maanantai 24. helmikuuta 2014

Ikea NFT

Maailmanlaajuisen huonekalu- ja kodintarvikejätin Ikean kaikki tietävät. NFT käsitteenä on monelle varmasti hämärän peitossa. NFT tulee sanoista Nutrient Film Technique, mutta myös sanaa Technology näkyy käytettävän. NFT tarkoittaa siis ravinnekalvotekniikkaa, jossa kasvualustana toimii vain ohut kerros ravinteikasta vettä, joka pumpun avulla kiertää suljetussa järjestelmässä kasville käytettäväksi. Ikea NFT on taas käsite, jossa parista Ikean Trofast sarjan kiposta rakennellaan yhden kasvin vesiviljelyjärjestelmä. Myös me Vipan kanssa päätimme rakentaa oman Ikea NFT:n ja päätimme tehdä sen omalla tavallamme.

1380545_413866612080914_1089871927_n Ikea NFT:n rakentamiseen tarvitaan vain muutamia osia. Perustana on Ikean Trofast sarjan laatikko 600.940.72, johon itse kasvi tulee ja vesisäiliöksi 102.525.73 tai hieman suurempi 200.892.42. Lisäksi tarvitaan yksi samaan sarjaan kuuluva kansi, 574.545.00.

Lisäksi tarvitaan akvaariopumppu ja pumppuun sopivaa letkua. Hyviä, mutta ei pakollisia ovat myös hydrokangas ja patolevy. Hydrokankaan ja patolevyn voi tarvitessa korvata vastaavilla tuotteilla.

Tarvikkeiden olleessa kasassa on hyvä varata hieman aikaa ja tilaa askarteluun. Ikea NFT:stä voi tehdä omannäköisensä pienellä lisäaskartelulla ja koristelulla. Näitä varten on hyvä varata pientä tilpehööriä ja jotain työkaluja.

 

IMG_8194 IMG_8198
Me aloitimme projektin hydrokankaan leikkaamisella. Oikeaa hydrokangasta meillä ei ollut, mutta käytimme maanrakennuskangasta, josta oli jo hyvät kokemukset hydroilussa. Hydrokankaan voi korvata myös parilla kerroksella hallaharsoa. Pääasia kuitenkin on, että kangas vettyy ja levittää vettä koko kipon alueelle. Myytti siitä, että juuret eivät menisi läpi oikeasta hydrokankaasta, ei pidä paikkaansa. Kankaan saa leikattua helposti oikeaan kokoon piirtämällä Trofast kipon pohjan kankaalle. Mitä syvemmälle viivan saa piirrettyä, sen sopivampi kankaasta heti tulee. Kun kangas istuu siististi kipon pohjalle, voidaan siirtyä leikkaamaan patolevyä.

 

IMG_8203 IMG_8208 IMG_8210
Patolevyn olemassa olo ei ole pakollinen, mutta se luo hydrokankaan alle kanavat joita pitkin vesi pääsee kulkemaan ja samalla se muodostaa ilmallisen sekä hapekkaan tilan juurien alle. Joskin juuret tulevat täyttämään tämän tilan myöhemmin. Patolevyn voi myös korvata jollakin muullakin vastaavanlaisella kanavarakenteisella matolla tai levyillä, joista muodostuu kanavaverkosto. Mallin oikean kokoisen palan leikkaamiseen saat kankaasta joka sopii Trofastin pohjalle. Levy vaatii pientä trimmausta sopiakseen pohjalle. Lopuksi levyä lyhennetään sen verran, että levyn alta näkyy Trofastin päätykouru, johon seuraavaksi leikataan vedenpoistoaukko. Jos pohjalla käytetään kanavarakennetta, kuten tässä patolevyä, asennetaan se nappulat ylöspäin, jotta kanavarakenteen ilmatila muodostuu kankaan alle. Muutoin patolevyn käyttö on hyödytöntä ja näin rakenne vastaa tavallista NFT-kourua.

 

IMG_8213 IMG_8220
Vedenpoistoaukko syntyy helposti, kun laatikon toisesta päästä leikataan syventyvä ura pois. Vedenpoistoaukosta kannattaa tehdä lähes koko päädyn pituinen, jolloin vesi poistuu alapuolella olevaan säiliöosaan esteettömästi. Leikkaus onnistuu helposti Dremelin tyyppisellä käsikoneella. Metallisella laikalla muovi ei hirveästi sula. Itse käytin laikkana Bilteman timanttilaikkaa. Leikkausjäljen siistintä hoituu näppärästi terävällä veitsellä.

