perjantai 10. tammikuuta 2014

Itämisiä ja itämättömyyksiä

Ensimmäinen erä chilejä lähti itämään oikein vauhdilla. Tällä hetkellä itämiset näyttävät olevan siinä vaiheessa, että enempää ei ole nousemassa. Harmillisen paljon jäi itämättä joidenkin lajikkeiden osalta. Eniten harmittaa ostosiemenien osuus, koska niistä ei ole tarpeeksi varasiemeniä. En ole vielä kuitenkaan nakkaamassa toivoa menemään itämättömien osalta, mutta lisää pitää laittaa tulemaan seuraavaan satsiin sen verran mitä löytyy.

IMG_7728
Osittain näyttää kehnolta. Esim. Sili-A-Top 2/8 (25%), Aji Escapeche 2/6 (33%) ja Aji Golden 1/4 (25%). Nämä taimet matkaavat pian koulintaan, jahka ensin saan sisäkasvarin kuntoon.

 

IMG_7724
Muutakin hämminkiä on. Näitä lehdettömiä löytyy muutama. Harsosääskiä ei ole, mutta epäilen, että joku on yrittänyt irrotella siemeneen jumittuneita sirkkalehtiä…

 

IMG_7725
Kypäräpäisiä löytyy. Vaikka idätyslaatikossa on ollut kosteus korkealla, siementen kuorien jumittumisia näkynyt erittäin paljon. Tähän saattaa olla useampia syitä, mutta itse arvelisin päällimmäisenä syynä olevan lämmön. Tänäkin vuonna lämpö on tuotettu laatikkoon ledivalolla. Valoa on ajettu viime vuodesta poiketen normaalivirtaisella vakiovirtaisella driverilla, josta johtuen lämpö on ollut 3 astetta korkeampi. Lämpö on todennäköisesti idättänyt siemenet liian nopeasti, eikä siementen kuori ole ehtinyt pehmenemään riittävästi. Ledivalo on voinut säteillä suoraan myös lämpöä, joka sitten on taas kuivattanut varren päässä olleen siemenen.

Jatkoa ajatellen siemenet voisi laittaa hieman syvempään ja peitellä hieman paremmin. Kookoksen lähtomärkyydestä en osaa sanoa, mutta sen piti olla kohtuullisen märkää. Ledien ajovirtaa pitäisi pienentää, jotta laatikossa olisi matalampi 28°C:n lämpötila 31°C:n sijaan. Käytetyn kookoksen sisältävän Trichoderma sienen sopivuudesta idätyksiin en osaa sanoa. Tulevalla multatestillä toivottavasti saadaan tähänkin asiaan saadaan selvyys, tai sitten ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...