keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Kauden 2014 ensimmäiset kylvöt

Alkavan kauden kylvöt ovat pari viikkoa myöhässä, jos verrataan viime vuoden ensimmäisiin kylvöihin. Tulevasta kaudesta on tarkoitus tehdä hillitympi ja pitää lajikkeiden kirjo vähäisempänä ja välttää turhaa sähläystä. Vaikka lajikkeita on vähän on kylvöt kuitenkin jaettu ensimmäiseen ja myöhäisempään ajankohtaan. Ensimmäinen on hitaammille lajikkeille ja jälkimmäinen nopeammille. Jako olisi pitänyt tehdä kolmeen, koska C. Pubescensit olisi pitänyt laittaa jo aikaisemmin, mutta tulevan multatestin valmistelut ovat hieman sotkeneet kuvioita..

Tällä kertaa päädyin käyttämään kookosta idätys ja esikasvatusalustana. Kookokseksi valikoitui Cannan Coco Professional Plus. Valinta kookoksen käyttöön oli pitkälti mielenkiinto ja kookoksen puhtaus harsosääksistä. Ainakin sitä ei varastoitu ostopaikassa harsosääskille suotuisissa paikoissa. Näin ollen kuumentamista “mullan murhaamista” ei tarvinnut suorittaa.

Kennosto on yksi paras tapa suorittaa idätykset. Hitiksi nousseen idätyslautan sijaan, siemen pääsee jatkamaan kehitystään suoraan kasvualustaan. Itäminen tapahtuu kasvualustassa myös luonnollisemmin, kosteassa ja pimeässä. Kennosto, kuin myös muutkin tavarat joita käytetään kylvössä tai hieman myöhemmässä taimivaiheessa, kannattaa desinfioida. Desinfiointi käy helposti kuumalla vedellä. Desinfioinnin merkitys korostuu jos tavaroita on käytetty aiemmin, tai niitä ei ole säilytetty parhaassa mahdollisessa paikassa.

IMG_7573
Multaa, turvetta tai edes kookostakaan ei tule survoa piukkaan. Kaada kasvualustaa kennon päälle ja ohjaa sitä kennoihin. Kennostoa voi hieman kopautella pöytää vasten, jolloin kennot täyttyvät helpommin. Kasvualustaa voi kevyesti painella, jolloin varmistetaan etteivät kennot ole tyhjää täynnä.

IMG_7578
Kun kennot ovat jokseenkin täynnä, kaada kasvualustaa vielä hieman kennoston päälle ja täytä kennot yläpintaan saakka vetämällä kevyesti ne täyteen kasvualustaa. Poista ylimääräinen kasvualusta kennon päältä.

 

IMG_7583
Kun kennot ovat täynnä, kastele ne. Kastelun voi suorittaa kevyesti kastelukannulla tai sitten sumuttamalla kasvualustaa runsaasti muutamia kertoja. Koska Coco Professional Plussan säkissä luki sisällön olevan melko laimeaa (0.6mS/cm) suoritettiin kookoksen kastelu 2,1mS/cm vedellä. Alkulannoituksella halusin nostaa kookoksen voimakkuuden aikaisemmin käyttämäni Kekkilän Professional 630:n tasolle.

 

IMG_7587
Nimilaput ovat touhun A ja O. Nimilappujen ansiosta lajikkeet eivät sekaannu nyt tai myöhemminkään. Laput kannattaa siis tehdä heti sellaisiksi, että ne kestävät koko kauden. Nämä laput on tehty tavalliselle tulostinpaperille, joka sitten on laminoitu muoviin. Lappuihin on jätetty sen verran ekstraa, jotta niihin saatiin tehtyä myöhempää tarvetta varten ripustusreikä. Kennostot kannattaa laputtaa etukäteen. Varataimet pitää huomioida kylvöjä ja kautta suunnitellessa. Koska kaikki siemenet eivät välttämättä idä, eikä kaikista siemenistä kehity välttämättä vahvaa taimea, varataimia kannattaa kylvää. Ylimääräisistä taimista on helpompi päästä eroon, kuin saada kesken kauden uusia.

 

IMG_7596 IMG_7598
Jotta lajikkeet eivät menisi sekaisin, pidä vain yhtä lajiketta kerralla esillä. Kun olet laputtanut kennoston, ota kennoston ensimmäinen lajike. Ota esille suunnilleen tarvittava määrä siemeniä ja asettele tarvittavat siemenet kennostoon paikoilleen. Kun ensimmäisestä lajiketta on jokaisella sille tarkoitetulla paikalla, voit kerätä ylimääräiset siemenet takaisin pussiin ja sulje pussi. Kylvetyn lajikkeen pussi kannattaa siirtää jonnekkin muualle, jota myöhemmin tiedät jo kylväneesi kyseisen lajikkeen. Paina siemen kasvualustaan noin 5mm ja peitä se kevyesti kasvualustalla. Kun tämä on tehty kaikille ensimmäisen lajikkeen siemenille, siirry seuraavaan lajikkeeseen. Näin toimien vältyt tuplasiemeniltä ja vahingossa väärään lokeroon tipahtanut siemen on helppo tunnistaa.

 

IMG_7605
Kun kylvöt on tehty, kastele kasvualustaa hieman ja laita siemenet itämään lämpimään. Itse käytän viime vuonna rakentamaani kylmälaukkua, jossa on helppo pitää olosuhteet haluttuina. Laukussa käytän 28°C:n idätyslämpötilaa. Lisäsin kylmälaukkuun vielä kelta-ansaa harsosääskien varalta. Ne kun voivat tulla jostain muualtakin kuin kylvöön käytetystä kasvualustasta.

 

Näin kausi 2014 on polkaistu käyntiin!

Muistakaahan tarkkailla blogia, koska olen pian käynnistämässä multatestin taimikasvatuksen osalta. Sain haalittua mukaan kattavan määrän turve, kookos ja multa kasvualustoja. Multatestistä onki jo ollut jotain Chilitunarin FB:sivulla.

Niin ja…

HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE LUKIJOILLE! Mustat lasit

2 kommenttia:

  1. No niin siellähän on päästy jo itse asiaan!! Ensimmäiset kylvöt itämässä, jeeee!! Hyviä pyhiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Vastailu on vähän jäänyt, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...