 

IMG_8224 IMG_8225 IMG_8229
Pumpun letku kannattaa tuoda ylös mahdollisimman reunasta poistoaukkoa vastakkaisesta päädystä. Pumpun fyysinen koko kannattaa huomioida, jottei pumppu mene liian reunaan, eikä siten mahdu kunnolla. Pumpun asennus kannattaa aloittaa valitsemalla patolevystä sopiva nasta, josta pumpun letku tuodaan ylös. Nastasta poistetaan keskusta, jonka jälkeen patolevy asetetaan paikoilleen ja patolevyn reiän läpi porataan reikä Trofastin pohjan läpi. Letkulle tehty reikä saa olla piukka, jolloin pumppu pysyy paikallaan laatikkoa nosteltaessakin.

 

IMG_8353 IMG_8355
Vedenvirtaus ei tarvitse olla suuri. Viime vuotisesta NFT kokeilusta jäi virattomaksi pieni aurinkokennokäyttöinen pumppu. Sen virtaama on 120l/h ja kulutus vain 0,35W. Virtalähteenä ei ole nyt aurinkokennoa, vaan pieni viiden voltin kännykkälaturi.

 

IMG_8315 IMG_8312 IMG_8314
Pumpusta tulevan letkun voi jättää suoraa sellaiseksi, mutta veden leviämistä matolla kannattaa hieman tutkia. Leviämistä voi parantaa T-haaralla ja liian voimakasta virtausta voi hallita pumpun virtauksen säädöllä. Asensimme T-haaran letkun päähän ja lisäsimme haaran keskelle vielä lisäletkun. Todennäköisesti haaroituksella ei ole suurta merkitystä, mutta tällä veden virtaus saatiin tasaiseksi koko kennon leveydelle. Pumpusta poistoaukolle kohden pitää olla hieman kallistusta, mutta sen kanssa ei tarvitse liioitella. Päätimme rakentaa vesisäiliön alle pienen jalustan ja hetken testien jälkeen Ikean kynän korkeus vaikutti riittävältä kallistukselta. Lopulta etujalkoja lyhennettiin kynän korkeuden verran.

 

IMG_8241

Jotta Ikea viritys ei olisi aivan kopio toisista, lisättiin pohjaan säiliöntyhjennysletku. Letku on näppärästi käännettävissä esil-
IMG_8243 IMG_8245
le ja muulloin se on piilossa jalustan alla. Letkua pitää paikallaan ylösalaisin naulattu johdon naulakiinnike.

 

IMG_8235 IMG_8326 Koska valitsimme vesisäiliöksi hieman pienemmän Trofastin ja samalla valoa läpäisemättömän värin, päätimme lisätä purkkiin vesimittarin.
Kirkasta putkea, 90 asteen putkikulma, puuhelmi, valkoista teippiä ja hiilikuitusomisteet.

Koska koko kokonaisuus on meillä kallistettu, vesitasot merkittiin vasta kun purkki oli lopullisessa kaltevuudessa.

 

IMG_8300 IMG_8308 IMG_8303
IMG_8309 Trofastin kannessa on pieni reikä, mutta se ei vakuuttanut meitä. Niinpä päätimme hieman suurentaa sitä. Vipa piirsi ja minä leikkasin. Jotta kansi olisi mahdollista aukaista kasvin jo hieman kasvettuakin, se piti puolittaa. Puolitus kävi helposti jiirisirkkelillä. Puolikkaista oli helppo leikata pois reiän puolikkaat aikaisemmin esitetyllä metallilaikalla. Jälkien siistintä kävi nopsaan pienellä hiomarullalla.

 

IMG_8329 IMG_8337
Koska kookoksesta oli hyviä kokemuksia hydrosta, päätimme käyttää tässä kookosta kivivillan asemasta. Niinpä istutimme Aji Fantasyn juuri hydrokäyttöön suunniteltuun kookospussiin. Mielenkiintoista nähdä miten tämä hydropussi toimii käytännössä.

 

IMG_8350 IMG_8352
Trofastin kansi oli lopulta melko valoa läpäisevä, joten päätimme liimata kannen puolikkaiden päälle valoa läpäisemättömän musta-valkomuovin. Liimaus onnistui yllättävän näppärästi sprayliimalla. Tässä siis meidän näkemyksemme Ikea NFT:stä. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tämän laitteen toimintaa ja ennen kaikkea kasvin menestystä siinä.

