perjantai 13. joulukuuta 2013

Kohti kautta 2014 - Päivitystä kasvariin

Suomen oloissa kasvihuoneella on valtava merkitys kauden onnistumiseen. Kasvihuone luo suojaa, antaa paremmat olosuhteet kasvulle ja ennen kaikkea se pidentää kautta kummastakin päästä. Tällä hetkellä meillä on kasvihuoneita kaksi, joista toinen on vanha ja on nähnyt jo useampia kunnostuksia ja päivityksiä. Mennyt kausi oli mahtava, joka osaltaan antoi paljon kehitettävää kasvihuoneen parantamiseksi.   

IM000442
2002


IM002134
2003


IM002487
2004

Kasvihuoneen viimeisin merkittävä muutos sijoittuu 2003-2004 vuodenvaihteeseen. Tuolloin ikkunaremontista jääneet vanhat lasit poistuivat yhdessä metallisen putkikehikon kanssa. Runko rakennettiin uudestaan, tällä kertaa pattingista. Samalla vaihtui kasvihuoneen muovit ja heikosti kestänyt “kasvihuonemuovi” vaihtui ammattipuutarhalta saatuun ammattimuoviin. Ammattikopissa 10 vuotta hyvin palvellut EVA-kalvo sai jatkoa harrastelijakasvihuoneessa.

Lähes 10 vuotta myöhemmin ja lähes 20 vuotta vanha EVA-kalvo alkoi osoittaa kuitenkin haurastumisen merkkejä. Kalvo itsessään oli edelleen venyvää kuin purkka, mutta muutamat reiät antoivat ymmärtää käyttöiän tulleen lähelle loppua. Vaikka muovi olisi mennyt vielä pienillä paikkauksilla pari kautta, päätettiin se vaihtaa uuteen kauden lopussa. Kun muovi meni uusiksi, päätettiin tehdä pari muutosta koko kasvihuoneeseen siinä samalla.

IMG_7220
Ensimmäinen parannus tehtiin jo alku kaudesta. Vanha ovi korvaantui jämäkämmällä kerrostalorempasta saadulla parvekkeen ovella. Ovi joka muuten puuttuu tästä kuvasta, ei ollut tämän kuvan pääpointti. Vaikka kasvihuone on kohtuu iso, se on ollut ikävän matala. Kun chilit kasvoivat tällä kaudella ennätysmittoihin, tuli katto vastaan melkoisen varhaisessa vaiheessa. Pikalaajennuksen myötä tarvittava lisäkorkeus hahmottui ja kasvihuonetta päätettiin nostaa 60cm. Kuvassa siis lähtötilanne josta syksyn suurehko laajennusprojekti lähti liikkeelle.

 

IMG_7208
Kausi loppui 11.10 näihin näkymiin…

IMG_7224…ja seuraavana päivänä 12.10 näytti jo tältä.

 

1381209_358244640976445_256329071_n 1375948_360775920723317_2134432683_n
Kasvihuoneen nosto päätettiin tehdä rumpuputkilla, jotka oli valettu betonia täyteen. Kasvihuoneen nosto onnistui yllättävän helposti, vaikka pattinkirunkoinen kasvihuone ei ollut hirveän kevyt. Kun nosto oli valmis, tehtiin katolle uudet tuuletusluukkujenpaikat sekä lisättiin harjalle tukirakennelma uutta kaminan piippua varten. 

 

IMG_7369 1379897_361182500682659_1461012769_n

Ulkopuolen muoviksi valikoitui lopulta Hortexin myymä EVA-kalvo. Muovi oli Hyplastin Hytilux Diffuse UVT muovia. Vaikka EVA-kalvon pitäisi olla erittäin kestävää, Hytilux ei ollut läheskään niin sitkeää mitä vanha EVA-sukka oli. Asennuksessa kaareen jäänyt vanha niitti tekikin muoviin heti reiän. Paikkaus ei onnistunut silitysraudan avulla,  toisin kuin EVA-sukan. Uudelle EVA-kalvolle luvataan kuitenkin 10 vuoden kestävyyttä.

 1384274_364446360356273_2006862462_n
IMG_7370
Kasvihuone päätettiin muovittaa vielä sisäpuoleltakin, jolloin ulko- ja sisätilan väliin muodostuu pattingin paksuinen eristävä ilmakerros. Muovina sisäpuolella käytettiin halvempaa ja heikompaa kasvihuonemuovia. Luukkuja ei lähdetty vielä tässä vaiheessa asentelemaan, joten muovit vaativat pientä säätöä luukkujen kohdilta alku kesästä.

 

IMG_7372 Kamina siirrettiin toisesta reunasta kasvihuoneen keskelle ja samalla uusittiin piippu. Pitemmällä piipulla on paremmat veto-ominaisuudet ja samalla savu kohoaa helpommin ylemmäs erityyppisen piipunhatun ansiosta. Omalla painollaan seisova piippu ei myöskään rasita rakenteita tai muoveja, kuten vanha piippu teki. Vaikka kaminan liitos piippuun oli hankala tehdä, oli piippu kokonaisuudessaan paljon helpompi tehdä näin. Kun piippu on kasvihuoneen korkeimmassa kohdassa, säteilee piipusta eniten myös lämpöä itse kasvihuoneeseen.

