tiistai 28. tammikuuta 2014

Tomaatteja ja itämisiä

Chilit on lopulta kaikki itämässä ja nyt on aika puskea myös tomaatit itämään. Ajankohta on varmasti useamman mielestä aikainen, mutta tarkoituksena on saada tomaattia kasvihuoneesta mahdollisimman aikaisin kesällä ja siten pitkin kesää. Aloitusajankohta on kuitenkin normaali muihin vuosiin nähden, vaikka viime vuonna tomaatit laitettiin itämään n. kuukautta aikaisemmin eli 31.12.2012 ja nyt 27.1.2014.

Tomaattien kanssa on vaikeaa jos niille ei ole tarpeeksi valoa tarjolla. Viime vuoden kasvatukset etenivät vauhdilla ja tomaateista tuli pitkiä ja honteloita. Tänä vuonna yritetään hieman hillitä pituuskasvua.

 IMG_7996

Kylvöt on tehty. Nyt odotellaan vain itämisiä. Lämpötila on chilien ja paprikoiden tapaan n. 28°C. Kun itäminen on tapahtunut lisätään valo ja siirretään itäneet viileämpään 20°C:een. Viileämmällä mutta valoisalla olosuhteella yritetään ehkäistä turhaa pituuskasvua. Tässä vaiheessa voidaankin sitten jo sanoa, että tomaatit eivät tule sisäkasvihuoneen täytteeksi, siellähän on lämmin.

Moneymaker kuuluu vanhoihin ja tuttuihin lajikkeisiin. Se on satoisa perustomaatti. Moneymakerin lisäksi viime vuosina on ollut kirsikkatomaattia. Tänäkin vuonna on tarkoitus kasvatella kirsikkatomaattia, mutta ne tulevat myöhemmin Niemisen puutarhalta taimena tai juurutettavana varkaana. Tomaattien kirjoa päätettiin lisätä ja uusia lajikkeita on kokeilussa enemmänkin. Osa lajikkeista osui sattumalta vastaan, osa taas valittiin mielenkiintoisen kuvauksen perusteella. Nähtäväksi jää tullaanko kokeilulajikkeita kasvattamaan tulevinakin vuosina.

IMG_8000 IMG_8002
Tomaattien kanssa päätettiin myös kokeilla akvaarioidätystä. Lämmönvarastoituminen ei ole akvaariossa niin suurta kuin eristetyssä kylmälaukussa, jossa olen aikaisemmin idätellyt. Jos ratkaisu tuntuu toimivalta, yritän hankkia näiden pohjalle termostaattiohjatun lämpömaton.

 

IMG_7992
Ensimmäinen näkymät akvaarioidätyksistä näyttävät hyviltä. Yksi Aji golden ja kaksi Sili-A-Toppia on itänyt. Ja mikä tärkeintä, takimmaiset kaksi tainta ovat kypärättömiä. Siemenkuorien juuttuminen sirkkalehtiin oli yksi kuluvan kauden ongelma idätysboxissa. Nyt itämiseen on mennyt hieman kauemmin, joka saattaa olla ratkaiseva tekijä kuoren pehmenemisessä. Laittelin siemenet myös hieman syvemmälle kuin viimeksi. Katsotaan miten muut ponnistavat pinnalle…

 

IMG_8004
Multatestin Aji fantasytkin itivät yllättäen ja oikein urakalla. Aikaisempi ongelma itämättömyyden kanssa liittyi todennäköisesti lämpötilaan. Se kun taisi olla lämpimässä paikassa hieman liikaa ja siten heikensi tai esti itämisen kokonaan. Nyt odotellaan sirkkalehtien avautumista ja aloitetaan multatesti pienen pienillä taimilla. Näin on varmasti kaikkein parhain.

Vinkki: Kun idätät, valvo ympäristölämpötilaa. Ympäristölämpötila saattaa olla alhainen esim. ikkunan edessä tai hyvinkin kuuma, jos patteri lämmittää altapäin. Halpa digitaalinen lämpömittari kertoo nopeasti tilanteen ja näin lämpötila ei pääse tekemään tepposia. Hyvä ja nopea idätyslämpötila on 27-28°C.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...