perjantai 9. toukokuuta 2014

Ebb & flow 2014

Ebb & flow oli viime vuona erittäin hyvä kasvatusmenetelmä. Ränni yksinkertaisuudessaan oli toimiva, mutta käytössä ilmeni kuitenkin parannettavaa. Joidenkin liimauksien petettyä, oli hyvä hetki miettiä ebbin päivitystä.

Lähtökohdaksi valittiin jälleen rumpuputki. Sen eduksi voidaan laskea heti valmis vedenpitävyys ja kohtalaisen helppo työstettävyys. Putken halkaisija pysyi samana, mutta putken pituus kasvoi metrillä. Putken työstö aloitettiin putken halkaisulla.

IMG_8772 IMG_8773
Viime putken tapaan tätä ei halkaistukaan puoliksi, vaan avaus oli huomattavasti pienempi. Puoliksi halkaistun putken tilavuus on pieni, joten pienemmällä avauksella haettiin suurempaa sisätilavuutta joka samalla sallii suuremman liikkuvuuden sisälle tulevalle lekasoralle. Loppukaudesta rännissä on paljon juuria ja juuret kasvattavat melkoisesti tilantarvetta. Aukaisu toteutettiin laudan avustuksella. Lautaa käytettiin pistosahan ohjurina, jolloin laudalla saatiin siirrettyä leikkauslinjaa kauemmas putken keskisaumasta. Sama leikkauslinjan siirto tehtiin myös keskisauman toiselle puolelle, jolloin aukaisusta saatiin jo kohtuullisen leveä.

IMG_8777


IMG_8779
Ebb & flow ajatuksena on pumpata juuritila täyteen ravinteikasta vettä ja pienen ajan päästä palauttaa vesi takaisin säiliöön. Jotta vesi valuu altaan pohjalta takaisin säiliöön, on se helpoin tehdä kaadolla. Rakenteen takia kaato on hyvä tehdä viettäväksi putken keskelle, jolloin vesi palaa pumpusta tulevan putken kautta takaisin säiliöön. Putken lämmitys onnistuu pienellä kaasupolttimella. Kun putki alkaa olla lämmin, se on helppo taivuttaa keskeltä notkolle.

IMG_8788
Avauksesta ylijäänyttä muoviosaa ei heitetty roskiin, vaan se jätettiin talteen myöhempää tarvetta silmällä pitäen.

 

Pumpun kiinnitys tapahtuu erilliseen osaan, joka toimii samalla vedenkeräimenä kun ränni halutaan tyhjentyvän pumppausjakson päätteeksi. Erillisen vesikupin ja pumppuliitoksen teko oli edelliseen ränniin helppo, mutta samalla aikaisemmat materiaalit osoittautuivat sopimattomiksi keskenään. Koska tierumpu on erikoismuovia, on siihen kiinnitettävyys vaikeaa. Liukkaaksi muoviksi luokiteltavaan muoviin ei löydy edullisia liimoja rautakaupoista. Lähes ainoaksi liittämistavaksi rasvaisille muoville jää hitsaus. Kun liitettävien osien välykset ovat pieniä, on osien liimaus kuumentamalla melko helppoa. Syntyneestä saumasta tulee myös vahva jos muovit vielä sekoittuvat toisiinsa hieman syvemmältäkin.

IMG_8806 IMG_8810 IMG_8994
IMG_9011 IMG_9012
Muovien liittäminen kaasupolttimella ja kolvilla ei ollut mikään helppo temppu. eBaylla on myytävänä muovinhitsauskolveja ja täytemateriaaleja edullisestikin, joilla homma olisi todennäköisesti hoitunut helpommin ja paremmin.

 

IMG_9139
Vesikupin ideana on saada pumpulta tuleva putki liitettyä suurempaan suppiloon. Suppilon päälle tulee vielä verkko, jolloin sen päälle kertyvät lekasorat eivät heti tuki suppilon suuta ja samalla vesi saadaan kerättyä heti hieman laajemmalta alueelta. Vesikupin viereen tehtiin myös ylijuoksutusputki, jolla vedenpinnan korkeus saadaan rajattua halutulle korkeudelle. Vettä kannattaa aina juoksuttaa ylimenoputken kautta, koska näin vettä saadaan paremmin hapetettua. Ylijuoksutusputken materiaalina toimi viime rännistä jäänyt pvc-putki. PVC oli materiaalina täysin väärä, koska se ei sula samalla tavalla mitä rännin PE-muovi.

 

IMG_9143
Parannuksena viime ränniin, tähän päätettiin tehdä kaksi erillistä puolta kasveille ja lekasorille. Näin toimien pumppaus ja ylimeno saavat oman tyhjän alueen. Eristetyllä (kuvassa vain toinen verkko) alueella veden virtaus on tasaisempaa, eikä pyörivä lekasora oli tukkimassa jatkuvasti putken suita. Loppukaudesta myös juuret tuottavat ongelmaa ja aiheuttavat tukkeentumista. Erotettu alue on helpompi pitää puhtaana. Verkko leikattiin paikalleen ylisuurena ja se saatiin lukittua paikoilleen kuumentamalla sitä. Kuuma verkko upposi muoviin oman jännitteensä johdosta helposti.

