sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Juuria ja ruukkuja

Kesän jälkeen suurin osa chileistä päätyi kompostin täytteeksi. Ennen kompostia oli hyvä hetki tehdä hieman tutkimusta juuriston määrästä ja laadusta.

Tälle kaudella oli tavallisten ruukkujen rinnalla myös hieman erikoisempia ruukkuja. Erikoisten ruukkujen tarkoituksena on tarjota parempia oloja juuristolle ja samalla hieman muokata juuriston kasvutapaa. Mutta katsotaanpa aivan ensimmäiseksi tavallista ruukkuja ja niiden sisältämiä juuria.

IMG_7180
IMG_6959 IMG_7042 IMG_7190
IMG_7177

Perinteiset ruukut. Sellaiseksi voitaneen laskea umpiseinäiset ja reikäpohjalliset. Näiden osalta juuristot olivat melko samanlaisia keskenään. Purkit olivat lähinnä Thomsenin 4,7 litraisia, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Näistä mainittakoon keskirivin oikean laidan kuva, jossa 17 litran purkissa Carolina Reaper ja setin alin kuva, jossa 60 litran laastipaljussa oli kolme Rocotoa. Kaikille näille oli yhteistä juurien hakeutuminen reunoihin ja niissä vaeltelu. Tavallinenkin purkki tuntuu toimivalta, mutta tänä kesänä koin 4,7 litran purkin aivan liian pieneksi. Iso chili tämän kokoisessa ruukussa on työläs kastella. Isompi ruukku antaa lisää tilaa juurille, eikä kuivu nopeasti.

 

Air-Pot ruukku oli erittäin poikkeavan näköinen ja ehkä siksi kauden odotetuin kasvatusruukku. Air-Pot ruukkuun laitettiin vielä kookosta jonka sanotaan stimuloivan juurien kasvua.

IMG_7241 IMG_7248
IMG_7249

Juuristo Air-Potista. Air-Potin seinämien reikäinen ja “kumpuilevat” rakenteen pitäisi estää juurien kiertelyn ruukun reunoilla, jota tapahtuu normaaleissa ruukuissa. Kasvukauden päättyessä Air-Pot aukeaa näppärästi ja paljastaa juuriston. Tavallista juuriston kiertelyä ei ole havaittavissa, joka on ymmärrettävää kennomaisen rakenteen johdosta. Tarkemmin juuria tarkasteltaessa oli kuitenkin havaittavissa pientä kolokohtaista kiertelyä.

Kasvatuskokemuksena kookos ja Air-Pot ei ollut aivan ihannetapaus. Kuivuttava ja hengittävä ruukku yhdistettynä ilmavaan kasvualustaan. Kookos tuntui kuivuvan liian nopeasti ja reippaammin kasteltaessa vedet tulivat nopeasti läpi. Kastelu oli pitkän kesää kuivumisen ja kulutuksen takia jokapäiväistä. Kookoksessa kasvanut Fatalii kasvoi kyllä lannoitteiden vaihtamisen jälkeen hyvin ja tuotti satoa huomattavasti enemmän lajikumppaneihin verrattuna. Alimmasta ja miksei ylemmistäkin kuvista voi hyvin huomata, että kosteus ei ole riittänyt alas saakka ja juuristo on suurimmaksi osaksi kehittynyt ylös. Tavallisessa purkissahan juuristo pakkaa kehittymään enemmänkin alas. Juuristo Air-Potissa oli kyllä haaraantunut, joka on purkin ideanakin, mutta 6 litraa isommalle chilille on liian pieni. 10 tai 15 litraa ei varmastikaan ole liioiteltu koko.

