torstai 29. toukokuuta 2014

Chiliä amppeliin

Amppelit ovat kauniita ja näppäriä. Ne eivät vie tilaa maasta ja niillä voi helposti täyttää tilaa, joka muuten jäisi käyttämättä. Amppeleissa voi kasvattaa myös muitakin kuin vain kukkasia. Parina aikaisempana kesänä olen kokeillut muutamassa amppelissa myös chiliä, mutta menestystä näiden suhteen ei ole ollut. Tällä kaudella päätin jälleen testata chilien amppelikasvatusta hieman niihin ennalta sopimattomilla lajikkeilla.

C. Pubescensit vaativat isoa juuritilaa. Näiden tunkeminen pieneen amppeliin ei tuntunut järkevältä. Tosin “pubejen” kasvatuksesta on monellakin kokemusta juuri amppeleissa, joten valinta ei ollut oikeastaan mikään ennalta arvaamaton vetaisu. Amppelien on kuitenkin syytä olla isoja, mutta sellaisia ei ole kovin helppo löytää. Niinpä päätin tyytyä 5,5 litran perinteisiin amppeleihin. Osassa amppeleita on kaksikin “pubea”, jonka vaikutus näkyy heikkona kasvuna. Yhdelle “pubelle” 5,5 litran amppeli näyttää kuitenkin riittävän. Kokenut italialainen kasvattaja suositteli C. Pubescensin suvun chileille 50-60 litran astiaa ja tästä ollaan kaukana. Toki Suomen kesä on lyhyt ja kasvi voi käyttää turhan paljon aikaa ja energiaa isossa ruukussa vain juurien kasvatteluun, jolloin satoaminen ja sadon kypsyminen viivästyy.

IMG_9651 IMG_9683
IMG_9684

IMG_9655

IMG_9645

IMG_9655
IMG_9658

 

Toinen chilisuku jota tänä vuonna päätin kokeilla on C.Baccatum ja lajikkeena Aji Fantasy. Tämäkin chili on ennalta sanottuna sopimaton amppeliin, mutta päätin testata sitä kaikesta huolimatta. Pitkäksi ja solakaksi kasvava Aji fantasy ei kuulosta mitenkään järkevältä valinnalta eikä ajatusta paranna edes useamman taimen istutus samaan pieneen amppeliin. Testimielessä istutin amppeleihin 1-3 tainta ja innokkaana jäin odottamana niiden kasvua. Yllätys oli suuri kun kaikki kasvoivat hienosti. Runsas ravinteiden käyttö on varmasti auttanut asiassa ja amppeleiden lannoitus täytyy pitää jatkossakin suhteellisen reippaana. Korkea typpipitoisuus on taas haarauttanut kasvua entisestään.

20140501_093521-001
IMG_9654
IMG_9692

 

Vaikka suuria amppeleita on melko vaikea löytää, voi sellaisen rakentaa itsekin. Siihen tarvitaan ripustin, tarpeeksi jämäkkä purkki ja narua tai ketjua. Itse rakensin isomman amppelin laakeasta ruukusta. Kokoero tavalliseen 5,5 litran amppeliin on valtava.

IMG_9528 IMG_9681

IMG_9640

 

Amppelierikoisuus lienee myös rimoista tehty orkidearuukun kaltainen amppeli. Sen täytteenä on pelkkää sammalta, joka itsessään lienee melko elävää. Sen kastelu on erittäin vaativaa ja vaatii lähes päivittäistä huolenpitoa. Siinä oleva Aji fantasy on kuitenkin pitänyt tästä erikoisesta alustasta ja on kasvanut todella mahtavaksi jo tässä vaiheessa kautta.

IMG_9660 IMG_9668

IMG_9663

IMG_9665
IMG_9672

IMG_9675

4 kommenttia:

 1. Hyvältähän nuo sinun Rocotot alkavat jo näyttää, epäilen suuresti jos ei satoa irtoa! Vieläkö muuten on kukkaset tippunut kasveistasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Podeja on paikoitellen runsaasti. Kun aiheesta sinulle kirjoittelin, annoin sen jälkeen NF:n Starttilannoitetta voimakkuudella EC 3. Tämän jälkeen kukkaset alkoivat pysyä paremmin kiinni. Voimaa pitäisi pian alkaa antamaan, joskin pitäisi kasveille löytää nyt lopulliset paikat.

   Poista
 2. No onpas sulla kiintoisia kokeiluja! Hyvä, rohkea rotan syö, ja me muut saamme jännää seurattavaa ;) Komeita kasveja kaikki, sulla kyllä on chilistä peukalot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläistä tunarointia tämä on. Hötkyilyä suuntaan ja toiseen. Eikä tämä miksikään tästä muutu, ainakaan niin pitkään aikaan kun päätä kolauttelee jatkuvasti noihin kasvihuoneessa roikkuviin amppeleihin. :P ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...