 

IMG_9190
Päädyt tulpattiin entiseen tapaan vesivanerilla. Tällä kertaa putki tiivistettiin ja liimattiin paikalleen Bilteman BT Multibond massalla. Se ei kuitenkaan ota mekaanisesti kiinni kovinkaan hyvin liukkaaseen PE-putkeen, joten varsinainen mekaaninen kiinnitys hoidettiin ruuveilla.

 

IMG_9322 IMG_9324 IMG_9326
Muutamien lisätiivistelyjen jälkeen päästiin tiiviiseen ränniin ja vesi meni sitä kautta takaisin säiliöön mistä pitikin. Muutamien testiajojen jälkeen ränni vaikutti toimivalta ja projekti suunnattiin kohti loppua.

 

IMG_9420
IMG_9421
Yhtenä merkittävänä parannusyrityksenä on rännin pohjalle asennettu patolevy. Vaikka poistuva vesi imaiseekin mukanaan runsaasti ilmaa lekasoran sekaan, ovat kasvien juuret olleet melkoisen mätäisen ja huonovointisen oloisia loppukaudesta. Patolevyllä ja maanrakennuskankaalla yritetään saa aikaiseksi ilmarako, joka luo suorat ilmakanavat päältä pohjalle saakka. Nähtäväksi jää kuinka venymätön ja kireälle jätetty maanrakennuskangas kestää. Juurimätää on tarkoitus myös estää tänä vuonna veteen lisättävän kaliumsilikaatin kanssa. Loppukaudesta näemme oliko näillä vaikutusta.

 

IMG_9424 IMG_9428
IMG_9433
Aikaisemmin kerroin kuinka putken halkaisusta yli jäänyt kansi päätettiin säästää. Jossakin vaiheessa projektia keksin, että ylijäämäputkesta saa rakennettua näppärän kannen sorien päälle. Tämä estää tehokkaasti roskien tippumista soran sekaan ja samalla kansi pitää sorat kosteana kuumemmillakin helteillä. Pätkitty kansi on helppo poistaa rännin päältä mahdollisia huoltotoimien ajaksi.

Aji rojot päätyivät ränniin kangaspusseissa, joiden täytteenä oli kookosta. Eiköhän nämä pian lähde kunnolla kasvuun. Hedelmiä näkyy jo.

[Group 1]-IMG_9435_IMG_9437-3 images

4 kommenttia:

 1. Hyvät ohjeet olet tehnyt, kenties tuon voisi osata itsekin värkätä, tilaa vain ei ole noin isolle putkelle pikkuruisessa kasvarissani:(

  VastaaPoista
 2. Pieniä "ebbejä" voi rakennella vaikka jostakin Ikean tms. laatikoista. Tarvittavat tarvikkeet autotarvikemyymälästä ja viherpihalta. Itse näkisin ebbin yksinkertaisimmillaan rakentuvan kahdesta lihalaatikosta/muuttolaatikosta, parin watin pumpusta, Bilteman läpivienneistä (esim. 25-430 & 25-433) , pätkästä letkua ja kellokytkimestä. Toki jotain pikkusälää, kuten putkiklemmarit vielä vaaditaan.
  Aikaisemmat jutut kanttaa myös katsoa:
  http://chilitunari.blogspot.fi/2014/02/ikea-nft.html
  http://chilitunari.blogspot.fi/2012/05/isompaa-vesiviljelya-ebb-flow.html

  Omat ideani pohjautuvat Fataliin malliin, joskin omaksi ongelmaksi nousi lasikuidun hinta ja sen hankaluus. Lasikuidun päätin korvata valmiiksi vedenkestävällä materiaalilla, joka tässäkin tapauksessa on muoviputki. Hintoja omalla kohdalla leikkaa se, että käytetyt materiaalit ovat jätettä. Kannatta katsoa Fataliin juttu ja kehitellä siittä omanlaisensa. :)
  http://fatalii.net/Projects/EBB_Flood_hydro

  VastaaPoista
 3. Nykyään viemäriputket (ylivuotoputki) on PP:tä. Ennen oli PVC, mikä olisi helposti liimattavissa. Loctite 406 saattas toimi tuon PP:n liimaamiseen PE putkeen.

  VastaaPoista
 4. Joo on jompaa kumpaa PE tai PP:tä. Ehkä jälkimmäistä. Ainakin molemmat kuuluvat sarjaan jotka mainitaan usein liimoissa tarttumattomiksi materiaaleiksi (ei PP-, PE- ja PTFE). 406 on pikaliima ja englanninkielisillä sivuilla sen kerrotaan tuottavan usein huonon liitoksen PP:hen. Loctite 3038 olisi parempi liima, joka sallii jopa suuremman välyksenkin. Noh, rumpuputki ei ole muutenkaan ihanteelinen rakenteeltaan tälläiseen. Taustalla on rakentumassa toinen vesiviljely, jossa itse putki jätetään rei'ittämättömäksi. PVC on taas materiaalina huomattavasti parempi, koska siihen voi hyvin liittyä lasikuitukitillä, jota löytää joka rautakaupasta ja autotarvikeliikkeestä. Tuo kolmen chilin vesiviljely on pvc:tä ja sen kanssa oli ilo touhuta. :)
  http://chilitunari.blogspot.fi/2012/12/projekti-vesiviljely-nro3.html

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...