torstai 12. kesäkuuta 2014

Karsintaa, kukkia ja podeja

Säät ovat hieman ottaneet takapakkia, mutta se ei ole näkynyt kasvihuoneessa. Kasvua on tullut mukavasti lisää. Kasvu on ollut vesiviljelyn Aji goldeneissa jopa niin reipasta, että pisimpiä oksia on pitänyt karsia saksimalla. Samalla kun karsisin pitkällä olleita oksanpäitä, otin pois hieman turhia varkaita ja poistelin alalehtiä sekä suurimpia lehtiä sieltä sun täältä.

IMG_9811 IMG_9813
IMG_9812 IMG_9829 IMG_9831

Lannoituksena käytän nyt Kekkilän Superex-Kukkaa, Yaran Calcinittia ja Krista MgS:ää. Samat lannoitteet niin vesiviljelyssä kuin turpeessakin. Seostukset vaihtelevat hieman mielialan mukaan, mutta typpi-kalisuhde on monesti hyvin lähellä yhden suhde yhteen. Vesiviljelyssä lisäksi kaliumsilikaattia ja fosforihappoa. Lannoitus joka kastelulla, joskin lämpimien ilmojen alettua olen tiputtanut väkevyyttä kasteluiden tihennyttyä. Kukinta on erittäin runsasta ja podien muodostuminen todella ällistyttävää. Kukkia ei juurikaan tipu, jota tapahtui aikaisemmin enemmänkin. Kukkien tippumisen loppumiseen auttoi ehkä reipas fosforilannoitus tai päivä ja yölämpötilojen suurempi eroavuus. Chiliä näyttäisi siis tulevan. Tomaatinkin tilanne näyttää erittäin loistavalta. :)

Vesiviljelyn pH:n hallinta otti takapakkia, kun pH-mittari hajosi salakavalasti. Onneksi virhenäyttämä tuli ilmi kalibroinnissa ja vaikutus ei jäänyt siten pitkäaikaiseksi. Tosin pH:t ehtisin tipautella liian alas mittarivirheen takia. Mittarin mittapää on kaiketi entinen ja uusi mittapää maksaa ulkomailta lähes uuden mittarin verran. Uuden mittarin hankinta on vielä harkinnassa mittapään siasta ja tällä hetkellä turvaudun nestemäiseen pisaratestiin, joka kertoo pH:n suunnilleen.

IMG_9778
IMG_9780
IMG_9781
IMG_9789
IMG_9792
IMG_9795
IMG_9798
IMG_9800
IMG_9799
IMG_9801
IMG_9803
IMG_9807
IMG_9816
IMG_9817
IMG_9818
IMG_9823
IMG_9824
IMG_9838
IMG_9839
IMG_9841
IMG_9842
IMG_9843
IMG_9846

3 kommenttia:

 1. Moikka Jukka! Kiitos blogistasi, tosi kiva että jaat paljon tietoa ja kuvia täällä :)
  Osaisitkohan sanoa pitemmän kasvattajakokemuksen perusteella, miksi osa puskista tekee jokaisesta kukasta hedelmää, ja osa puolestaan tiputtaa ihan jokaisen kukan?
  Kiitos jo ennakkoon!
  Elisa

  VastaaPoista
 2. Heippa Elisa! Kiitoksia kommentista. Viime aikoina blogin suhteen on ollut hijaisempaa kaikenlaisen kiireiden vuoksi. Facebookin puolella olen kuvia sitten tuupannutkin enemmän, se kun on niin helppoa ja nopeaa. Videoitakin sieltä löytyy, kuten myös Youtubesta.

  Kukkien tiputtelu on normaalia ja tilanne voi olla täysin eri rinnakkaisissa puskissa. Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä onko kasvilla turhia stressitekijöitä. Onko valoa, onko liikaa. Onko maa kosteaa, saako liikaa vettä vai kuivuuko välillä liikaa. Onko vetoisassa paikassa.

  Oma uskomukseni kukkien putoiluun on ravinteiden puutos. Tilannetta voisi koettaa parantaa antamalla esim. viikon ajan kaksinkertaista lannotusannosta tai antamalla typpeä tai fosforia enemmän. Hyvä kastelurytmi on sellainen, että kastelua voi tehdä joka tai joka toinen päivä. Se tarkoittaa pieniä kasteumääriä jossa mullan tai turpeen pinta kuivahtaa päivässä tai kahdessa.

  Tavallisista puutarhamyymälöistä ei pahemmin löydy erikoisia lannoitteita. Typpilisäys onnistuu luu- tai verijauholla tai jopa kanankakalla. Näitä pitäisi löytyä melko helposti. Annostus peruslannoituksen päälle tai tujauksena sellaisenaan. Verijauho sisältää nopeasti vaikuttavaa typpeä, kun luujauhoista ja kanankakasta typpi vapautuu hitaasti. Jos vaikuttaa, että normaali lannotus on kohdillaan ja typpeä olisi (lehdet hyvän vihreä, ei keltaisuutta), voi fosforilla yrittää parantaa kukintaa ja kukkien kiinnipysyvyytä. Tähän käy starttilannoke, jota sitäkin voi ohjeesta poiketen annostella hieman ohjetta enemmän ja antaa kuuriluontoisesti.
  Jaakontaikakin on yksi jota voi kokeilla ja sitä löytyy nykyään yllättävän monesta paikasta. Sen annostelussa olisin varovaisempi ja käyttäisin 1/2 tai 1/8 suositellusta laimennussuhteesta. Jaakontaika sisältää ureatyppeä, jonka kasvi saa heti käyttöönsä lehtien kautta.
  "Grow shopeista" löytää laajan valikoiman erikoislannoitteita, joskin ovat hieman hintavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi! Pitää kokeilla tuota fosforin lisäystä. Mulla on käytössä Nutriforten 1+2 jotka ostin pari vuotta sitten chilifesteiltä Tampereelta. Mielestäni se on auttanut tosi hyvin kaikkiin puskiin, mutta tosiaan vain 1/3 puskista tekee kunnolla hedelmää ja muutama vaan tiputtelee kukkia..

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...