 

Air-Potin lisäksi kauden pääkokeilu oli kankaisissa ruukuissa. Smart-Pot edusti kaupallista kankaista ruukkua ja tämän lisäksi ruukkuja ommeltiin itse maanrakennuskankaasta. Melko nopeasti tuli huomattua juurien läpäisykyky, jolle maanrakennuskangas ei voinut mitään. Tätä ei tapahtunut kaupallisessa Smat-Potissa. Tosin se olikin muovilavan päällä, jolloin pohja oli kuivassa. Mutta myös ne itse tehdyt kangasruukut, jotka olivat kuivan alustan päällä, juuret eivät kasvaneet pohjan läpi. Kun itse tehtyä ruukkua ja Smart-Pottia vertailtiin toimivuuden osalta, ei eroja huomattu. Musta Smart-Pot ei mustan värin ansiosta näyttänyt missään vaiheessa likaiselta, kun valkoisesta maanrakennuskankaasta ommeltu ruukku näytti loppukesää kohden enemmän ja enemmän likaiselta. Itse tehdyn ruukun eduksi voidaan laskea epäkaupalliset koot, jolloin ruukun koon voi valita vapaasti. Smart-Potin koko oli sinällään ok, mutta kyseiseen halkaisijaan olisin toivonut lisää korkeutta. Juuristo haarautui samalla tavalla kaupallisessa ja itse tehdyssä ruukussa.

IMG_7251 IMG_7252
Smart-Potin juuristo. Ei juurten seikkailua reunoilla. Pieni turpeen karistelu paljasti haarautuneen juuriston.

 

IMG_6972 IMG_6973 IMG_6974
Purple Bhut Jolokia tai tarkemmin sanottuna kolme. Nämä kasvit pääsivät ensimmäisenä kangasruukkuun. Ensin farkkuiseen ja sitten tähän valkoiseen. Säkki oli kesän aikana täyttynyt hyvin haarautuneista juurista. Kolme chiliä täytti hyvin n. 10 litran ruukun.

 

IMG_6968 IMG_6969 IMG_6970

Pienemmissä säkeissä juurten haarautuminen oli huomattavaa, mutta suurten säkkien osalta haarautuminen oli melko pientä. Näin ollen sopivan ruukkukoon määrittäminen jäi hieman arvoitukseksi. Toki missään kangasruukussa juuret eivät tulleet reunaan kiertelemään, vaan pysyivät n. 1-2 senttimetrin päässä reunasta. Kangasruukun tilavuutta suunniteltaessa onkin hyvä ottaa huomioon ruukun hyödyllinen koko, joka on halkaisijaltaan n. 4cm kangasruukun mittaa pienempi. Ensikaudella tulen käyttämään varmasti kangasruukkuja. Tomaatitkin viihtyivät niissä hienosti. Tosin kuvat niistä jäi ottamatta.

Hengittäville ruukuille on yhteistä se, että juuret eivät etene reunoja pitkin. Kun juuret saapuvat lähelle reunaa, onkin vastassa kuivempaa kasvualustaa ja juuri lopettaa etenemisen. Tämä taas käynnistää juurten haarautumisen. Vaikka Air-Pot on tällainen hengittävä ruukku, siinä näkyi kuitenkin jonkin verran juurten kiertelyä reunoissa. Katsotaanpa hieman juuristoja rinnakkain. Juuripaakuista on hakattu irtoaines pois.

IMG_7254Air-Potin juuristo vasemmalla ja Smart-Potin juuristo oikealla. Molemmat juuristot ovat selkeästi haarautuneet. Air-Potin juuristo on tiheä ja täynnä pientä hentoa juuristoa. Smart-Potin juuristo on hieman vankempaa ja hieman vähemmän haarautunutta. Ruukkujen korkeudet ja leveydet näkyvät myös hyvin juuristojen muodoissa. Kookoksella saattaa olla suuri vaikutus Air-Potin juurien tiheämmässä haarautumisessa. Kookoksella täytetty kangasruukku voisikin olla vieläkin parempi vaihtoehto.

IMG_7044Vasemmalla tavallisen ruukun juuristo ja oikealla kangasruukun. Kangasruukun juuristo on selkeästi haarautunut, kun taas tavallisessa ruukussa haarautumista on tapahtunut huomattavasti vähemmän. Tavallisen ruukun juuristo on “piiskamaisempi”, joka koostuu pitkistä pääjuurista, joista on tapahtunut jonkin verran haarautumista.

