keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Itäneet tomaatit viileään

Tomaatit tuli kylvettyä hieman reilu viikko sitten, eli 27.1. Viikon jälkeen merkittävä määrä tomaateista oli ponnahtanut pinnalle. Suositukset tomaatin kylvölämpötilasta vaihtelevat 24-28°C välillä, joten tomaatin idätykselle riittää hieman alhaisempikin lämpötila hyvään ja nopeaan itämiseen. Itäminen tapahtuu lajikkeesta riippuen n. 4-6 vrk:n aikana optimilämpötilassa. 6 vuorokauden, eli itämisen jälkeen lämpötilaa pudotetaan. Tomaatin viljelyopas neuvoo pudottamaan maksimissaan 2°C:sta vuorokaudessa, kunnes lämpötila on 20-22°C:ssa. Yöllä valotusta ei suoriteta, jolloin lämpötila saa olla 18°C:sta. Meillä tomaatit siirrettiin 7 vrk:n kuluttua kylvöstä pois lämpimästä “takkahuoneesta” keittiöön, jossa päivisin 20-21°C:tta ja öisin hieman viileämpi.

 IMG_8094

Jos tomaatit on hajakylvetty, ne koulitaan 10-12 vrk:n kuluttua kylvöstä tai kun itämisestä on kulunut viikko. Sirkkalehtien tulee kuitenkin olla kehittyneet täyteen kokoonsa. Koska kotikasvatuksessa harvemmin on tarvetta hajakylvöön, voidaan kylvö tehdä heti suurempiin astioihin, kuten 3x3, 5x5, 6x6 tai 12cm:n ruukkuihin.

Valotusta suositellaan annettavaksi 2 vuorokautta taukoamatta ensimmäisten itukoukkujen ilmaannuttua pintaan, jonka jälkeen kylvösten päältä poistetaan kosteutta pidättänyt muovi. Kahden vuorokauden yhtäjaksoisen valotuksen jälkeen valotusaika lyhennetään 18 tuntiin, jossa pimeä aika suositellaan annettavaksi välillä 16-22. Valotusteho 200-250W/m2.

IMG_8091

Näin siis tomaatin viljelyopas ammattilaisille kertoo. Valoa on annettu nyt 14h ja sitä on tuottanut 2 itse tehtyä ledivalaisinta. Luxeja voi teoriassa mitata, mutta suurin osa mittareista eivät mittaa valoa sinisen ja punaisen värin aaltoalueella, joten tulos on kaukana todellisuudesta. Täyden spektrin lux- tai PAR-mittarin puuttuessa arvio on tehtävä silmämääräisesti, joskin silmä on siniselle herkempi. Ammattilaisia kehotetaan myös antamaan muutamia kertoja kasteluita laihoilla ravinneliuoksilla ennen koulintaa, mutta kotiviljelyssä typpipitoisten liuosten antoa tulee välttää, jos muut olosuhteet eivät ole valmiina tomaatin kasvulle.

IMG_8098

4 kommenttia:

 1. Mihin multaan kylvit tomaatit?

  VastaaPoista
 2. Tällä kerralla on hieman uusi yritys ja lähdin miksaamaan kasvualustaa. Ajatuksena saada kasaa jälleen hieman parempi kasvualusta. Pohjana on Kekkilän White 620 pH6,0 , joka on ilmavaa vaaleaa rahkaturvetta. Siihen lisäsin hitusen perliittiiä tuomaan ilmavuutta ja keveyttä ja viimeistelin seoksen lisäämällä siihen Cannan Coco Professional Plus hienorakeista kookosta. Kookoksella pitäisi olla juurikasvua stimuloivaa vaikutusta ja onhan tuossa Trichoderma sientä joukossa.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Taimikasvatus on heikon juttuni. On kylmälaukkua, polyuretaaniarkkua ja akvaariota. Kaikissa omat etunsa ja vaikeutensa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...