maanantai 9. syyskuuta 2013

Villichilit kesän jälkeen

CAP502:t taisivat olla taimiaikaan yksi kiinnostavimmista lajikkeistani. Tähän lienee syynä vauhdikas startti. Tempaisihan CAP502 nimiinsä ensimmäisen itäneen chilin ja ensimmäisen kypsän podin tittelin tältä kaudelta. Tämän jälkeen nämä mielenkiintoiset kasvit jäivät melkoisen unholaan. Käydäänpä nyt läpi villit ja puolivillit chilini.

CAP502 C. Frutescens
Ensimmäinen podi tuli jo erittäin aikaisessa vaiheessa ennen kasvien siirtoa kasvihuoneeseen. Kun kasvit olivat kasvihuoneessa, alkoikin pitkä tauko ja CAP 502:t silminnähtävästi kärsivät kasvuolosuhteiden muutosta. Ei kukkia, ei hedelmiä. Kasvit kuitenkin kasvoivat hyvin pituutta ja voivat muuten päälisin puolin hyvin. Jossakin vaiheessa kesää alkoi kukkiakin taas ilmaantua. Noista kukista ei vain kehittynyt mitään. Kun kesää oltiin menty jo hyvän matkaa, alkoi podejakin muodostua. Nyt podit on kerätty ja ihan mukavasti niitä kertyi niiden pienestä koosta huolimatta. 394g punaisia ja 128g vihreitä. Yksi CAP502 jäi talteen leikattuna.

IMG_6421 IMG_6791
IMG_6732 IMG_6741 IMG_6747

 

PI593491 C. annuum var. glabriusculum
Tämä chili näytti varhaisessa vaiheessa nopeaa kasvua, mutta hidastui yllättäen vaikka kasvuolosuhteet pysyivät taimivaiheessa samanlaisina. Kasvihuoneessa tämä pääsikin sitten painumaan täysin unholaan. Kaksi myöhemmin kylvettyä kasvoivat hyvin erilailla verrattuna tuohon ensimmäiseen PI593491:een. Niiden kasvutapa oli tanakka ja suora. Keskikesällä myöhemmät kokivat kovan leikkuun haaroittumisen toivossa, mutta se katkaisi lopulta niiden runsaan kukinnan. Satoa tuli siis ainoastaan tuosta ensimmäisestä chilistä. Ei aivan 10:tä grammaa saatu, mutta lähellä oli. Hedelmä oli mielenkiintoisen makuinen ja voimakkaan tulinen. Satoa tuottanutta puskaa saksittiin. Näiden kohtalo auki.

IMG_6753 IMG_6772
IMG_6754 IMG_6766

 

C. rhomboideum
Rhromboideumit olivat talven sankareita. Ne selvisivät suhteellisen hyvin talvetuksesta niukalla valolla ikkunasta. Alkukausi taittuikin hetken kasvihuoneessa ja sittemmin ulkosalla. Kasvihuoneessa kuin ei myöskään myöhemmin ulkosallakaan tapahtunut merkittävää kasvua. Kesän ollessa kuumimmillaan, Rombot alkoivat varovaisesti kukkia. Kukat kuitenkin tippuivat toinen toisensa perään. Kasvit eivät osoittaneet suurta kasvamisen riemua, vaikka olivatkin kohtuu hyvän näköisiä ja vihreitä. Kun kukinnot eivät pysyneet kiinni, päätin tehdä pienen muutoksen niiden kanssa. Otin ison tynnyrinpohjan ja laitoin pohjalle mustaa multaa. Tämän kerroksen päälle tein hyvän salaojituksen murskatuista tiilistä ja saviputkista. Tämän päälle heitin hieman peltomultaa. Mullan sekaan heitin runsaasti kanankakkaa ja Kekkilän luomu Puutarhalannoitetta. Tämän päälle istutin kaikki kolme Romboa ja täytin loputkin pytystä hiekkaisella savipeltomullalla. Koska kasvu ei onnistunut paahteisella paikalla, siirsin pytyn pienen avustuksen saattelemana puolivarjoon. Tämän jälkeen Romboja on useampaan otteeseen kasteltu runsaasti typpipitoisella nokkosvedellä, josta ne ovat tykänneet. Puolivarjoinen paikka suurella ruukulla osoittautui nappiin menneeksi valinnaksi ja kasvua ja kukkia alkoi pian ilmaantua aivan uudella vauhdilla. Tällä hetkellä kasvissa on paljon pienen pieniä marjoja. Ensimmäisen kypsän tuolta maistoinkin. Se oli vähän jauhoinen ja hieman makeahkon herneen makuinen. Tulisuutta marjassa ei ollut lainkaan. Pienen trimmauksen jälkeen nämä yritetään talvettaa toista kertaa.

IMG_6734 IMG_6736

 

Duke Pequin C. Frutescens
Nämä ovat myös viime vuotisia talvetettuja chilejä. Kasvu oli vaisua viime kesänä, keväällä ja tänä kesänä. Molempina kesinä nuo ovat kukkineet erittäin runsaasti, mutta podituotanto loistaa poissa olollaan. Tänä kesänä muutama podi näyttää olevan ilmestynyt juuri syksyn alkuun. Näiden kohtalo on avoin. Todennäköisesti toinen jatkaa seuraavaan talveen.