Vaikka kasvihuone on käytännössä valmis, on tehtävää vielä paljon. Kasvihuoneeseen on tarkoitus asennella vielä kulkuvaloja sekä tuulettimia termostaattineen kuumempien ilmojen varalta. Kosteuden hallintaakin pitäisi miettiä. Juttuja vain ilmaantuu kun luulee kaiken olevan kunnossa. Aina keksii jotain millä kasvihuoneen toimivuutta voi parantaa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Vinkki: Jos olet päättänyt rakentaa kasvihuoneen itse, perehdy kasvihuoneista kertoviin kirjoihin. Rajaa alue johon suunnittelet kasvihuonetta. Mieti onko se sopivan kokoinen ja minkä korkuinen olisi toimisi tapauksessasi. Mieti myös miten aurinko paistaa paikkaasi. Valoa ja lämpöä on helpompi torjua kuin ottaa vastaan. Varmista minkä kokoista muovia on saatavilla ja sovita kasvihuoneen koko saatavien materiaalien mukaan. Tee rakenteista tukevia ja vahvoja. Muovitus onnistuu helpoiten jos muovi on tasan tai hieman yli kaarivälin, jolloin muovitus tehdään kaariväli kerrallaan. Satsaa pitkäikäiseen ja parempaan EVA-kalvoon tai kaksinkertaiseen EVA-sukkaan. Asennettuun muoviin ei saa jättää turhaa löysää, jota tuuli pääsee hakkaamaan. Vaikka suuri muovi peittäisi koko kasvihuoneen, tulee muovi kiinnittää joka kaaren kohdalta ja viimeistellä asennus muovin päälle naulatuilla listoilla. Listoittamattomaan muovin käyttö-ikä ei ole pitkä. Tuuletusta varten luukkuja pitää olla useampia. Luukkuja on helpompi pitää kiinni kuin alkaa rakennella niitä tarpeen ilmestyessä. Kasvihuoneen ankkurointia ei pidä aliarvioida.

5 kommenttia:

 1. !!!Varoitus!!!
  Hyplastin valmistama Hytilux diffuse UVT (PE-LD) ei ole erikoisen kestävää muovia. Se on erittäin herkkä rikkoontumaan pienestäkin sivusuuntaisesta iskusta/nirhaumasta. Kohtisuoraa iskua/painautumista muovi kestää kohtuullisesti, mutta ei sivusuuntaista. Sivusuuntainen kestävyys on ongelma jos muovia pitää kiristää tai siihen kohdistuu vahingossa tahaton isku.
  Jos olette ostamassa EVA-kalvoa, ottakaa selvää ettei ostamanne muovi ole tätä.
  Pyytäkää tieto valmistajasta ja mahdollisesti n. A4 kokoinen koepala jota voitte tutkia.

  Lähetin omasta muovista koepalan tehtaalle tutkittavaksi, mutta valmistajan mukaan siinä ei ollut mitään vikaa ja se vastasi valmistajan mukaan sitä mitä sen pitikin.

  VastaaPoista
 2. Oikea EVA-kalvo on erittäin joustavaa ja erittäin sitkeää!
  EVA ei ole kovaa tai joustamatonta!
  EVA-kalvoa voi hitsata voipaperilla ja silitysraudalla ja EVA-palat sulavat toisiinsa kiinni ajan ja auringonvalon vaikutuksesta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kattavasta selvityksestä! Itse olen vaihtamassa 20+ vuotta vanhaan kasvihuoneeseen muoveja, täällä oli hyödyllisiä vinkkejä.

  VastaaPoista
 4. Muovialan valmistajalta saamieni tietojen mukaan EVA ja PE-LD ovat kaksi eri muovia. PE-LD on tarkoitettu harrastelija huoneisiin ja sen takuullinen ulkoilmankestoaika on vuosi. EVA on taas ammattikäyttöön tarkoitettu muovi ja sen takuullinen ulkoilmankestoaika on neljä vuotta. Varsinaista takuuta muoville on varmasti vaikea saada, mutta noita aikoja on hyvä käyttää viitteellisenä kertomaan eliniästä.

  Tilanne markkinoilla näyttää kuitenkin muuttuneen ja EVA vaikuttaa poistuneen kokonaan pois myynnistä. Toki EVAa näyttää olevan erittäin monella myyjällä myynnissä ja tällöin puhutaan PE-LD:stä jota on sitkostettu EVAlla. Kun varsinaista EVAa ei näytä enää saavan, on kiinnitettävä huomio EVAn määrään PE-LD:ssä. Omassa Hyplastin Hytilux Diffuse UVT muovissa on EVAa 9%. Oma muovi on ostettu melko tuntemattomalta tukkurilta, mutta samaa muovia saa myös suurelta nimekkäältä tukkurilta, joka myy täysin ammattikäyttöön ja ammattilaisille puutarha-alan tuotteita.

  Näyttääkin siltä, että muovit ovat heikentyneet huomattavasti ja samalla elinikä ja mekaaninen kestävyys ovat kärsineet huomattavasti. Kalvon asennukseen kiinnitettävä erityisesti huomiota ja reikien korjaus UV:n kestävällä PE-teipillä (kasvihuoneteippi).

  VastaaPoista
 5. Oheisessa videossa EVA-sukkaa. EVA hitsaantuu UV:n vaikutuksesta itseensä. Videosta näkee kuinka kovaa hitsaantuminen on ja kuinka venyvää ja sitkeää vanha EVA muovi on. https://www.youtube.com/watch?v=7c7SZDj2xgo

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...