torstai 30. tammikuuta 2014

Multatesti oikeasti käyntiin

Multatesti on ollut pitkään käynnissä, tai ainakin sen valmistelut ovat rassanneet mieltä kiitettävästi parin kuukauden verran. Ensin huolia ja mietteitä aiheutti testipaikka, sitten valaistus ja tämän jälkeen lämmön hallinta. Kasvualustojen kotiuttaminen pisti pinnan melkoisen kireälle ja viimeisenä itävyysongelmat tuottivat harmaita hiuksia.

IMG_8033-002

Itämiset saatiin lopulta kuntoon, kun idätysmetodia muutettiin ja huomattiin keskittyä vallitseviin lämpötiloihin. Lämmin paikka osoittautui liian lämpimäksi, joka puolestaan esti itämisen. Hyvin lionneet ja pehmittyneet siemenet sitten itävätkin oikein urakalla, kunhan olosuhteet muuttuivat suotuisiksi itämiselle. Itäminen annettiin jatkua pieniin sirkkalehtisiin taimiin saakka ja multatesti katsottiin parhaimmaksi aloittaa sirkkalehtisillä taimenaluilla. Varalle kylvetyistä CAP 502:sia ei lopulta tarvittu ja testi etenee Aji Fantasyiden kanssa.

Kasvu alkoi testattavissa kasvualustoissa 30.1.2014. Kuvissa osa mullista ovat erittäin märännäköisiä, mutta pitkä seisonta-aika oli kuivattanut kaikki kasvualustat erittäin tehokkaasti. Reippaasta kastelusta huolimatta kosteuden tasaantuminen vie aikaa. Kasvualustoissa näytti olevan paljon eroja vettymisen suhteen, joka on mielenkiintoinen asia. Tämä onkin yksi kohta joka täytyy pitää mielessä, kun alustoja aletaan katsella erikseen.

IMG_8034
IMG_8037
IMG_8042
IMG_8046
IMG_8047

 

IMG_8052

Taimia jäi lopulta mukavasti yli. Näistä saadaan kehitettyä toivon mukaan jotain mielenkiintoista. Ainakin ne saavat olla ensialkuun varalla mahdollisten siirtovaurioiden takia.

IMG_8069 Tästä se sitten lähtee. Testiympäristönä toimii Finnfoamista tehty arkku, jossa valoina valkoiset ledivalot. Lämpötilaa on kontrolloitu termostaatilla, jossa 25°C on tavoitelämpötila ja tuuletin käynnistyy 28°C:ssa. Pimeä ja valoisa aika on tällä hetkellä 12h. Pimeän jakson aikana arkun lämpötila tipahtanee huonelämpötilaan.

 

Multatestin artikkelit:
Chilitunarin suuri multatesti – Alkusanat 11.1.2014
Multatesti viivästyy 20.1.2014
- Multatesti oikeasti käyntiin 30.1.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...