purkkia enää tuosta suurennan. Edellytyksiä suuremmalle purkille varmasti olisi, mutta mielestäni kasvien ei tarvitsisi keskittyä juurien kasvatteluun. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...