maanantai 10. helmikuuta 2014

Toinen setti koulintaan

Toisen idätyssetin chilit alkoivat näyttämään siltä, että ne pitää koulia isompiin ruukkuihin. Taimet ovat olleet nyt jo viikon tässä tilassa, joten koulinnan olisi voinut tehdä jo aikaisemminkin. Akvaario lämpimässä paikassa oli mielestäni askel onnistuneen idätyksen suuntaan, mutta ei vielä täydellinen läpimurto. Kylvöstä tähän kului n. 2,5 viikkoa. Tulevaisuutta silmällä pitäen kylvöihin ja taimettumiseen tarvitaan lisää valoa ja lämpöä juuristolle. Ilmanlämmön pitäisi taas tippua 3-4 astetta taimettumisen jälkeen.

 IMG_8124

Siementen itävyys kosteasta ja sentin syvyydestä oli hyvä ja sirkkalehdetkin irtosivat todella hyvin siemenistä jo pinnan alla. Hieman matalampi ja vähän sahannutkin lämpötila saattoi olla hyvä tekijä itämisen kannalta. Nyt moniin ruutuihin laitettiin jopa neljä siementä, joista osa itikin hienosti, mutta paljon jäi edelleenkin itämättä. Jossakin olin näkevinäni juttua, että Semillaksen siemenillä on hieman heikompi itävyys. Sieltähän nimittäin nuo lajikkeet tulivat joiden itävyys oli heikkoa.

IMG_8151 IMG_8154
IMG_8155 IMG_8156 IMG_8157
IMG_8142

Tämän kertainen ruukutusseos syntyi kolmen kasvualustan seoksesta. 85% eli pääpaino oli vaalealla rahkaturpeella. Vaalea rahkaturve on hieman iäkkäämpää Kekkilän White 620 pH 6,0 turvetta. Turve on ostettu jo heinäkuussa 2012, joten sillä on takana kaksi talvea. Lisäksi kyseinen turve on maannut osittain säiden armoilla ja sisälle raahattataessa alkujaan 47kg painava paali olikin yllättäen lähes 90kg kiloinen jäämöykky. Se oli imenyt runsaasti vettä säkin ilmareikien kautta sisäänsä. Pitkällisen sulattelun ja liikojen märkyyksien valumisen jälkeen, turve alkoi muistuttaa alkuperäistä tuotetta. Turve oli edelleenkin märkää. Pakkaset, märkyys ja pitkä varastointiaika olivat aloittaneet turpeen maatumisen, eikä tuote täysin vastannut tuoretta turvetta. Lisäksi epämääräiset varastoinnit lisäävät harsosääskien riskiä. Turpeen kuumennus poistaa kohtuu tehokkaasti harsosääskien määrää turpeesta, mutta näin suuren määrän kuumennus olisi ollut kohtuuton työ. Turvehan on eriste, joten sen kuumentaminen sataan asteeseen ei ole helppo homma ja edellyttää erittäin pieniä kuumennuseriä. Jotta turpeeseen saatiin lisää ilmavuutta, lisättiin siihen perliittiä. Perliittiä tuli seokseen 3%:n verran. Kookoksella pitäisi olla juurikasvua edistävää vaikutusta, joten sitäkin lensi mukaan, suunnilleen 11%:n verran. Tällä kertaa käytin käytännössä kuidutonta ja heti käyttövalmista Cannan Coco Professional Plus kookosta. Kuiduton on ehkä hieman väärä sana, mutta pitkiä kuituja tuotteesta ei juurikaan löydy. Sekoittamiseen kannattaa käyttää porakonetta ja poravispilää jolla paakut hajoavat helposti ja samalla kasvualusta kuohkeutuu ja muuttuu silkkisen pehmeäksi ja ilmavan kevyeksi.

 

Olen noudattanut chilien koulinnassa melko suoria toimenpiteitä. Vaikka taimet ovat melko hentoja ja herkkiä, ne kestävät yllättävänkin kovakouraisia toimia. En ole onnistunut saamaan idätyksen jälkeisiin taimiin kunnon juuria, mutta en tiedä onko sillä lopulta juurikaan merkitystä. Taimien nopea siirto seuraavaan purkkiin päästää taimet kasvattamaan juuria suuremmassa ruukussa ja samalla niiden saatavilla on huomattavasti ravinteikasta turvetta. Yllä olevalla videolla näytän miten olen koulinut pieniä taimia. Koska taimi ei ole vielä kasvattanut suuria juuria ja useammassa potissa on myös useampi taimi, on taimet hyvä erottaa tässä vaiheessa. Pehmeästä kasvualustasta taimi lähtee helposti irti. Taimen nostossa on hyvä käyttää jotakin apuvälinettä, jolla paakkua saa hieman rikottua ja samalla taimea tuettua nostossa. Ruukun pohjalle on hyvä heittää hieman turvetta. Tämän jälkeen taimi asetetaan suunnilleen keskelle ja sirkkalehdet jätetään arvioidulle tasolle, johon asti turve täytetään. Taimi ympäröidään turpeella ja taimi keskitetään. Lopuksi purkki täytetään niin, että sirkkalehdet jäävät aivan turpeen pinnalle. Jotta kuohkea kasvualusta pysyy kuohkeana ja ilmavana, sitä ei saa painaa kasaan. Pienet ravistelut poistavat mahdolliset ilmataskut turpeesta, mutta eivät pakkaa turvetta piukkaan. Kastelua tehtäessä, pitää kevyttä turvetta kastella varovasti esim. sumutinruiskulla, jottei turve pakkaannu ja menetä samalla kuohkeuttaan.

IMG_8173
IMG_8171

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...