tiistai 12. elokuuta 2014

Rankkaa alasleikkuuta

Superhelteiden, superukkosten jälkeen ihmeteltiin superkuuta. Nyt odotetaan toivottavasti supersyksyä. Pudotus mahtavista hellelukemista tuntuu kovalta, mutta toistaiseksi päivä- ja kuin myös yölämmöt ovat olleet chilin kasvatuksen kannalta täysin sopivia. Ainakin täällä Lounais-Suomessa.

Syksy on aina tavallaan petollista aikaa kasvatuksen kannalta. Kosteus ja alhaiset lämpötilat tuovat mukanaan omia murheitaan. Syksyllä ei enää kaivata kasvua, vaan sadon kypsymistä. Sadon kypsymisen ja ongelmien välttämiseksi kasvustoa kannattaa karsia. Kirjoitin aiheesta jo aikaisemmin tällä kaudella, mutta nyt leikkausta voi tehdä rankemminkin.

20140811_175859
Kasvuston leikkuuta voi lähteä tekemään eri tasoisesti. Kevyessä siistimisessä kasvustosta voi poistaa vain vanhemmat ja huonokuntoiset lehdet. Hedelmättömät varkaat on hyvä myös poistaa, koska ne vievät kasvilta turhaan energiaa.
20140811_175907
Keskitasoisessa leikkuussa leikataan lisäksi kukat ja turhat oksat. Jos kasvia ei aio talvettaa, ei kukillakaan tee mitään. Jos kasvin aikoo talvettaa kannattaa kasvin kompaktiutta ja talvetus olosuhteita miettiä karsintaa tehdessä. Talvetus harvoin tarjoaa hyviä olosuhteita kukkien ja hedelmien kehitykseen.
20140811_175915
Jos kasvin kohtalo on kompostissa ja tarkoituksena on saada vain mahdollisimman paljon satoa kypsytettyä, kannattaa kasvia karsia rankasti. Karsintaa tehdessä kannattaa arvioida jäljellä olevan kauden pituus ja se kuinka paljon kypsyttelyyn menee aikaa. Jos aika ei riitä pienten hedelmien kasvattamiseen ja kypsyttämiseen, pienet hedelmän alut kannattaa samalla karsia pois.

Kun karsinta tehdään rankemman kaavan kautta, kannattaa kasvuston leikkuu tehdä harkitusti. Aloita kasvin ulkosyrjältä ja etene vähitellen sisään. Älä koskaan leikkaa pidemmältä kuin näet. Kun leikkauksen aloittaa oksan päästä ja edeten vähitellen tyveen, vältytään turhilta hedelmän vahinkoleikkauksilta.

Hedelmien viereen kannattaa jättää lehtiä, koska muuten liiallinen karsinta taas hidastaa oleellisesti kypsymistä. Oksat joissa ei ole mitään, kannattaa poistaa. Itse suosin loppukarsintana “nolla-karsintaa”, jossa kasviin jää vain hedelmät ja vain muutamia lehtiä. Tämä tarkoittaa rumannäköisiä kasveja, mutta ilman liikkuvuus kasvustossa paranee ja samalla kasvihuoneeseen pääsee enemmän valoa vihermassan karsinnan myötä. Rankan karsinnan myötä lannoituksen väkevyyttä voi vähentää, mutta se kannattaa silti säilyttää kalium painotteisena.

 

IMG_0798
IMG_0799
Kattoon levittyvät kasvit tiheällä lehdistöllä estävät valon pääsyn alapuolella oleville kasveille. Vähäinen valo hidastaa kypsymistä. Tiheä lehvästö kuivuu hitaasti yökosteudesta ja on hyvä elinalusta härmälle ja muille kasvitaudeille.

 

IMG_0805-001
Katossa ollut amppelirocoto osoittautui turhaksi kasvatiksi lähemmässä tarkastelussa. Massiivisesti katossa valoa kerännyt rocoto kantoi oksistossaan vain yhtä hedelmää. Kasvi vältti toistaiseksi kompostin ja päätyi ulkokasvatukseen omenapuun oksistoon.

 

IMG_0802
IMG_0812
Kolmen Turbo puben ryhmä kantaa hyvää satomäärää. Hedelmät ovat punertaneet pitkään, mutta kypsää ei vaan näy. Lehvästö muodosti myös melkoisen tiheymän josta ilma ei kulkenut lainkaan läpi. Toivottavasti karsinta nopeuttaa sadon kypsymistä.

 

IMG_0818
IMG_0842
20140811_200402

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...