perjantai 2. elokuuta 2013

Ebb & flow rehottaa

“Vuoksi-luode”-vesiviljely on ollut menestys tänäkin vuonna. Sato siinä on vielä raakaa, joten varsinaista kypsymisaaltoa odotellaan edelleen. Joitakin Aji Cristaleja ja Lemon Droppeja tuolta on jo otettu. Viime vuotiseen tapaan tämä järjestelmä kasvattaa huomattavasti suuremmat puskat kuin verrokit turpeessa. Ja kaiken lisäksi tämä tapahtuu lähes automaattisesti. Veden kulutus on huimaa ja etsinnöistä huolimatta en ole järjestelmästä löytänyt vuotoa. Viikkojen 30 ja 31 välisellä ajalla, joka oli täällä helteinen, kului vettä n. 100 litraa. Pumppuhan pumppaa alla olevasta ravinnesäiliöstä veden sen yläpuolella olevaan kouruun, josta vesi jälleen palaa takaisin säiliöön joko ylimenoputken kautta tai laskee pumpun läpi sen sammuttua. Järjestelmä on siis suljettu. Lekasorasta haihtuvaa kosteutta olen yrittänyt hillitä mv-muovilla.

[Group 1]-IMG_6221_IMG_6242-22 images
vas. Aji Amarillo (Rojo), Aji Fantasy, Aji  Cristal ja Lemon Drop

Kokoa kourun chileille on kertynyt mukavasti. Kourun pinnasta latvan huippuun tulee 140-160cm. Leveyttä 2 metriä ja syvyyttäkin metrin verran. Neljä puskaa tähän ränniin on pikkaisen liikaa. Jos ensi kaudella laittaisi vain kolme.

IMG_6195

Kouru on täynnä juuria. Kourun päällä oleva muovi pitää lekasoran kosteana pintaan saakka, joten juuria on myös pintaan saakka.

 

IMG_6218
IMG_6213
IMG_6215

Korkeudessa löytyy. Kasvihuoneen korotuskin on tullut kasvien käyttöön ja osa haluaa kasvihuoneesta uloskin. Vaikka lannoitus on ollut vähätyppisempää (N:K 1:1,18) jo tovin, on kasvua silti tapahtunut. Toki kasvu on hidastunut huomattavasti. Kukkien muodostumista hillitsin vaihtamalla Kukka-Superexin Vihannes-Superexiin. Vielä voisi kokeilla yhtä pyrähdystä ja ottaa vauhtia ja yrittää nostaa sadon määrää latvuston kukinnasta.

 

IMG_6194 IMG_6193
Aji Amarillo (Rojo) ja Lemon Drop. Rungot ovat puutuneet ja ovat saaneet paksuuttakin. Lannoitteena käytin alussa Cannan Aquaa, mutta sen kulutus oli liiallista säiliön vetoisuuden takia. Niinpä siirryin pian Turve-Superexiin, sitten Kukka-Superexiin ja viimeiseksi Vihannes-Superexiin. Näiden lisäksi on tarjoiltu typpeä ja kalsiumia Yaran Yaraliva Calcinitin muodossa.

Alussa typpi-kalisuhde oli 1:1 ja siittä olen nostanut kaliumin määrää hiljalleen nykyiseen 1:1,18:aan. Ravinneliuoksen voimakkuus oli alussa 2.0 mS/cm ja nykyisin voimakkuus on pyörinyt 2,5-2,8 mS/cm voimakkuuksissa.

Uudet lannoitevedet heitän poikkeuksetta vanhojen sekaan. Tankin olen pessyt kertaalleen likaisuuden takia. Kokeellisesti olen laittanut Superexinliuosten lisäksi säiliöön myös nokkosvettä tuomaan lisää helposti saatavaa typpeä kasveille. Viimeisin tankkiseos koostui kolmesta 55 litran tynnyrisekoituksesta, jossa kahdessa oli 65g Vihannes-Superexiä ja 40g Calcinittia. Tuon laskennalliseksi voimakkuudeksi kovalla vedellä on 2,9 mS/cm, mutta todellisuudessa voimakkuus pyörii (mittaamatta) jossakin 2,6-2,7mS/cm voimakkuudessa. Noiden lisäksi säiliöön meni 55 litraa nokkosvettä, jossa oli 10 litraa laimentamatonta nokkosuutetta. Tuon vahvuuden mittasin ja se oli kaivovedellä (0,8mS/cm) 1,5mS/cm. Aji Fantasyn lehdissä näkyi typpivajausta, joten toivottavasti tämä ja tänään suihkutellut nokkosvedet (1,0mS/cm) suoraan lehdille auttavat tuomaan vihreyttä kasvustoon.

Kastelu eli pumppaus toimii automaattisesti. Automaattisuus tarkoittaa kellokytkintä. Pumppauksia on vuorokaudessa neljä. Ensimmäinen pumppaus kestää 2 minuuttia ja sijoittuu puoli yhdeksään aamulla. Tuossa varaudutaan päivään. 11:00 on seuraava pumppaus joka kestää myös 2 minuuttia. Kello 14:00 annetaan päivän kulutushuippuun vettä neljän minuutin ajan. Illalla 18:00 on vielä minuutin pumppaus, jolla yritetään poistaa iltapäivällä mahdollisesti syntynyttä veden puutetta.

IMG_6207
IMG_6208
IMG_6220
IMG_6211

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...