IMG_6774
IMG_6775 IMG_6777

 

Tepin C. annuum var. glabriusculum
Tepin on saapunut minulle nimellä Tepin ilman mitään tarkempia nimiä. Nämä kaksi puskaa kukkivat viime kesänä loistokkaasti, mutta eivät juurikaan tehneet hedelmää. Toinen puska selvisi juuri ja juuri talvetuksesta. Tänä kesänä talvetuksesta paremmin selvinnyt on osoittautunut melkoiseksi “satokoneeksi”. Podeja on tullut tasaisin rykäyksin ja loppua ei ole näkyvissä. Paksulihaisuuden ansiosta pienistä hedelmistä kertyy kummasti painoa. Suurimpi puska pääsee ehdottomasti talvetukseen.

IMG_6783 IMG_6782

 

CAP1530 C. cardenasii
Tämä laji ei menesty minulla. Viime kesänä sain kyseisen lajikkeen kukkimaan, mutta yhtään hedelmää ei lupaavasta alusta huolimatta syntynyt. Talvella kuolema korjasi pois hieman varttuneen kasvin. Tänä keväänä viimeisistä siemenistä iti vain yksi. Sen kehitys on ollut olematonta ja omalta osaltani voin hyvin mielin siirtää tämän kompostin täytteeksi pakkasten tullen. Tämä lajike yhdessä C. Lanceolatumin kanssa sulkevat oman kiinnostukseni tällä erää villejä lajikkeita kohtaan. Ne vaativat oman huomionsa tai ei ollenkaan. Ensi kesänä villejä nähdään tällä palstalla ainoastaan talvetuksesta selvinneiden muodossa.

IMG_6758

4 kommenttia:

 1. Nyt kun syksy tulee, niin olisi kiva kuulla mitä toimenpiteitä teet chileille talvea varten! Leikkaatko lyhyeksi, mihin siirrät tms? Tai linkkivinkkaa, jos oot postannut aiheesta joskus aikaisemmin ;) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole hirveästi aiheesta kirjoitellut, mutta jotain pientä aiheesta voi tuurilla löytää. En ole talvetuksen mestari ja suurin osa chileistä pakkaa kuolemaan talven mittaa.

   Chilit tarvitsevat talvella valoa. Sitä voi järjestää lisää, mutta ikkunalla oleva chili saa valoa juuri ja juuri tarpeeksi säilyäkseen hengissä. Lannoitus pitää vähentää todella pieneksi tai jättää pitemmäksi aikaa pois. Ennen sisälle vientiä typpilannoitus pitäisi vähentää tai mielellään jättää kokonaan pois. Tällöin maa köyhtyy vähitellen ja chili alkaa jarruttaa kasvuaan luonnollisesti. Jos siirto sisälle tapahtuu suoraan, on muutos radikaali ja maa on liian voimakasta.

   Kastelu täytyy pitää miniminä, koska sisällä haihdutus on usein olematonta. Viileämpi ~+15°C on hyvä lämpötila chilin talvettamiseen.

   Alasleikkuu pitäisi mielestäni tapahtua hyvissä ajoin ennen sisälle vientiä. En ole ainakaan onnistunut alasleikkuun kanssa koskaan, vaan kasvit ovat lopettaneet kasvunsa siihen. Usein vielä alas leikatut oksat kuivuvat nopeastikin kokonaan ja koko tyngästö kuolee siihen. Toimivammaksi olen todennut pienen karsinnan ja myöhemmin kuivien oksien leikkuun. Näin ainakin hengissä selvinneet ovat pärjänneet.
   En ole aivan käsittänyt suurta alas leikkuun intoa, jota monilla näyttää olevan. Mielestäni homma on hieman sama kuin monilla on aidan kasvattamisessa. Aita kasvatetaan vain siksi, että se saadaan kaataa.

   Tulevaksi talveksi on ajatus jättää vain pieni määrä chilejä talteen. Tarkoitus on keskittyä taimikasvatukseen ja panostaa siihen. Talvetettavat tuovat mukanaan omia murheita, jotka useimmiten ovat kirvoja ja punkkeja. Vähemmän talvetettavia = vähemmän murheita.

   Poista
  2. Niin kauttahan on vielä etelässä aikalailla ilmoista riippuen jäljellä. Talvetettavista kirjoittelen varmasti kunhan asiat tulevat eteen. Blogi on jäänyt nyt hieman heitteille, koska Chilitunarin Facebook sivulle on niin paljon helpompi heittää pieniä asia ja juttu päivityksiä. Kannattaa siis tarkkailla sitäkin puolta. :)

   Poista
 2. Kiitti Jukka! Minäkin olen talvehtimisten kanssa ollut aika onneton, keskimäärin 10 puskasta n. 3-6 on säilynyt hengissä talven yli. Joku joskus ehdotti alasleikkaamista, ja sen ansiosta olen saanut heittää hyvästit parillekin kasville..
  Meillä chilit asuvat kesät lasitetulla parvekkeella, josta ne sitten "muuttavat" talveksi ikkunalaudalle. Tuota ravitsemisjuttua en olekaan koskaan ajatellut noin, aina jotenkin luullut, että kasvit tarvitsevat ekstraravinteita talvella, kun valoa ei ole (niinkuin meille ihmisillekin suositellaan ekstravitamiinejä ym talvisin kun on pimeää).
  Toivotaan, että talvi ei tänä vuonna tapa kaikkia kasveja, meillä on ollut kanssa tosi hyvä satovuosi noilla pari-kolme vuotta vanhoilla kasveilla, jotka ovat elossa säilyneet...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...