tiistai 3. syyskuuta 2013

Se erikoisista kasvualustoista

Kesä tuli, kesä meni. Samalla tuli taas testattua erilaisia kasvualustoja. Kivivillasta kirjoittelinkin jo aikaisemmin, mutta loppuyhteenveto tuosta saa vielä odottaa myöhempää ajankohtaa. Osa testatuista kasvualustoista oli vain vinkeitä päähänpistoja, mutta osassa oli jopa jonkin sortin ideaa. Yhteenvedoksi voisin sanoa, että olipa kasvualusta mikä tahansa, siinä kasvaa kun olosuhteet, kastelu ja lannoitus on kohdillaan. Mitään uuttaa ja mullistavaa ei löytynyt ja tutuilla kasvualustoilla on hyvä jatkaa tulevinakin kausina.

 

IMG_6609
Sahanpurusekoitteet totesin jo taannoin toimimattomiksi normaalin kastelun ja lannoituksen kanssa. Sahanpuru on kuitenkin muualla maailmalla käytetty vesiviljelyn väliaine. Taimet eivät saaneet koko kesässä tämän enempää mittaa purusekoitteessa.
IMG_6588
Kauden aikana osa purusekoitteissa olleista chileistä pääsi jatkokasvatukseen tavalliseen turpeeseen. Turpeessa juuristo kasvoi hyvin, mutta huono taimivaiheen startti  jarruttivat kasvun.

 

IMG_6611
Superlon rouhe vaikutti lupaavalta, joten jatkoin superlon testejä. Kasvatusmuodoksi valikoitui passiivinen vesiviljely. Superlon on käytetty kasvualusta, joten aineessa on potentiaalia oikeasti. Keskimmäisestä löytyy jopa pari podin alkua.
IMG_6621Järkyttävä sotku. Juuret rajoittuvat purkin alaosaan, jossa on riittänyt kosteutta. Aktiivisessa vesiviljelyssä juuriston kasvu olisi ollut varmasti parempaa. Sotkun ja aineen vaikeuden kierrätettävyyden takia superlon on huono materiaali.

 

IMG_6602

Ikean tyyny. Hmm…. yllättävän hyvin on kasvanut. Podejakin löytyy. Kuitu materiaalina kuulostaa eksoottiselta, mutta Sure to Grow saattaa olla hyvinkin samanlaista. Tämä saa jatkaa kasvuaan. Vinkeä päähänpisto.

 

IMG_6607Tämähän on se “kanankakkachili”. Tippuvat kukkaset jäivät historiaan heti kun lopetin lannoittamisen pelkällä kanankakalla ja siirryin Superexiin + CaN lannoitukseen. Podeja tästä kivivilla, perliitti, lekasora kasvualustalla kasvavasta chilistä löytyy erittäin mukavasti. Passiivisena järjestelmänä toimivaa ruukkua saa täytellä yllättävänkin usein.

 

IMG_6600 Kokeiluista uusin. Metsäisellä meiningillä mennään. Rahkasammalta ja peuran jätöksiä. Toki lannoitus muiden ohella samoilla lannoitevesillä. Peuran kakan totesin kauden aikana muutamilla testikasveilla melkoisen voimattomaksi runsaista “varastolannoitus” määristä huolimatta. Tämä kirvojen, toukkien ja kotiloiden kiusaama kasvi saa jäädä vielä kasvamaan.

 

IMG_6614
Bonchiksi suunniteltu chili päätti kasvaa ihan kunnolla. Matalalla tassilla voimakkailla typpipaukuilla terästetty lannoittamaton ja kalkitsematon harkkoturve yllätti. Hapan kasvualusta näyttäisi toimivan ihan hyvin, mikä on yllättävää.

2 kommenttia:

  1. Vau miten hienoja juttuja täältä blogista löytyykään, täytyykin tulla lueskelemaan oikein ajan kanssa! Tykästyttiin ukon kanssa tänä syksynä paholaisen hilloon ja ensi kaudella aloitan kyllä chilikokeiluni nro 2;DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Erikoiset kasvualustat kannattaa suosiolla unohtaa. Helposti hyvään kasvuun pääsee kuohkealla turpeella. Turvetta kannattaakin jemmata nyt vielä kun viherpihat ovat avoinna. Tammi-helmikuulla turpeen saanti on heikkoa, kun siemenet pitäisi saada kylvettyä. :) Paholaisen hillosta olen kirjoittamassa pian pientä juttua parilla reseptillä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...