sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Karsimalla nopeammin kypsää

Sää ja varsinkin syksyiset säät yllättävät aina. Tähän ehkä on syynä varautumattomuus ja kauniina jatkuneet kelit. Lämmin syksy on tarjoillut kesäisiä päiviä runsaasti ja kauden päätös on hieman päässyt taas unohtumaan. Sää kylmenee vääjäämättä ja yölämpötilat ovatkin tippuneet jo huolestuttavan alas.

Nyt on korkea aika tehdä päätöksiä kasvien suhteen. Kasvihuoneessa on kautta vielä jäljellä, mutta sadon kypsyminen hidastuu hidastumistaan. Jos raakaa satoa on puskissa paljon, voi sadon kypsymistä nopeuttaa karsimalla muuta kasvustoa. Jälki ei ole nättiä ja karsintoja tehdessä täytyykin punnita se, mitä on tekemässä puskalle kauden jälkeen. Jos kasvia ei aio säästää kauden jälkeen, on karsinta helppo tehdä. Jos kasvin aikoo taasen talvettaa, on karsintaa tehtävä harkitsevaisemmin ja maltillisemmin.

IMG_6877
Ensimmäiseksi on helpoin työ poistaa hedelmän jälkeiset tyhjät oksat.
IMG_6880
Toiseksi voi poistaa turhat haarat.
IMG_6884
Sitten voi poistella heikot lehdet. Suurempia ja vanhempia lehtiä voi poistaa muutenkin. Jos oksa jatkuu “pöheikköön” pätki sitä vain sellaisessa pätkissä jonka näet.
IMG_6885
Oksan pätkiminen osissa on helpompaa kuin kokonaisen turhan oksan poisto. Näin myös vihreiden hedelmien kiinnityspisteitäkin on helpompi seurata ja vahinkokatkaisuiden määrä minimoituu.
IMG_6906
Runsas lehdistö pitää kosteutta yllä, joka taas antaa hyvän kasvualustan homeille ja härmälle. Myös jotkin tuholaiset viihtyvät kosteassa.
IMG_6909
Loppuvaiheessa ei kannata sääliä pieniä hedelmän alkuja tai kukkasia, vaan ne kannattaa leikata surutta pois. Hedelmät vaativat paljon kasvaakseen ja kypsyäkseen sisätiloissakin.
IMG_6908
Loppuvaiheen karsinta ei ole nättiä, mutta se antaa paremman mahdollisuuden lopuille hedelmille kypsyä. Talvetettavatkin kasvit vaativat karsintaa, mutta silloin ei tarvitse olla näin radikaali. Liiallisen lehtien poiston suhteen kannattaa olla varovainen, jos halajaa kasville vielä ikää. Rungon voi toki katkaista poikkikin, mutta uudelleen kasvuun lähtö on tällöin jonkin verran epävarmempaa.

 

Viime viikolla karsisin vesiviljelystä lehtiä, pieniä podeja sekä turhia oksia. Viikossa tapahtui ihmeitä ja hedelmät ovatkin saaneet mukavasti väriä.

[Group 2]-IMG_6925_IMG_6941-17 images

[Group 2]-IMG_6948_IMG_6949-2 images

[Group 2]-IMG_6951_IMG_6953-3 images

 

IMG_6916

Syksy ja kylmät ilmat saapuvat. Tämäkin siitä kertoo. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...