tiistai 20. elokuuta 2013

pH- ja EC-mittareiden kalibrointi

Veden ja maaperän mittailut on hyvä tapa päästä käsitykseen vallitsevista oloista. Varsinaiset Viljavuus- ja vesitutkimukset maksavat muutamista kympeistä kolmannelle sadalle eurolle, joten ne eivät ole esim. parvekepuutarhurinkaan ensimmäinen vaihtoehto.
Tarkan tuloksen saaminen siis maksaa, mutta se voi olla joskus tarpeen. Kotipuutarhuri voi mittailla helposti pH:ta ja sähkönjohtavuutta. Liian korkea (emäksinen) tai liian matala (hapan) pH vaikeuttaa kasvien ravinteiden saantia. Myös lannoiteliuoksia on hyvä mittailla, jos lannoitteiden määrät ovat hieman hakusessa. Yksiä oikeita lannoite tai pH arvoja ei ole missään, mutta monia ohjeellisia arvoja löytyy alan kirjallisuudesta tai vaikkapa internetistä.
Yleensä mittareihin tartutaan vasta sitten kun epäillään ongelmaa tai sellainen on jo olemassa. Säännöllinen seuranta auttaa pitämään yllätykset poissa, joten satunnaisia mittailuita on hyvä tehdä. Jotta mittaustulokset olisivat edes jokseenkin uskottavia, on mittarit kalibroitava säännöllisesti tai mittauksien alussa.
Tässä jutussa käsittelen Adwan pH AD 12 ja EC AD 31 mittareiden kalibroinnin. Ohje on pätevä muillekin mittareille, mutta testinkulku ja käytettävät kalibrointiliuokset on tarkistettava oman mittarin käyttöohjeista. (Adwan käyttöohjeet löydät täältä.)
IMG_3235
Mittarit ja jotain tarvikkeita. Mittareiden huoltoon ja kunnossapitoon ei tarvita paljoakaan. Tärkeintä on pitää huolta puhdistuksesta ja ajoittaisesta kalibroinnista.
pH-mittarin kalibrointi
pH-mittari pitää puhdistaa käytön jälkeen. Mittarin huuhtelu hanavedellä on valmistajan mukaan riittävä, kun mittaria käytetään usein. Jos lasipäässä on pinttynyttä likaa, sen voi varovaisesti puhdistaa vanupuikolla. Huom! Älä koskaan puhdista pH-mittarin mittapäätä tislatulla vedellä. Tislattu vesi tuhoaa mittapään. Mittapään voi hanaveden lisäksi puhdistaa myös mittarille sopivalla puhdistusnesteellä. Jos mittaria ei käytetä usein, on mittapään kosteutta hyvä lisätä säilytyksen ajaksi. Leikkaa tiskirätistä tai muusta vastaavasta imukykyisestä kankaasta pala mittapään suojakorkkiin ja kostuta se varastointi-/puhdistusnesteellä (esim. Adwalle Hanna HI 70300). Kankaan ei pidä olla tippuva, joten jo muutama pisara nestettä riittää. Sulje korkki tämän jälkeen tiukasti. Toistuvassa käytössä mittapään voi laittaa korkkiin suoraan huuhtelun jälkeen.

IMG_3239
Tässä pH-mittareille sopivia kalibrointiliuoksia. pH- ja EC-mittareiden kalibrointiin on myytävänä kertakäyttöisiä annospusseja sekä useampaan kalibrointiin riittäviä pulloja. pH 4 ja 7 ovat yleisesti tarvittavia arvoja kalibroinnissa, mutta ne voivat olla mittarista riippuen erikin. 

Jos suoritat kalibrointeja harvakseltaan, on kalibrointia ennen hyvä katsoa mitä mittari näyttää. Jos kalibrointiliuoksesta saa kovin eri tuloksen, voidaan viimeaikaisia mittaustuloksia pitää virheellisinä. Kalibrointia ennen suoritettava testimittaus kertoo lisäksi kalibrointitarpeen, josta voi päätellä omien kalibrointivälien pituuden. Jos virhettä ei ole syntynyt, pysyy mittari hyvin mittatarkkuudessa ja kalibrointivälin voi pitää samana tai jopa hieman pidentää. Jos taas näyttämä heittää, on laitteen puhdistuksiin kiinnitettävä enemmän huomiota ja kalibrointeja pitää suorittaa useammin. Jos näyttämä heittää huomattavasti, on myös uuden mittapään ostoa harkittava (jos mittapää on vaihdettavissa). IMG_3242

