torstai 1. elokuuta 2013

Kasvuston siivousta

Taas ollaan askeleen lähempänä kauden päätöstä. Onneksi kauden päättymiseen on vielä roimasti aikaa, mutta ajatukset kesän loppumisesta pitää ottaa huomioon.

Alenevat yölämpötilat tuovat härmän ja homeen riskin ja siksi kasteluihin on kiinnitettävä huomiota. Koska härmää esiintyy kosteissa oloissa, on illalla tapahtuva kastelu jätettävä väliin ja tarpeen tullen kastelu on tehtävä vasta aamusta. Tuuletusta on pyrittävä pitämään yllä mahdollisimman paljon, jotta kosteus ei pääse nousemaan liian korkealle. Kosteusmittari kasvihuoneessa auttaakin kosteuden tarkkailussa.

Homeiden torjunnassa auttaa myös kasvustojen harvennus ja kuoleiden kasvinosien poisto. Kasvihuoneen siivous onkin hyvä aloittaa nyt ja jatkaa sitä loppuun saakka. Kasvuston karsiminen auttaa ilmavoittavaan kasvustoa ja samalla kasvi pääsee turhasta kulutuksesta eroon.

Raaka sato ja varkaat yhdessä ovat huono juttu. Varkaat hidastavat sadon kasvattamista, kun kasvi suuntaa energiaansa kahteen eri paikkaan. Nyt kannattaakin nipsaista pois turhat varkaat. Jos varkaista ei ole poistettu kesän mittaa, saattaa osa varkaista olla huomattavankin kokoisia. Varkaiden poisto ei ole helppoa jos siellä päässä killuu satoa. Itse tyydyin poistelemaan vain sellaisia varkaita joiden päästä ei löytynyt mitään mainittavaa. Poistelin samalla myös joitakin turhaksi katsomiani alalehtiä sekä keltaisia ja tai muuten kärsiviä lehtiä.

Kasvuston siivous antaa myös loistavan tilaisuuden kasvien tarkkailuun. Ikävä kyllä täältä löytyi melkoisesti kirvoja. Kirvat olivat lopulta levittäytyneet yli puoleen kasvihuonetta. Melkoisia tiheytymiä tuolta löytyikin. Onneksi mitään suurempaa tuhoa ei vielä näkynyt, joten epäilen kirvojen iskua melko hiljattain tapahtuneeksi. Kirvojen etsintä kannattaa aloittaa uusimmista lehdistä sekä versoista kukkanuppujen lähistöltä. Ilmeisesti nuo ovat niitä mehukkaimpia kasvinosia kirvojen mielestä.

IMG_6130

Ensimmäiseksi varjelevaksi toimenpiteeksi pesin kirvat pois Carbon Kickin kanssa. Carbon Kick Booster ei niinkään ole tarkoitettu kirvojen poistoon, mutta sen sisältämän öljyn takia, se on kuitenkin haitaksi kirvoille. Paineruiskun kanssa kirvojen poisto oli melko helppoa. Kahteen ruiskutukseen kului 10 litraa valmista seosta. Boosteria tähän määrään kului ainoastaan 40ml. Nyt kun suurimmat kirvamäärät on poistettu, on edessä varsinainen myrkytys. Koska satoaika on juuri käsillä, ei varsinaisia myrkkyjä kannata käyttää. Toki sadon poiminta ja viikon karanteeni olisi mahdollista.

Illalla hämärän laskeuduttua onkin hyvä käydä suihkuttelemassa Spruzitia kirvojen tuhoamiseksi. Spruzitin suihkutteluun saa parhaiten tehoa kun homman tekee mahdollisimman tarkasti ja mahdollisimman pimeässä, koska sen sisältämä kosketusvaikutteinen pyretriini kun hajoaa valossa.

 

IMG_6136

Carolina Reaperin lehden alapinnalta löytyi tällainen apulainen. Kyseessä on harsokorennon toukka, joka tässä kehitysvaiheessa toimii luontaisena petoeläimenä kirvoille. Yksi toukka ei todellisuudessa paljoakaan auta kirvataistelussa, mutta olipa tällainenkin kiva tuolta lehtien seasta löytää. Suuremmissa määrissä näistäkin on jo varmasti apua. Onhan näitäkin mahdollista ostaa suoraan torjuntaeliöksi kasvihuoneeseen.

 

IMG_6198

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...