 

Kivivilla ja tarkemmin rakennusvilla oli yksi tämän kauden erikoisempia juttuja. Kivivillassa kasvattamisessa ei sinällään ole mitään omituista, mutta rakennusvillan muunto kasvatuskäyttöön hieman epäilytti. Kasvatus lähti vauhtiin parvekeruukusta kyhätyllä NFT systeemillä. Juuria pukkasikin pian reilusti kivivillan sisältä. Ramiro-paprikat siirtyivät kasvihuoneeseen ja saivat lisää kivivillaa kuutionsa alle. Kuutiosta juuret nappasivatkin nopeasti kiinni alla olleeseen harkkoon. Kivivillaa oli ensin tarkoitus kastella drippereillä, mutta en saanut systeemiä toimimaan. Kun lopulta sain komponentteja järjestelmään, hajosi kaivon pumppu. Dripperijärjestelmään varattu pumppu joutui sitten toisiin hommiin. Niinpä Ramirot saivat kasteluveden kannusta kaataen. Usein paprikat pääsivät nuukahtamaan pahemman kerran epätasaisen kastelun takia.

IMG_7047 IMG_7048

Juuriston kehitys kivivillassa oli odotettua heikompaa. Tähän on ehkä syynä alustalle sopimaton kastelu. Vaikka näistä kivivillassa olleista Ramiroista irtosi  suurin satoa paprikan osalta, en ole ensikaudella laittamassa kivivillaa ainakaan tässä muodossa kasvatusalustaksi. Tihkukastelujärjestelmän jälkeen tämä alusta on vakavasti otettava vaihtoehto. Ekologisempi vaihtoehto kivivillasäkille on kookossäkki, jota ei taida löytyä vielä näiltä nurkilta.

 

Perliitti kuului myös kauden kasvatusalustakokeiluihin. Kaksi Carolina Reaperiä sekä kaksi Aji Cristalia kasvoivat suoraan perliitissä tämän kauden. Kasvatusjärjestelmänä oli toinen vesiviljelyni, jossa oli tilaa kolmelle 5 litran ämpärille.

IMG_6851 IMG_6853
Ämpäristä pursuavat juuret antoivat osviittaa, että myös ämpärissä olisi juuria.

 

IMG_6857 IMG_7235 IMG_7239
Juuripaakut eivät lähteneetkään aivan helposti ämpäreistä. Yksi ämpäri oli jopa niin turvonnut, että se oli pakko hajottaa ennen kuin juuripaakku irtosi. Perliitti vaikutti kasvualustana näppärältä, joskin ensikaudella juurille pitää tarjota lisää tilaa. Perliitti vaatinee melko aktiivisen kastelujärjestelmän, joten en usko sen toimivan suoraan turpeen korvaajana.

 

Viimeisenä eikä missään nimessä huonoimpana juuriston kehittäjänä on ebb&flow allas. Tänä vuonna taimia ei istutettu suoraan lekasoran sekaan, kuten viime vuonna, vaan tänä vuonna ne päätyivät sinne kookoksella täytetyissä kangasruukuissa. Melko varhaisessa vaiheessa oli havaittavissa massiivista juuristoa ja olettamus vahvistui ebb&flow:n alasajossa. Juuria oli viime vuoteen verrattuna hurjan paljon enemmän ja olihan kasvitkin paljon suurempia. Kouru oli totaalisen täynnä. Ehkäpä kookoksella oli oma vaikutuksensa.

IMG_7195 IMG_7196
IMG_7202 IMG_7204
Nämä kaksi alimmissa kuvissa olevat ebb&flow chilit päätyivät talvetukseen. Aji Rojolla (oik.) oli massiivisimmat juuristot. Kourussa olleiden chilien juuret oli mahdotonta erottaa toisistaan. Lopulta toisiinsa kietoutuneet juuret oli vain pakko repiä jostakin kohtaa poikki. Talvetusta ja ehkä muutenkin, voisi “hydrosäkin” korvata litraisella Air-Potilla, jolloin juuret saisivat esteettömän reitin soran sekaan. Jos tällaisen kasvin meinaa talvettaa, on juurien leikkaus helppoa muoviruukkua vasten ja lopuksi Air-Pot ruukun voi helposti aukaista ja poistaa paakun ympäriltä. Tässäpä taas kehittelemisen aihetta. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...