IMG_3269
Ennen kalibrointia on hyvä varmistaa sopiva mittauspaikka ja välineet. Kalibrointiliuokset on hyvä nostaa samaan lämpötilaan paria tuntia aikaisemmin jossa kalibrointi aiotaan tehdä. Näin kalibrointinesteen lämpötila asettuu samaksi vallitsevan lämpötilan kanssa ja kalibrointi onnistuu helpommin (ei lämmöstä johtuvaa ryömimistä). Jos käytössä on suurempia pulloja kalibrointinestettä, järjestä nesteelle jokin sopiva mittalasi. Snapsilasi on oivallinen painonsa ja tilavuutensa takia. Kalibrointinestettä kuluu vähän ja mittari pysyy pystyssä lasissa. Kerta-annospussissa mittaamista varten kannattaa ottaa jokin tuki jota vasten mittari ja pussi pysyvät mittauksen ajan pystyssä.
Huom! Älä koskaan kaada käytettyä kalibrointinestettä takaisin pulloon. Käytetty neste saattaa sisältää jäämiä toisesta nesteestä tai mittarista, eikä siten ole enää puhdas. Käytä aina vain puhtaita mittalaseja ja käytä aina vain tuoreita mittanesteitä. Kalibrointinesteet vanhenevat vuodessa. Kerta-annospussin voi sulkea tiiviisti teippaamalla, jolloin nestettä voi käyttää myöhemmin vertailuun. Käytettyä ja kertaalleen avattua pussia ei kuitenkaan pidä käyttää kalibroinneissa enää toistamiseen.

IMG_3254 IMG_3255 IMG_3256
Kalibrointitilaan päästään painamalla laite ensin päälle ja sitten sammuttamalla se. Sammutusnappia painetaan kuitenkin niin kauan, että CAL-teksti ilmestyy näkyviin. Tämän jälkeen mittari pyytää kalibrointiliuosta. Oletuksena mittarin kalibrointi tehdään kahdessa liuoksessa, 7 ja 4, mutta asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön myös yhden pisteen kalibrointi. Kahdenpisteen kalibrointi antaa hieman luotettavamman kalibrointituloksen.

IMG_3257 IMG_3258
Mittari kalibroidaan ensin pH 7:n liuoksessa. Kalibrointitilaan päästyään mittari pyytää kalibrointiliuosta 7.01 USE ja kun mittari asetetaan kyseiseen liuokseen sana USE muuttuu sanaan REC. REC tila voi kestää kauankin jos lämpötilasta johtuvaa ryömintää tapahtuu. Kun mittari on saanut mitattua pH 7:n, se pyytää pH 4:n kalibrointiliuosta, 4.01 USE. Siirrä mittari tällöin pH 4:n kalibrointiliuokseen. Kuivaa suurimmat tipat pH 7:n liuoksesta mittapäästä, jotta pH 4:n mittaus ei vääristyisi.

IMG_3263 IMG_3247 IMG_3269-001
Jos et ehdi siirtämään mittaria ajoissa pyydettyyn liuokseen, kalibrointi keskeytyy ja teksti WRNG ilmestyy näyttöön. Tässä kohdassa mittarin voi vielä laittaa nopeasti oikeaan liuokseen ja kalibrointi jatkuu. Jos aikaa kuluu liikaa, mittari palaa normaalitilaan. Tällöin kalibrointi pitää suorittaa uudelleen.
Kun mittari on siirretty 4.01 USE jälkeen pH 4:n liuokseen, sana REC ilmestyy jälleen näyttöön liuoksen mittaamisen ajaksi. Kun kalibrointi on valmis, mittari palaa normaalitilaan ja jää osoittamaan kalibrointiliuoksen arvoa ja lämpötilaa. Mittari on nyt kalibroitu.

