tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kaarnaa ja sammalia

Vaikka tuossa jossakin välissä oli puhetta, että en tee erikoisia testejä tällä kaudella, on noita erikoisia juttuja jälleen tuolla menoillansa. Toki nyt ei ole tarkoitus vetää överiksi, vaan mennään ainoastaan muutamalla testitaimella.

Miksi? Tuo onkin hyvä kysymys. Kiinnostus eri kasvualustoihin on suuri ja samalla syventäessä omia näkemyksiä ja kokemuksia voi mahdollisesti oppia jotain uutta. Mitään menestystarinaa tässä ei olla luomassa, mutta vastaan saattaa tulla jotain josta voi olla mahdollisesti jotain hyötyä myöhemmässä vaiheessa.

Sammal, siinä on turpeen alku ja juuri. Turpeen maatuneisuutta kuvataan von Postin kymmenluokituksella jossa H1 on vähiten maatunein ja H10 maatunein. Kaupalliset kasvatusturpeet sisältävät yleensä turvetta maatuneisuusluokan H1-H3 väliltä. H1 luokan turve on lähinnä sammaleen alkuperäistä muotoa ja siten sammaleen solukko on siinä ehjin. Mitä ehjempi sammaleen solukko on, sitä ilmavampaa se on ja samalla vedenpidätyskyky on suurin. Tuoreen eli elävän sammaleen käyttö ei ole tuulesta temmattu juttu, vaan sen käyttöä on tutkittu Piikkiön MTT:ssä jo muutamia vuosia (video, MTT esitelmä, VTT). Rahkasammaleessa on potentiaalia kasvualustaksi ja viime kaudella kokeiluna ollut sammalchili antoi siittä ihan hyviä viitteitä.

IMG_8590Neljä esi-idätettyä pientä sirkkalehtistä CAP 502:sta laitettiin sammaleeseen 8.2. Purkkina toimi 9cm:n 0,3 litran purkit, jotka näyttivät nyt käyvän hieman pieniksi auringon valossa kasvuun virkistyneille taimille.

IMG_8603 Sammalta oli onneksi tallessa orkideoiden purkituksesta, joten sammaleen hankinta ei ollut ongelma keskellä talvea. Sammalta hankkiessa kannattaa ottaa huomioon, että sitä ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa.

IMG_8596 IMG_8613
Tällä kaudella lähdin käyttämään sammalta turpeen tavoin ja jätin viime kesäisen lasiputken kokonaan pois kuvioista.  Uudelleen istutus tapahtui parin litran purkkeihin.

IMG_8644

 

Sammal ei ole ainoa erikoisuus tällä kaudella. Toisena erikoisena kasvualustana on kaarna. Kaarnan käyttöönotto ei ole kovin helppo ja se vaatii hieman pitkällisempää työtä ennen kuin se on käyttövalmista.  Kaarna ei ole aivan niin harvinainen kasvatusalusta, kuin ensi kuulemalla voisi luulla. Se on käytetympi Keski-Euroopassa ja toimii jokseenkin turpeen vaihtoehtoisena korvikkeena. En kuitenkaan törmännyt tietoon, että kaarnaa olisi käytetty tälläisenään ja suoraan tässä tarkoituksessa. Kaarna ei välttämättä ole suoraan loistava alusta, mutta se voi tarjota jalostettuna jotain erilaista lisää tavallisiin alustoihin sekoitettuna. Kaarnakokeessa on kuitenkin tarkoitus kasvattaa chilejä suoraan kaarnan joukossa.

6. 6.3.ka
6.3 multatestistä jääneet kolme Aji fantasya pääsivät kaarna karikkeen joukkoon. Taimipotissa ollut fantasy laitettiin 12cm:n purkin pohjalle ja purkki täytettiin esikäsitellyllä kaarnalla. 

 

19.3

IMG_8646
Kahden viikon päästä Fantasyt olivat kasvaneet huomattavasti (vas.) ja kolmen ja puolen viikon jälkeen taimet alkoivat näyttää pieniltä purkeissaan. Ennen siirtoa päätin latvoa taimet, jotta niiden pituuskasvu kääntyisi haarautumiseksi. Kaarna on erittäin hyvä sitomaan kosteutta, mutta muutaman kuivan vuorokauden jälkeen päivä auringossa saa lehdet kääntymään lurpalleen (oik.).

 

IMG_8653 IMG_8666
Juuriston muodostuminen oli kaarnassa ollut kohtuullista. Yläpuolen kuivuvuus oli helposti havaittavissa, jolle on jotain tehtävä jatkossa.  Uudelleenpurkitus tapahtui kahden litran purkkeihin, jotka riittänevät jo hieman pitemmäksi aikaa. Taimipotti laitettiin jälleen purkin pohjalle ja lopputila täytettiin samaisella kaarnamurskeella, jota oli aikaisemminkin käytetty. Jäädään siis mielenkiinnolla seuraamaan näiden taimien kasvua ja pärjäilyä.

IMG_8672

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...