torstai 26. joulukuuta 2013

Ensimmäiset itäneet

Vaikka kylvöstä on vain pieni hetki, on ensimmäiset itämisenmerkit jo nähtävillä! Viime vuotinen ennätys rikkoontui lähes 2 ja ½ kertaisesti, koska nyt itämistä havaittiin jo 35:n tunnin jälkeen kylvöstä!

IMG_7607
Nopein itäjä oli tällä kertaa Rocoto Manzano Orange. Todellisuudessa itse itäminen on tapahtunut jo hieman aikaisemmin, koska siemenestä ponnistanut itu on tullut näkyville n. viiden millimetrin syvyydestä. Moni laskee itämisen mistä laskee, mutta itse lasken siitä, kun siemenestä pilkistää jotain uutta. Koska siemenet ovat piilossa idätyslauttaan verrattuna, on tämä huomattavasti hitaampi tapa nähdä itämisen merkkejä. Kasvualustassa itänyt siemen tosin pääsee itämisen jälkeen suoraan jatkamaan kasvuaan ja käyttämään kasvualustan ravinteita hyväkseen.

 

IMG_7611
Kun kennoja alettiin Manzanon jälkeen tarkastelemaan tarkemmin, oli myös kolmessa Aji Escabechen ruudussa tapahtunut jotain. Melkoista vauhtia nämä kylvöt lähtikin liikkeelle. Kylmälaukun lämpötila on ollut nyt hieman odotettua korkeammalla, eli 30-31°C:n tietämillä. Suhteellinen ilmakosteus arviolta 70%:n tietämillä, mittari kun on vielä kalibroimatta.

 

Vinkki: Itämistä pystyy nopeuttamaan lämmöllä ja kosteudella. Paras lämpötila chilien idätykselle on 28°C:n paikkeilla. Idätyslämpötila voi olla välillä 15-30°C, mutta näiden ulkopuolella itäminen heikkenee tai estyy. Lämpötilan laskiessa itäminen hidastuu ja lämpötilan ollessa korkeampi, itäminen on nopeaa. Idätyksen aikana lämpötila on sama yöllä ja päivällä. Kasvualusta ei saa kuivua missään vaiheessa ja sopiva suhteellinen ilmankosteus on välillä 50-70%. Kun idätys tapahtuu lämpimässä ja vedottomassa paikassa, sopiva ilmankosteus on helppo ylläpitää.

3 kommenttia:

 1. Hienosti on itäminen lähtenyt vauhtiin. Huomasin että olet ottanut taimien merkkaamisen varman päälle. Kumpa olisin itsekin tehnyt niin viime vuonna, laitoin nimittäin harjoittelijan koulimaan itselle tulevat taimet ja niinhän siinä kävi että lajikkeet oli iloisesti sekaisin..

  VastaaPoista
 2. Ohhoh, onpas ripeitä tyyppejä! Mahtavaa nähdä taas uutta kasvua, vaikka vain näin ruudun välityksellä. Onnea kasvuun teille kaikille :)

  VastaaPoista
 3. Pitkä matka on taas edessä, onnea tarvitaan monessakin suhteessa. :)
  Itämiset lähtivät hienosti käyntiin ja tällä hetkellä monikin on jo itänyt. Kyllä noissa näyttää olevan aina valtavasti hajontaa. Samasta hedelmästä otetut siemenet saattavat hyvinkin itää aivan ääripäissä toisistaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...