sunnuntai 17. elokuuta 2014

LEPAA 2014

Lepaan messut on taas nähty ja koettu. Viheralan ammattilaisille suunnattu messu juhlistivat tänä vuonna 50 vuotista taivaltaan näyttävissä merkeissä ja messujen näytteilleasettajien määrä olikin ennätyksellinen. Kauppapuutarhaliitto ry järjestää vuosittain messut HAMK/HAMI Lepaan yksikössä Hattulan Lepaalla, aivan Hämeenlinnan kupeessa. Näyttelyalue on Suomen mittakaavassa massiivinen, joka jatkuu oppilaitoksen puutarhaan saakka.

Lepaa2014kartta

Sää helli mukavasti messuväkeä lauantaina ja tarjosi mukavat puitteet kiertelyyn alueella. Messujen sisääntulo oli järjestetty hyvin, jossa hienona plussana oli muovikassien jako heti sisääntulossa. Sinne oli heti hyvä sujauttaa ilmaiseksi jaetut puutarhahanskat ja näyttelylehti.

Näytteilleasettajien pääpaino tuntuu olevan koneissa, mutta puutarha-ala on paikalla myös hyvin edustettuna. Vaikka perinteiseen tapaan kierrämme koko messualueen, oli mielessäni muutamia näytteilleasettajia, joiden luona pitää piipahtaa.

* * *> Kuvia Lepaa 2014 messuilta löydät tästä< * * *

Kekkilä
Kekkilä juhlisti messuilla 90-vuoden ikäänsä. Näyttelytila oli aikaisempaa suurempi, mutta se käytännössä tyhjää täynnä. Merkkivuoden kunniaksi Maxipaali ja puristepaali ovat ilmeisesti saaneet uuden ulkoasun, asia ei kuitenkaan minulle selvinnyt. Oma luottamus Kekkilään on ropissut melkoisen suoralinjaista rataa alas ja kyse on teknisen neuvonnan vaikeudesta ja siitä että yhteyden pito katkeaa eikä yhteydenottoihin ja kyselyihin enää vastata millään muotoa. 2012 Lepaan messuilla asiaa pahoiteltiin ja siihen luvattiin muutosta. Tilanne ei ole kuitenkaan muuttunut, eikä lupauksen antanut henkilökään pitänyt lupaustaan. Lähdin selvittämään miksi asiakkaaseen suhtaudutaan näin, koska heillä on kuitenkin hallussaan ammatti ja harrastuspuoli. Kun lopulta sain vaivautuneena irrotettua Kekkilän edustajan irti Kekkilän edustajien keskinäisistä rupatteluista, en saanut vastaukseksi kuin pelkkiä keksittyjä tekosyitä ja selityksiä. Kun sähköposteihin ei vastata, eikä tutulle ammattiviljelijälle luvattua myyntikäyntiä koskaan tehty, toiminnasta ei jää hyvää mielikuvaa. En myöskään saanut Kekkilältä ohjetta mm. viljelylevyjen käyttöön, vaikka aloite niiden testaamisesta tuli heidän puoleltaan. Vaikka edustajia ja neuvojia on talossa pilvin pimein, tilanne on harmittava. Jututtamani edustaja ei nähnyt asiaa näin, eikä häntä haitannut kokemukseni Kekkilän kanssa, eikä edes senkään jälkeen kun sanoin, että en ole ainoa joka tämän on kokenut.