7 kommenttia:

 1. Mainio versio! Jos tuon kankaan vetää säiliöön asti, vesi valuu kangasta pitkin alas, eikä lorise. Tietysti se ei ole pakollista, mikäli ei halua tehdä täysin äänetöntä versiota.

  VastaaPoista
 2. Unohtu edellisestä, saako noita Trofasteja Ikeasta ihan mustanakin? Viimeksi kun noita ostin, vaihtoehtoja oli valkoinen ja lehdenvihreä. Kumpikaan edellämainituista ei ole ihan optimaalinen värisävy ulkokäyttöä ajatellen, joten musta sinänsä houkuttelisi sen puolesta.

  Minulla tosin on tarkoitus askarrella parvekkeelle "kaapit" noille Trofasteille. Kaapissa olisi avattava ovi, josta reson saisi vedettyä ulos huoltoa varten ja välipohja jäisi tämän kaapin kattoon kiinni. Se samalla sulkisi valon pois, eikä levää pääsisi syntymään.

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia kommenteista! Testasin tuota äänettömyyttä ja siittä piti mainita, mutta unohtui sitten lopulta. Tuossa kun testasin kallistuksia ja vettymisiä, niin tankkissa oli juuri pumppuun asti vettä. Lorina tietysti sen mukainen. Kun pistin ihan hallaharsoa tuosta poistoaukosta roikkumaan pari senttiä, niin lorina hävisi. Viime vuonna käytin kourumallisessa pönttöön kiilattua styroksipalaa, jonka päällä oli kastelumattoa. Se oli myös äänetön. Mutta äänellä tai ilman. Ilman äänenvaimennusta vesi varmasti hapettuu enemmän ja kuuleehan siittä lisäksi koska tankki alkaa olla tyhjä. Noh toinen nft on rakenteilla tuossa taustalla.... ;)

  Trofastejä on mustana. Tosin valikoima on rajallinen. Lehdenvihreää kokoa ei mielestäni ollut mustana, eikä sitä suurinta kokoa. Värit ja niiden valikoimat tuntuvat vaihtelevan, kuten Ikealla on tapana monen tuotteen kohdalla.

  VastaaPoista
 4. Nyt on pakko kysyä, että mistä ostitte vesimittarin ja mitä maksoi? Ja asennus varmaan oli juurikin tyyliin "reikä pöntön kylkeen, mittari kiinni ja liimaa perään"?

  Vähän itseänikin kiinnostaisi tuo mittarin asentaminen, koska haluaisin olla perillä veden pinnan tasosta yhdellä silmäyksellä (musta tai muuten valoa läpäisemätön pönttö on tässä suhteessa vähän hankala), mutta haluaisin myöskin minimoida mahdollisuuteni aiheuttaa vesivahinko. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesimittari on ihan itse tehty sekalaisista löytöosista. Kirkasta putkea, 90 asteen putkikulma, puuhelmi, valkoista teippiä ja hiilikuituteippisomisteet.

   Vesimittarin toiminnan kannalta ei kannata käyttää puuhelmeä, koska se todellakin vettyy ajanmyötä, vaikka olisi maalattu. Meidän helmi jämähti alas melko varhaisessa vaiheessa. Läpinäkyvä putki myöskin levättyi ajanmyötä. vaikka muutoin vesi ei levättynyt.

   Suosittelen vielä laittamaan kaatoa purkkiin enemmän mitä ohjeissani oli. Eli pari senttiä nostoa toiseen päätyyn, niin veden kaatovirtaus on nopeampi.

   Poista
  2. Oukkei. Nyt tuli tietysti sellainenkin mieleen, että kun/jos tuollaisen järjestelmän väkerrän, niin siihenhän voisi myöskin vain yksinkertaisesti tehdä pitkulaisen aukon kylkeen ja liimata pleksin sisäpuolelle. Olettaen siis että siitä saa tehtyä siistin.

   Poista
  3. Onnistuu niinkin ja pieni valoa läpäisevä ura ei mielestäni kasvata levää tankkiin. Ei ainakaan tuossa 150 litran tynnyrissä jossa olen jättänyt maalamatta kapean uran.
   Ongelmaksi saattaa tosin muodostua liima joka pitää pleksissä ja myös Trofastin muovissa. Trofast on rasvaista muovia jossa vain hyvin harva erikoisliima pitää.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...