EC-mittarin kalibrointi
Kuten pH-mittari, EC-mittarikin pitää huuhdella joka käytön jälkeen. pH-mittarista poiketen, EC-mittarin mittapään saa huuhdella tislatulla vedellä. Tähän käy hyvin akkuvesi. Mittarin voi huuhdella myös hanavedessä, mutta johtamaton tislattuvesi on paras huuhde.
IMG_3272

IMG_3273

IMG_3274
Adwan AD 31 mittarin kalibrointi lähtee liikkeelle samalla tavalla kuin ylempänä esitetyn pH-mittarinkin. Mittari päälle, paina off-painiketta niin kauan kunnes sana CAL ilmestyy näyttöön. Tämän jälkeen mittari pyytää 1413µS/cm:n kalibrointiliuosta. Kalibrointiliuoksen voimakkuus vaihtelee jonkin jonkin verran eri mittareiden ja merkkien välillä. Varmista siis ennen kalibrointia mittarillesi sopivan liuoksen vahvuus.
IMG_3281 IMG_3282
Aseta mittari kalibrointiliuokseen ja odota. Itse käytin tällä kertaa annospussia, jossa voi suorittaa kalibroinnin vain avaamalla pussin. Huomioitavaa kuitenkin on, että pussin sisältö vanhenee ajanmittaa ja kertaalleen käytetty pussi ei ole enää käytön jälkeen luotettava kalibrointiin. Olen näitä kertakäyttöliuospusseja toki teipannut kiinni ja säilyttänyt niitä viileässä ja pimeässä. Huolellisesti suljettu ja säilytetty pussi toimii referenssinä, jos haluaa nopeasti tarkistaa mittarin näyttämän. Lyhyellä aikavälillä pussin sisältö ei näytä juurikaan muuttuvan, varsinkin jos siellä käytetty mittari on aina huolellisesti puhdistettu.
Kun tiimalasi on vilkkunut mittarin näytöllä jonkin aikaa, ilmestyy näyttään OK-sana kalibroinnin onnistumisen merkiksi. Kalibroinnin jälkeen huuhtele mittari tislatulla vedellä.

IMG_3271 IMG_3284
Mittareiden oikeanlainen säilytys takaa mittarille ja varsinkin mittapäälle pitkän käyttöiän. Oikeanlainen ja jokakertainen puhdistus vähentää todellista kalibrointitarvetta ja ennen kaikkea se auttaa saavuttamaan mittalaitteilla oikeanlaisia tuloksia. Kotioloissa, halvoilla mittalaitteilla mitattaessa on hyvä ottaa huomioon mittatarkkuus. Koska mittalaitteet eivät ole tarkkoja on mittaustuloksiinkin syytä suhtautua varauksella. Useamman desimaalin tarkkuus voidaan unohtaa näillä mittareilla. Hyvä nyrkkisääntö onkin vähentää tuloksesta se viimeinen desimaali ja keskittyä vain karkeampaan lukuun. Mittaukset ovatkin oma juttunsa ja niitä käydään läpi myöhemmin. Hyvin hoidettuna huono mittarikin on parempi kuin huonosti hoidettu hyvä mittari.

3 kommenttia:

 1. Onko kokemuksia millaisia ec-arvoja pelkkä vesijohtovesi antaa? Ostin itse mittarin joka näyttää vedesä 0,15, enkä tiedä ollaanko ns. edes raja-arvoissa. Varmaan pieniä eroja myös veden laadusta johtuen.

  btw viimeinen lause "Hyvin hoidettuna huono mittarikin on parempi kuin huonosti hoidettu huono mittari." ;)

  VastaaPoista
 2. Johtavuus muuttuu veden epäpuhtauksien mukaan, jotka saattavat hieman vaihdella vuodenajan mukaan. Joskin heittelyt ovat maltillisemmat vesijohtovedessä kuin kaivovedessä.
  Itse olen mielestäni mitannut noin 0,1EC (0,1mS/cm tai 100µS/cm) arvoja, eli ihan samalla suunnalla ollaan. Kaupungin sivuilta pitäisi löytyä raportit vedenlaadusta.
  Tässä esim.
  Turun: http://www.turunseudunvesi.fi/media/documents/Liite%202%20Esik%C3%A4sitellyn%20raakaveden%20laatu_2013.pdf
  ja Helsingin:
  https://www.hsy.fi/fi/asiantuntijalle/vesihuolto/vedenlaatu/Sivut/default.aspx

  Raportit ovat hieman vanhoja, mutta saamasi lukema on ihan kohdillaan.

  Kiitoksia huomiosta viimeisen lauseen suhteen. :D

  VastaaPoista
 3. Meitäkin kiinnostaisi tehdä maaperän ja veden mittaus, ja olen vähän selvitellytkin mistä niitä saa. Kiitos ohjeista mittaamisen ja kalibrointiin, ehkä kokeilemme nyt itse sitten. Juurikin tuo pH ja sähkönjohtavuus kiiinnostaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...