maanantai 9. kesäkuuta 2014

Kauden ensimmäinen kypsä

Tänä vuonna ensimmäinen kauden taimista saatu kypsä antoi odotuttaa kesäkuun alkuun asti. Tässä on melkoinen ero, koska viime vuonna ensimmäinen kypsä chili löytyi puskasta 22.4. Olisihan tämänkin, vuoden ensimmäisen voinut irrottaa jo pari viikkoa sitten mutta eipä niin vaan tullut tehtyä.
20140608_160614-001
Kauden ensimmäisestä vastaa “Aji escabeche”, joka ei ole sitä mitä sen pitäisi olla. Tämän piti olla Aji amarillon kaltainen oranssi ja ehkä lopulta jopa ihan sama chili. Näin ei ollut. Viime vuonna Aji amarilloni oli Aji rojo ja tänä vuonna jotain ihan muuta. Tietysti väärät siemenet tai risteymä harmittaa ja tämä pistää harkitsemaan siemenkauppiaan luotettavuutta. Toki vastaavanlaista voi käydä ammattipuolella, niin miksei sitten pienemmässäkin mittakaavassa.
Vaikka risteytymisen mahdollisuus tuntuu pieneltä, on se näköjään pakko ottaa huomioon tuotettaessa lajikepuhtaita siemeniä. Tämä nostaa isoloitujen (eristettyjen) siementen merkityksen korkealle ja samalla pistää mietityttämään omien siemenkeräysten isoloimista. Vahinkoristeytymien varalta pitääkin kukat eristää harsopalalla tai teepussilla jo kukkien ollessa nupulla ja poistaa pussi vasta kun hedelmä on alkanut kehittyä.
20140608_160833-001
Väärä “Aji escabeche” on sitä mitä sen kukkakin jo lupasi. Annuumihan tämä on, eikä Baccatum suvun edustaja. Maku oli alkuun jopa hieman makea, mutta pian annuumille tuttu kitkeryys iski polteen kera. Ei mikään herkkupala. En ole näitä kuitenkaan pois heittämässä, katsotaan, eiköhän nämäkin saa johonkin hyödynnettyä.

2 kommenttia:

 1. On se vaan tarkkaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa noiden viljely :) ei olisi minusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chilinkasvatus on ihan niin helppoa tai vaikeaa, kuin vain itse sen haluaa ollevan. ;)
   Ei mielestäni eroa oikeastaan mitenkään tomaatin tai kurkun kasvattamisesta. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...