Europeat
Europeat on varmaan monelle täysin tuntematon yritys, mutta heidän belinda mullat ja turpeet tuovat varmasti monelle nopeasti säkit tai logon mieleen. Kyseessähän on viime keväänä markkinoille vauhdilla rynninyt multabrändi, jonka tuotteita löytyy monista eri myymälöistä ainakin Lounais-Suomesta. Jos äskeisellä ständillä sain penseän vastaanoton, niin täällä olin todella tervetullut. Vaikka oma edustus oli harrastelija lähtöinen, ei se haitannut millään muotoa Europeatin edustajia. Lopulta aikaa tuli vietettyä todella pitkään tämän näytteilleasettajan luona. Kaikkiin kysymyksiini vastattiin ja rehellisestä keskustelua oli helppo ylläpitää. Mullan valmistuksen eri vaiheista kerrottiin ja tuotantoprosessista näytettiin ihan videotakin. Mullan ja turpeen erosta puhuttiin ja siitä miten kuluttajien pitäisi osata vaatia tuoreutta ja kuohkeutta multa- ja turvevalmisteiltaan. Perhelähtöinen toiminta näkyy yrityksen toiminnassa ja siitä kertoo, että kaikki tekee kaikkea aina suolta myymälään saakka. Tämä onkin omiaan lisäämään tietotaitoa jossa koko prosessi on jokaisen tiedossa tekemisen kautta ja omasta tuotteesta ollaan rehellisesti ylpeitä. Tuotteiden laatua perusteltiin syvällisesti ja hyvin ymmärrettävästi, eikä perustelut perustuneet synnytettyihin epärealistisiin mielikuviin. Jutustelutuokio antoi paljon mietittävää laatuasioista ja siitä mitä sieltä säkistä oikeasti löytyy. Oli erittäin hienoa havaita, että yritys edustaa juuri sitä mitä itse olen yrittänyt massasta poiketen hakea vastavirtaisuudellani. Käsitys loppuun maatuneen mullan hyvyydestä on väärä ja sen oikaisemisessa on pitkä sarka. Tuotteet toivottavasti puhuvat puolestaan, kuten kävi kasvatustestissänikin. Sain myös kutsun tehtaalle tutustumaan toimintaan.

Yara
Yaran näyttelypaikalla koin ehkä suurimman yllätyksen messuilla. Nimittäin minut tunnettiin siellä naamasta. Lienee perua Yaran farmie-kilpailusta. :) Yaran osasto olikin yksi niistä joka oli ennakkosuunnitelmissani käyntilistalla. Muutamien viimekausien aikana oma lannoitustieto on vahvistunut ja käsitys lannoittamisesta on syventynyt pitemmälle kuin mitallinen lannoitetta 10:een litraan. Tieto lisää tuskaa ja Yaralta lähdin lähinnä kysymään vahvistuksia itselleni muodostuneisiin käsitteisiin. En ala puimaan tässä pitkällisen ja laajan neuvonnan tuloksia, vaan tulen omistamaan sille oman juttunsa sitten myöhemmin. Sanottakoon, että toimiva lannoitusohjelma chilille vaatii 4 eri tuotetta. Ensi kaudella siirryn mitä todennäköisemmin Yaran Hydron käyttöön ja sen rinnalla tulee pysymään entuudestaan tuttu Yara Calcinit. Sen lisäksi erittäin tärkeää on antaa magnesiumia, joten tällä kaudella löytämäni Yara Krista MgS on ehdoton valinta täydentämään magnesiumvajausta. Siitä olenkin tämän kauden loppupuoliskoa lukuun ottamatta kärsinyt joka kausi. Kalsiumin puutokseen sain myös ehdotuksen, jota pitää tutkia lisää. Kalsiumin puutos tulee usein ajankohtaiseksi kun kalsiumia sisältävän Calcinitin määrää vähennetään typen määrää alennettaessa. Oli todella ilo saada hyvää lämminhenkistä palvelua ja neuvontaa isolta globaalilta valmistajalta. Vaikka oma lannoitteiden vuosikulutukseni pyörii vain yhden säkin tasolla, Yaralle tuntui olevan suuri merkitys sille että kaikkia palvellaan ja brändiä arvostetaan joka tasolla.

 

Messut olivat mielenkiintoiset ja tällä kertaa pari valmistajatapaamista nostivat sen aivan uudelle tasolle saadun tiedon arvokkuudellaan. Scheteligin osastolla kävi ilmi, että katalogituotteita voisi olla mahdollisuus ostaa paikallisen puutarhamyymälän kautta ainakin Turussa. Asia vaatii vielä selvittelyä.

Varsinaisia erikoisia uutuuksia tai ideoita en messuilta löytänyt, tai ainakaan sellaisia ei silmiin osunut. Mielenkiintoisia esitteitä ja hieman lukemista mukaan sentään tarttui. S.G. Nieminen jakoi pois vanhentuvia siemeniä ja niistä löytyikin erittäin kiva kavalkadi ensikauden kasvatuksia silmällä pitäen.

* * *> Kuvia Lepaa 2014 messuilta löydät tästä <* * *

IMG_0914

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...