maanantai 15. joulukuuta 2014

Ensimmäiset itämään

Viimekaudella aloitus venahti joulunpyhiin. Aloitus silloin ei sisällään ole myöhäinen, mutta pitkät itävyydet voivat turhaan venyttää aikataulua ja lopulta kasvihuoneeseen siirtyy hieman liian pieniä taimia. Laiskuus ja viime vuoden kasvualustatesti poltti tunarin pohjaan jo ennen kauden alkua. Myöhäisestä aloituksesta huolimatta sato oli hyvä ja sitä tuli jopa kiitettävästi C. Pubescenseista joista osa laitettiin itämään vasta tammikuussa.

Nyt palasin aikaisemmin hyväksi koetulle aloituksen ajankohdalle ja C.Chinenset ja C.Pubescensit menivät nyt ensimmäisinä itämään. Mukana oli myös pari muuta erikoisempaa joista toivoisin saavani nopeasti taimia.

Chinenseistä yleensä supertuliset vievät hieman pidemmän ajan itämiseen, joten tällä kertaa päätin kokeilla siementen hauduttamista teellä. Teen keitto normaaliin tapaan, jäähdytys ja siemenet teehen. 24 tunnin liuotuksen pitäisi auttaa pehmentämään siemenien kuorta ja siten helpottaa itämistä. Liotus on hyvä tehdä jääkaapissa, niin varsinainen itäminen tässä vaiheessa estyy. Vertailukohdan puuttuessa teen vaikutuksen arvioiminen on hieman hankalaa, mutta jos se nyt jotenkin auttaa, hyvä niin.

IMG_1947


 

 

 

 

 IMG_1953

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kylvöt tein tänäkin vuonna suoraan kasvualustaan. Kennostot täytin turpeen, kookoksen ja perliitin seoksella. Turvetta 65%, kookosta 30% ja perliittiä 5%. Käyttämäni heti valmis kookos menettelee vielä tässä vaiheessa, koska se on viimeisimmän mittauksen mukaan lannoittamatonta eikä siten sellaisenaan tarjoa lainkaan ravinteita taimen käytettäväksi. Kylvö suoraan kasvualustaan antaa taimelle suoraviivaisen kehittymismahdollisuuden jossa juuren kasvu saa heti voimaa kasvualustasta. Viime vuonna kärsin huonoista itävyyksistä ja tätä silmällä pitäen kylvin kennoihin 2-3 siementä per ruutu. Jos itämisiä tapahtuu suuremmissa määrin, on heikoimmat tarkoitus poista viimeistään koulintavaiheessa.
IMG_1960


Kennoston siirsin kylmälaukkuun, jossa lämmön ja korkeamman kosteuden yläpito on helppoa. Tavoitelämpötila laatikossa on 28°C, joka tällä hetkellä tuotetaan laatikon sisällä olevalla ledivalolla. Yölisen lämpötilan ylläpitoa varten laatikkoon on tarkoitus asentaa termostaattiohjattu lämpömatto.
IMG_1969
Viiden ja noin puolen päivän jälkeen kylvöstä näkyy ensimmäisiä itämisen merkkejä. Tänä vuonna Aji Banana (c.baccatum) vei ensimmäisen itäneen tittelin. Huomenna tilanne on taas erilainen, koska pienen pieniä nousuja on havaittavissa turpeesta enemmänkin.
 
IMG_1984

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...