maanantai 19. toukokuuta 2014

Tomaattien muutto

Kausi on lähtenyt hienosti liikkeelle. Chilit ja tomaatit ovat kasvaneet mahtavasti lämmitetyssä kasvihuoneessa. Tomaattien ja muutaman chilin on tarkoitus päätyä toiseen kasvihuoneeseen, mutta siirtoa on viivästänyt kasvihuoneen lämpölähteen puuttuminen. Osa tomaateista kävi taannoin kokeilemassa selviytymistä kylmässä huoneessa, mutta –6°C oli parille tomaatille liikaa ja ne saivat pahoja pakkasvaurioita. Vaurioiden synty olisi vältetty taimen kastelulla ja tarkemmalla harson laitolla. Nythän vauriot syntyivät kuivahkoihin taimiin, joiden kohdalla ei todennäköisesti ollut kaksinkertaista harsoa. Niinpä tomaatit päätettiin palauttaa lämpimään kasvihuoneeseen siksi aikaa, että suurimmista pakkasista päästään.

Nyt ilmat enteilevät mahtavia hellekelejä ja pääkopin luukkujen käyttöönottoa varten pitäisi saada hieman tilaa. Tilaa siksi, että kattoluukkuihin pitäisi rakennella jotain aukaisu/aukipitomekanismia ja tämä vaatii kasvien siirtelyä. Kotikasvihuoneen automaattiaukaisijoita testattiin viimekaudella, mutta ne todettiin yhdessä maahantuojan kanssa toimimattomiksi sulkeutumissäädön suhteen. Ja kun luukut sijaitsevat vielä harson takana, on tiedossa vielä paljon siirtelyä ja pähkäiltävää. Luukkuprojekti saa siis luvan alkaa tomaattien siirrolla. :)

20140518_154123 20140518_154131 IMG_9548
Tästä lähdettiin. Tanskanvienti-tomaatit olivat pitkiä (kaminan takana vasemmalla) ja muut tomaatit veivät lähes kahden tiukan lavan verran tilaa. Harventaminen tapahtuu oikean puoleisen kuvan kasvihuoneeseen, jossa tomaateille oli varattuna koko etureuna.

 

IMG_9547 IMG_9551 20140518_091700
Tanskanviennit huitelevat jo katosta roikkuvien amppelien tasolla, joskin suorassa nuo eivät edes ole kuvassa. Neljäs kukinto on jo menossa ja tämän jälkeen vuorossa on 5 tai sitten latvan katkaisu. Tomaatit muodostivat tiiviin sekamelskan, että osa varkaista olivat päässeet aivan varkain kasvamaan suureksikin. Vaikka tomaatteja on kasvamassa paljon, päätin laittaa pari hyvään kokoon päässyttä varasta juurtumaan. Pohjimmaisena ajatuksena oli jonkin asteen vesiviljelykokeilu tomaatillakin.

 

IMG_9555 IMG_9557
…ja tähän sitten päädyttiin. Tomaattien siirto meni yllättävä helposti ja tahattomilta vahingoilta selvittiin. Pidempien tomaattien kanssa piti selvitellä oksia, mutta toinen toisensa jälkeen ne irtosivat syheröisestä nipusta. Kuvat ovat tällaisia mitä ovat. Kapea kasvihuone ei tarjoa kuvauksellista tilaa ja kuvat on otettava vinoon. Pieni huone alkoi taas vaikuttaa kuumalta päivän auringonpaisteessa ja mitä ilmeisemmin tätäkin koppia odottaa parin lisäluukun rakennus.

 

IMG_9566

IMG_9533
Moneymakerit tykästyivät kasvulevyyn ja ovat nyt selkeästi juurtuneet levyyn. Heinzin tomaatit ovat lähteneet vasta nyt varsinaisesti kasvuun muiden Semillaksesta tilattujen lajikkeiden tapaan. Heinz 2653:t näyttävät kukkivan runsaina.

Ja sitten muutama satunnainen kuva. Aji fantasyt pärjäävät edelleen todella rehevästi amppeleissa. Ne ovat hienosti haaraantuneet, vaikka eräs konkari kerran sanoi, ettei baccatumit suostu haaraantumaan alle metrisenä. Voimakkaalla lannoittamisella ja varsinkin typpipitoisella kanankakalla on mielestäni suuri vaikutus kasvin haarautumis- ja varastentekointoon. Kukkia näissä amppeleissa olevissa Aji fantasyissä on aivan ennätysmäärä. Ainoa haittapuoli rehevässä amppelissa on sen herkkyys kuivua.

Ensimmäinen kypsyvä podikin löytyy. Ikävä kyllä siitä vastaa Aji Escapeche, joka on mitä ilmeisemmin jokin risteymä tai täysin väärä. Tällä hetkellä väri alkaa kääntymään punaiseksi, eikä oranssiksi, kuten oikealla Aji Escabechellä on. Eikä tuo muotokaan ole tunnusomainen.

IMG_9529
IMG_9530
IMG_9543
20140518_154231
IMG_9570
20140518_154608

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...