torstai 13. helmikuuta 2014

Uutta hydrosäkkiä

Viime vuonna sain idean käyttää ebb & flow:ssa kangasruukkua, joka olisi täytetty kookoksella. Ideasta jalostui ihan kivan näköinen pussukka, joka tuntui todellakin toimivan.

Tälle kaudelle oli ajatuksena muuttaa vesiviljely kolmonen toimimaan kasvualustan suhteen hieman eritavalla ja tuossa olisi jälleen hyvä käyttää hydrosäkkejä. Viime kauden maanrakennuskankaaseen leikattiin palkeenkieliä, mutta ne osoittautuivat melko turhaksi, koska juuret lävisti kankaan heittämällä ihan mistä sattui. Koska aina pitää tutkia uusia asioita, päätin kokeilla juuttikankaan toimivuutta. Juuttikangas on itsessään jo melkoisen harvaa, joten juurien ei pitäisi kohdata minkäänlaista ongelmaa sujahtaessaan juuttinarujen lävitse. Juuttikankaan valintaan ei sinällään sisälly mitään erikoista, koska maanrakennuskangaskin tuntui toimivan hienosti. Ehkä juuttikankaassa oli vain jotain rustiikkista ja vanhaa teollisuusmaisuutta joka lumosi käyttämään sitä. :)

IMG_8107 IMG_8100
Juuttinen säkkikangas oli tällä kertaa todellisesti vanhasta säkistä. Se oli ryppyistä ja pölyistä. Jotta kankaasta pystyi leikkaamaan kunnollisia palasia, piti sitä ensin kostuttaa ja sitten silittää suoraksi. Kun kangas oli suora, siitä oli helppo leikata halutun kokoiset palat.

 

IMG_8111 IMG_8114
Juuttikankaan käyttö pelotti yhä enemmän palojen leikkuun jälkeen. Niiden ompelu onnistui kuitenkin suhteellisen helposti. Tässä kohtaa on sanottava, että Vipa hoiti ompelun enkä minä. Ommellut pussit olivat hieman muodottomia. Kastelin hieman oikein päin käännettyjä pusseja ja silittelin niitä muotoon pahviputken päällä. Kuumalla raudalla höyryn avustamana sain pusseihin nopeasti niihin haluttua muotoa.
IMG_8116

 

IMG_8119 IMG_8120
Koska hydrosäkit eivät pääse heti käyttötarkoitukseensa, oli juurten reunaan kasvu jotenkin turvattava. Tähän tarkoitukseen päätin tehdä mv-muovista pussit jotka sujautettaisiin juuttisäkin päälle. Muovipussin avulla juutti pysyy kosteana eikä juurten kasvu pysähdy kangassäkin tavoin reunaan juuren törmätessä kuivaan.

 

20140209_130942 IMG_8150
Juuttipussukka täyttyi pitkiä kookoskuituja sisältäneellä Cocostarin kookoksella. Vaikka kookoksella on hyvä vedenläpipäästökyky, lisättiin siihen sekaan perliittiä tuomaan kuohkeutta ja ilmavuutta. Tällä yhdistelmällä pussin sisällön ei pitäisi kostua liikaa lopullisessa vesiviljelykäytössä.

4 kommenttia:

 1. Toi on harmi, kun en pysty noita mobiiliversioita oikein puhelimella lukemaan. Noi mobiiliversiot ei ole oikein ikinä toiminut, niin omastskin blogista ottanut sen pois käytöstä. Eipä sillä olisi muutenkaan mitään virkaa, kun nykyajan mobiililaitteet on niin kehittyneitä, että ei ole mitään syytä poistaa täysversioita.

  VastaaPoista
 2. Joo mobiiliversio on kumma juttu. Se oli mulla vähän aikaa poissa käytöstä, mutta en pysty ainakaan ite kattomaan omalla kännykällä mitään nettiversiosta. Se vaan välkyttää sivua ja on lataavinaan sivua uudestaan ja uudestaan. Mobiiliversio taas toimii ongelmitta. Ilmeisesti mulla ei ole tarpeeksi kehittynyt puhelin. Otetaan nyt mobiiliversio vaihteeksi pois...

  VastaaPoista
 3. Vaikka ensivaikutelma juuttikankaasta oli hyvä, ei se lopulta toiminut lainkaan. Tai toimi, mutta ei kestänyt. Ensinnäkin pussit kasvattivat hometta. Tämä olisi ollut varmaan estettävissä pussien keittämisellä tai ehkä imeyttämällä pH säätämätöntä kaliumsilikaattiliuosta juuttiin. Vaikka home olisi tullut estettyä, on juutin kesto hometta suurempi ongelma. Se kun hajosi jo osiin. Tällä hetkellä en puolla juutin käyttämistä, vaikka se materiaalina onkin hieno. Maanrakennuskankaasta rakennetut pussit toimivat hyvin ja jos haluaa juutin tapaisesta kankaasta ommella hydropusseja, olisi jokin hienoreikäinen ja synteettinen materiaali paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa linkki siihen kun pussit siirrettiin vesiviljelyyn.
   http://chilitunari.blogspot.fi/2014/04/ekat-chilit-kasvihuoneeseen.html

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...