torstai 17. heinäkuuta 2014

Siivouksella askel kohti syksyä

Vaikka kesää on hyvä tovi jäljellä, on kurssi kasvatteluiden kanssa suunnattava kohti syksyä. Ilmat sekä olosuhteet muuttuvat ja se pitää alkaa ottaa huomioon. Chilien hedelmät vaativat voimaa ja kasvuston karsiminen turhasta taakasta auttaa tässä. Nyt on hyvä vaihe myös nostaa lannoituksen kaliumpitoisuutta ensimmäisen kerran, jollei sitä ole jo aloitettu.

Kohonnut ilmankosteus tuo tullessaan härmän ja homeet. Sitä vastaan kannattaa aloittaa kasvuston karsimisella. Kasvuston karsiminen kannattaa suorittaa oman harkinnan mukaan, mutta kasvustoa voi karsia rankastikin riippuen sen nykyisestä tilasta. Pääasia kuitenkin on, että ilma pääsee liikkumaan kasvustossa. Tämä tarkoittaa turhien lehtien ja varkaiden poistoa. Jos oksa tai kasvi kasvaa ilman kukan nuppujakaan, ei kypsän sadon saamiselle ole suuria edellytyksiä ja tällaiset kasvustot voi hävittää jollei muuta estettä ole.

Rehevää kasvustoa on helpoin karsia poistamalla suuria ja vanhoja lehtiä. Lehtien poiston kanssa ei pidä liioitella, koska kasvi tarvitsee lehtiä, mutta huonokuntoiset ja muuta lehtimassaa suuremmat lehdet voi huoletta poistella. Lehtien liiallista poistoa tulee myös välttää hedelmien vierestä. Jos kasvuston läpi ei näe, on se todennäköisesti liian tiheä. Tiheässä kasvustossa kasvitaudit leviävät kun lehdet eivät kuivahda helposti ja jos ilmankosteus on matala, viihtyvät kasvituholaiset niissä.

Härmä leviää päivällä kuivan ilman mukana ja itää illan ja yön aikana kun ilmankosteus on korkea. Jos kasvusto on helposti märkä, kannattaa kasvihuoneeseen asennella tuulettimia. Pienikin tuuletus auttaa tiputtamaan suurempaa kosteutta. Kosteusmittari onkin hyvä väline kosteuden seuraamiseen. Myös silikaattisuihkutteet auttavat homeiden ja härmien torjunnassa nostattamalla pH:n ylös lehtien pinnoilla.

IMG_0117 IMG_0119 IMG_0118
Kasvuston alaosa koostuu varkaista. Varkaat eivät sisällä edes kukintoja, joten ne päätettiin katkasta pois. varkaiden poiston jälkeen rungon alaosa on ilmava.

 

IMG_0146 IMG_0154
Huonovointiset ja huonokuntoiset lehdet kannattaa poistaa. Reikäisten lehtien taustalla on aina jokin tuholainen. Poista reikäiset lehdet ja yritä etsiä reiän aiheuttaja. Yleensä reiän tekijänä on etana tai yöperhosen toukka. 

 

IMG_0143 IMG_0160
Jos kasvuston läpi ei näy, ei sen läpi kulje juurikaan ilmaa. Sisimmäiset lehdet pysyvät kosteana ja tarjoavat hyvät olosuhteet härmälle. Liian kuiva kasvusto antaa taas suojaa tuholaisille ja niiden havaitseminen tiheästä kasvustosta on vaikeaa.

 

IMG_0161 IMG_0159 IMG_0175
Kasvuston perkaamisen lisäksi kannattaa koko kasvihuone siistiä. Kuolleet kasvinosat ja rikkaruohot ovat omiaan levittämään kasvitauteja. Kuolleet kasviosat tarjoavat loistavan kasvualustan homeille. Siistissä kasvihuoneessa on sitä paitsi kiva touhuilla.

 

IMG_0194 Potsil on erittäin riittoisa kaliumsilikaattivalmiste, joka auttaa taistelussa härmää vastaan. Se on vahvasti alkalinen ja se nostaa lehtien pH:n korkealle lehtisuihkutteena annettuna. Tämä antaa huonon kasvualustan mm. härmälle. Pii on kasveille muutoinkin yksi tärkeä rakennusaine.

 

IMG_0171
IMG_0183
IMG_0185

2 kommenttia:

 1. Mistä olet oman Potsil-suihkeen ostanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potsil on tilattu Iso-Britannian eBaylta. Tuli sitä kautta kaikkein edullisemmaksi posteineenkin. Suomessa myynnissä myös vastaavaa tavaraa esim. Essential Silicon+ ja Growth Technologyn Liquid Silicon. Itselläni oli aikaisemmin tuota Essentialia, mutta sen kuluvuus oli kovaa rankankan 4ml/1l annostuksen takia. Potsil taas paljon sakeampaa ja annostus vain 2ml/10ml, joten käytössä paaaljon riittoisampaa. Ainoastaan lehtisumutteena käytettynä riittää nuo toisetkin kyllä pitkälle. Kekkilälläkin on Piiliosta, mutta pakkauskoko 20l.

   http://www.ebay.co.uk/itm/Potsil-Liquid-Silica-Potassium-Silicate-Silicon-for-stronger-Plants-500ml-/150808800545?pt=UK_Baby_Baby_Feeding_Bottle_Warmers_Coolers_LE&hash=item231ce7ad21

   http://www.potsil.com/
   http://www.pavunvarsi.fi/product_info.php?cPath=21_36&products_id=965
   http://herbert.fi/liquid-silicon-1l-grow-technology-p-841.php
   http://www.kekkila.fi/system/resources/W1siZiIsIjIwMTQvMDQvMDgvMTNfMjNfMzFfMzVfSGFybWFhX3ZvaV90b3JqdWEucGRmIl1d/Harmaa_voi_torjua.pdf

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...