torstai 1. toukokuuta 2014

Viljelylevyjä kokeiluun

Tämän kauden kasvulustakokeilusta vastaavat viljelylevyt. Viljelylevyt eivät ole uusi keksintö, vaan ne ovat olleet ammattiviljelijöiden suosima tapa kasvattaa, koska säkki on tarjonnut yhdessä kasvualustan ja purkin. Tällä hetkellä erilaiset säkit yleistyvät kasvualustana ja näihin onkin hyvä pureutua. Viljelylevyt kokivat ensimmäisen näyttäytymisensä multatestissä, mutta eivät tuolloin juurikaan saaneet näkyvyyttä.

Testiin siis seuraavat viljelylevyt:

Ensivaikutelma tuotteista oli jännittynyt ja kiinnostunut. CocoStar oli kova ja jämäkkä levy, joka on puristettua kookoskuitua. Kevyttä pakettia oli mukava katsoa ja tutkia.

IMG_9328 IMG_9332

Kekkilän viljelylevyt ovat puristettu rahkaturpeesta. Säkit eivät sisällä tietoa käyttöönotosta, joten jonkinlainen tieto pitää olla itsellä olemassa. Säkkien jäljittäminenkin oli hieman haastavaa, koska ainoa eroava tieto oli tuotteen mitoissa. Elolevyssä (luomu) luki Elolevy, mutta kahden muun testiini saamieni levyjen jäljittäminen onnistui mittaamalla ja vertailemalla ammattituoteluettelon tuotteita. Vaikka tuotteisiin on painettu osittainen tuotetieto linjalla olevalla mustesuihkulla, puuttui varsinainen mallinumero tuotteesta. Tietoja levyistä tai muuta asiaan kuuluvaa tietoa en Kekkilältä saanut,  vaikka Kekkilä lahjoitti tuotteet aikoinaan multatestiin. Puristettu turve oli haurasta ja levy rikkoontuu äärimmäisen herkästi. Tämä lisää käyttöönoton hankaluutta, koska kiinteä levy katkeaa paloiksi ja murtuukin helposti. Muuten säkkien sisältämä turve poikkesi positiivisesti aikaisemmin näkemistäni turpeista.

IMG_9408 IMG_9414

 

Nyt kausi on edennyt sen verran pitemmälle, että päätin vetaista säkit esille ja aloittaa niissä kasvattamisen. Ammattikäyttöön suunnatut säkit eivät ole sellaisenaan käyttövalmiita, toisin kuin pihamyymälöistä ostettavat kesän kestävät kasvusäkit. Viljelylevyjen käyttöönotto on periaatteessa helppoa, mutta voi olla haastavaa peruspuutarhurille jolla ei ole eri lannoitteita ja mittareita. Molemmat tuotteet ovat lannoittamattomia, joten ne pitää muiden valmisteluiden ohella lannoittaa.

IMG_9337

Homma aloitettiin suunnittelemalla kasvien määrä per säkki. Puutarhan kevät messuilla näimme vastaavanlaisiin säkkeihin laitetun neljä paprikaa, mutta itse päädyimme kolmeen. Kun jako oli tehty, piirsimme purkin avulla leikattavan aukon säkkiin.

IMG_9339

Säkkien aukotukset on helppo tehdä saksilla pieniin määriin säkkejä.

 

IMG_9345

Koska turve ja kookos ovat säkeissä lannoittamattomina, piti ne ennen taimien istutusta lannoittaa. Lannoitus hoituu helpoiten levyjen turvotuksen yhteydessä. Koska turvottamisesta ja lannoittamisesta ei säkeissä ollut tietoa, pohjattiin aikaisempiin kokemuksiin kookoksien turvottamisesta. Turvotus tehtiin kaatamalla 2 litraa lannoitevettä jokaisesta reiästä sisään. Lannoiteveden vahvuus oli 2,5mS/cm ja se koostui Kekkilän Turve Superexistä ja Yaran Calcinitista. Typpi-kalium-suhde oli 1:1. Kekkilältä löytyy googlaamalla ohjeet tomaatille, paprikalle ja kurkulle, joissa on tietoa viljelylevyjenkin käyttöön ottoon. Ohjeissa annetaan alkukastelun voimakkuudeksi 2,5 – 6,0mS/cm riippuen hieman kasvatettavasta kasvista. Vaikka paprikalle ja tomaatille olisi voinut tehdä voimakkaampia turvotusvesiä, pidättäydyimme tässä. Suurin syy oli, että vierestä löytyi tynnyrillinen kyseistä kasteluvettä valmiina.

 

IMG_9370

Turpoaminen lähti vauhtiin jo illalla, mutta turvelevyjen osalta ei kuitenkaan valmistunut illassa. Kookos kuitenkin turpoi illan aikana jo täyteen mittaansa. Turpeiden vaikea vettyminen oli tiedossa ja siihen osattiin varautua. Turvelevyihin lisättiin vettä vielä seuraavana aamuna ja sitä seuranneena iltana. Vaikka levyjen luvataan vettyvän täyteen mittaan noin vuorokaudessa, oli levyt 1,5 vuorokauden jälkeen osittain kuivia.

 

IMG_9398

Jotta vettyminen saatiin paremmaksi pinnalta, päätettiin turvetta kostuttaa reikien kohdalta. Kostuttamiseen käytettiin painesumutinta, jonka veteen sekoitettiin tippa Fairya poistamaan turpeen pintajännitystä. Tällä keinolla turve kostui nopeasti ja helposti.

 

IMG_9391

Koska umpinaisessa pussissa ylikastelu on enemmän todennäköistä, tehtiin jokaisen istutusreiän kohdalle muutaman senttimetrin viilto, molemmin puolin säkkiä. Ohjeissa neuvotaan tekemään 2-4 viiltoa taimien väliin pohjasta ylöspäin. Koska säkkien lopullisia paikkoja ei vielä aivan tarkkaan tiedetä, ei viiltoja lähdetty tässä vaiheessa tekemään enempää tai pidemmiksi. Kun oikeat paikat löytyvät, on viiltoja helppo tehdä tarvittaessa lisää.

 

IMG_9389 IMG_9387

Koska halusimme istuttaa taimet purkeissaan säkkien päälle, teimme taimipurkkeihin pientä muutosta. Poistamalla pohjan suurimmaksi osaksi, pääsevät juuret levittäytymään levyyn helpommin. Tähän tarkoitukseen on olemassa oikeitakin purkkeja, mutta tämä osoittautui tällä kertaa helpoksi ja nopeaksi ratkaisuksi. Taimet “sidottiin” säkkeihin työntämällä purkkiturpeen läpi tukikeppi säkkiturpeeseen saakka.

IMG_9394

IMG_9400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9401

Lyhyeen turvelevyyn päätyi kaksi Moneymaker-tomaattia, Elolevyyn Ramiro-paprikaa, pitempään Vihanneslevyyn California Wonder-paprikaa ja CocoStar kookoslevyyn Jalapeno TAM Mild-chiliä. Nyt jäädäänkin sitten ihmettelemään kasvua säkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...