torstai 23. lokakuuta 2014

Maan pH ja johtoluvun mittaus

Vesiviljelyssä pidetään kiertävän kasteluveden mittaamista itsestään selvyytenä. Kasvatettaessa turpeessa, mullassa tai kookoksessa, on aivan yhtä tärkeää, jollei jopa tärkeämpää mitata kasvatusalustan pH ja johtavuus. Kun kasvualusta on kunnossa, jatkuu kasvu tasaisena ilman ravinteiden saannin häiriöitä.

pH:n mittaamiseen voi käyttää pH-liuskaa, mutta varmimman tuloksen saa digitaalisella pH-mittarilla. Kasvualustan johtavuuden mittaamiseen tarvitaan oma mittarinsa. Johtavuusmittarilla voi olla useita kaupallisia nimiä, mutta EC-mittari on niistä melko yleinen. pH:n ja johtavuuden mittaamiseen maasta myydään ihan omia laitteita, mutta homma onnistuu myös ihan samoilla mittareilla kuin vesiviljelyssäkin käytettävät. Tässä esitellään tapa jolla turpeen johtavuus ja pH mitataan vesiviljelyyn tarkoitetuilla mittareilla.

Tarvikkeet: pH-mittari, johtavuusmittari, lasi, huhmare, tislattua vettä, 20 ja 50 millilitran mitat

IMG_1565
Kerää näytemaata mahdollisimman kattavasti. Riippuen mittauskohteesta, kannattaa aina pyrkiä ottamaan mahdollisimman monta näytettä. Käytä näytteiden keräämiseen aina puhdasta astiaa. Kun näytteet on kerätty, sekoita näytteet mahdollisimman hyvin. Näin tulos vastaa keskivertoa ja mahdolliset poikkeavat arvot tasoittuvat.

IMG_1569
Poista näyte-erästä eloperäiset ainekset kuten juuret ja muut kasvinosat. Poista myös mahdolliset kepit ja kivet.

IMG_1608
Anna puhtaan näyte-erän kuivua huoneenlämmössä tai hieman sitä lämpimämmässä paikassa niin kauan että multa tai turve on täysin kuivaa.

IMG_1607
Kun maa-aines on täysin kuivaa, jauha se huhmareessa hienoksi.

IMG_1611
Laita mittalasiin 20ml hienonnettua maa-ainesta. Käytä 100ml:n dekantterilasia tai vastaavaa. Mittatuloksen varmistamiseksi kannattaa mittaukset tehdä tuplana.

IMG_1612
Lisää kuivan jauhennetun maa-aineksen päälle 50ml tislattua vettä. Veden johtoluvun tulee olla 0mS/cm, jotta lopputulos on oikea. Kaupoissa myytävä akkuvesi käy tarkoitukseen hyvin. Veden johtamattomuus on hyvä varmistaa ennen lisäystä maa-aineksen sekaan. Sekoita maa-aines ja tislattuvesi. Peitä mittalasi kannella tai vastaavalla ja jätä sekoitettu suspensio seisomaan 12-24 tunniksi.


IMG_1666
Kun suspensio on seissyt tarvittavan ajan, mittaa sen johtavuus. Johtavuus mitataan sekoittamattomasta suspensiosta. Kun millisiemensit kerrotaan kymmenellä, saadaan johtoluku. Tässä tapauksessa mittarin näyttämä on 1486 mikrosiemensiä, joka on pyöristettynä 1,5 millisiemensiä. Kun tämä kerrotaan kymmenellä, on johtoluku 15. Kasvihuonemaassa normaali johtoluku on 4-6. Kun tulos ylittää 10:nen, on syytä tutkia mistä korkea johtoluku on seurausta. Tällä kertaa korkean johtoluvun arvellaan johtuvan satokauden lopussa suoritetusta typpilannoituksesta joka on tehty raemuotoisena suoraan kasvin juurelle.


IMG_1677
pH-mittaus tehdään johtavuusmittauksen tapaan, mutta se tehdään sekoitetusta suspensiosta. Maan pH on viljelyyn täysin kelvollista, mutta chileille, pH saisi olla hieman alhaisempi. Turpeen taustat tuntien, hieman kohollaan olevan pH:n taustalla saattaa olla kalkitus ja nitraattitypen käyttö jotka molemmat nostavat pH:ta. Kun pH on välillä 5.8-7.2 on se kelvollinen monille kasveille.

 

Maan pH ja johtoluku on erittäin helppoa mitata myös vesiviljelyyn suunnatuilla mittareilla, joskin se on hieman hidasta ja työlästä. Tällä kertaa mittauksen tulos oli hyvä ja kertoo, että toimenpiteisiin ei tarvitse ryhtyä. pH on tomaatille kohdillaan ja ravinnepitoisuus hieman korkea. Kasvihuonekauden alussa kastelussa voidaan ottaa ravinnetilanne huomioon ja välttää alkuun väkevämpien liuosten anto.

Mittausten suorittamisessa on ensi arvoisen tärkeää suorittaa mittaukset aina kalibroiduilla mittareilla ja puhtailla välineillä. Viljeltäessä tuntematonta maata tai ongelmien esiintyessä kannattaa mittauksissa kääntyä viljavuus palveluiden puoleen josta saa kattavat raportit ja tarkat ohjeet maan parannukseen.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia mittauksia teillä on tehty. Itsekin pitäisi varmaan tehdä tuollainen maan pH mittaus puutarhassa kun tänä kesänä innostuin ihan kunnolla viljelemään, mutta sato jäi aika pieneksi. Saako noita mittareita jostakin lainaksi vai joutuuko itse hankkimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietojeni mukaan ei saa mistään lainaksi. pH mittari on vielä eliniältään (anturiosa) lyhytikäinen oikeinkin säilytettynä. Tässä suhteessa apteekista hankittavat litmuspaperit ovat paljon halvempia. Toisaaltaan on esitetty, ettei maan pH:lla ole oikeasti merkitystä, kunhan maabiologia on kunnossa. Tällöin mm. mikrobit tekevät työn ja muuttavat maan pH:n oikeaksi kasvin juurien vieressä. Tämä edellyttää mineraalilannoitteiden käytön lopettamista ja kompostin ja kompostiteen lisäämistä maaperään. Myös maaperän kaivamista ja möyhentämistä suositellaan lopetettavaksi, jottei maaperän sienijuuret pilkkuunnu turhaan.

   Poista
 2. pH mittareiden hinnat ovat 20-500€ ja vaihtopään (jos vaihdettavissa) hinta 60-150€. Anturiosan odotettu elinikä n. vuosi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...