perjantai 11. heinäkuuta 2014

Ravinnepuutoksia

Kesä on edennyt käännepisteeseen josta suunnataan kohti loppukautta, vaikka lämpimiä ilmoja piisaakin vielä 1,5 – 2 kuukauden ajan. Alkukesä oli tällä kulmakunnalla vaisu sateiden ja kylmien kelien takia ja kasvu oli tästä johtuen heikkoa. Heinäkuun toinen viikko on sitten ollutkin kesää parhaimmillaan ja paikoitellen jopa turhankin kuuma.
Koska vedenkulutus on äkkiä kääntynyt huimaan nousuun, olen luonnollisesti vähentänyt ravinteiden määrää kasteluvedessä. Edelleenkin annan ravinteita jokaisessa kastelussa, enkä noudata kuluttajamarkkinoilla olevien pakettien annostusohjeita.
Vesiviljely on ehkä helpoin tapa viljellä, koska siinä lannoitteita tarjoillaan aina kasville ja ei-aktiivinen kasvualusta pysyy reagoimattomana ravinteille. Kasvi siis saa sen mitä tarjotaan, eikä nouda varastoon jääneitä ravinteita, kuten turveviljelyssä. Tämän kauden ehdon hydroihme on Aji golden, joka pukannut kasvua ja hedelmiä sen minkä kerkiää. Koska satorasitus on kova, olen kääntänyt typpi-kalium tasapainoisen lannoituksen kaliumpainotteiseksi hedelmien kypsymisen toivossa. Käyttämässäni typpilannoitteessa on mukana myös kalsiumia, joten kun typen määrä laskee, laskee myös kalsiumin määrä.
Koska kalsiumia ei ole varastoituneena mihinkään kuten turpeessa, alkaa kalsiumin puutos näkymään nopean kasvun aikana herkästi hedelmien latvamätänä. Koska typpi-kali suhde on tarkoitus pitää korkeana, annoin kasville kalsiumia 2%:n lehtilannoitteena kalsiumnitraattilla  sumuttamalla liuoksen suoraan lehdille. Toistaiseksi puutos on vähäistä, joten toivottavasti tämä auttaa. Vesiviljelyn kannalta kalsiumnitraatti (esim. Yara Calcinit) on hieman hankala yhdiste korkeaan typpi-kalisuhteeseen, koska korkea kalsiumin käyttö antaa samalla korkean typen määrän liuokseen.
IMG_0088
Kalsiumin puutoksesta latvamätää Aji goldenissa

IMG_0001

Ravinnepuutoksia on ollut myös turpeessa. Kaliuminpuutos yllätti eri vaiheissa olevat Sili-A-Topit. Tilanne ei näytä hellittävän, vaikka olen siirtynyt kaliumpainotteiseen lannoitukseen. Lannoitusexpertti Sami K. epäili tilanteessa pielessä olevaa pH:ta tai ylilannoitusta. Liiallinen kalsium johtaa kaliumin huonoon liikkumiseen.
Olen jokseenkin saanut kovan lannoittajan maineen ja typen antamisen suhteen suosin pitkälle 1:1 typpi-kalisuhdetta. Korkea typpi saadaan helposti kalsiumnitraatilla, jolloin typen kanssa tarjoillaan kalsiumia, joka osaltaan nostaa myös pH:ta. Poikkeava pH olisi myös mahdollista kaivoveden kautta, koska sen pH on korkea ja se on tuottanut harmaita hiuksia aikaisemmillakin kausilla. Tästä johtuen olen käyttänyt tänä vuonna osan aikaa jo pH säätelyä jossa olen tiputtanut kaivoveden pH:ta fosforihapolla. Osan aikaa olen käyttänyt myös sadevettä, mutta pH-neutraalin veden käyttäminen ei ole tehnyt tilannetta helpommaksi, koska veteen lisäämäni kaliumsilikaatti on vahvasti alkalinen. pH-mittarin rikkoonnuttua, on pH-arvot olleet satunnaisen tippatesterimittausten varassa.
Arvelut kuulostivat siis perustelluilta, joten edessä oli turpeen mittailu. pH oli pinnalta otetusta näytteessä sopivalla alueella. Ainakin sillä tasolla jota sitä tuolla tippatesterin värityksellä pystyy tulkitsemaan. Johtokyvyn mittauksen tulos olikin melkoinen shokki. Näytteen tulos oli yllättävä, mutta suuntaan johon en osannut sen osoittavan. Turpeen EC oli 1 (=mS/cm). Tämä oli huomattavan laihaa, kun samalla verrataan Kekkilän ohjeistukseen paprikalle, jossa kasvualustan vahvuus vaihtelee 2-3:n EC:n välillä kasvuvaiheen mukaan. Tulos oli sen verran ällistyttävä, että tein hieman kattavamman otoksen. Parista ruukusta muutamia näytteitä ja hieman syvemmältä. Sekoitetun näytteiden tulos oli vieläkin hämmentävämpi, se oli 0,7mS/cm. Turve ei ollutkaan yliravittu, vaan pahasti aliravittu. Vähäiseen ravinnetasoon ei ollut syynä runsas huuhteleva kastelu, vaan ehkä todennäköisesti kova kasvu ja korkea typpitaso, joka auttaa kasvia kuluttamaan kasvualustan muut ravinteet tarkkaan. Korjaavana toimenpiteenä tein vahvaa lannoitusvettä korjaamaan puutoksia.
IMG_0078
Kaliumin puutosta
IMG_0081
Magneesiumin puutosta
IMG_0073

Apua ravinnepuutosten tunnistamiseen:
Haifan kuvat ja ohjeet tomaatille
Haifan tomaattiopas puutoskuvin
Haifan paprikaopas puutoskuvin
Haifan kurkkuopas puutoskuvin
Yaran CheckIT androidille (useita kasveja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...