tiistai 30. joulukuuta 2014

Ensimmäiset koulinnat

Kauden ensimmäisistä kylvöistä on kulutut 19 päivää ja taimet ovat koulinta valmiina. Osa taimista on hieman pieniä ja osa venahtaneet pitkiksi.

Idätyslaatikossa on jotain kummallista, koska viime vuonnakin se venutti ja tuotti jokseenkin huonoja taimia. Viime vuodesta valo oli nyt vaihtunut puna-sini painoitteiseen ledivaloon, kun aikaisemmin se oli 4000K valkoinen valo. Isommassa kasvatus arkussa samaisella 4000K valolla taimet kasvoivat todella hienosti.

IMG_2109

Pientä ravinnepuutostakin oli jopa nähtävissä, koska osa taimista oli hieman kalpeita. Koulinnan oli siis tarkoitus hieman paikkailla asioita.

IMG_2114 Siemeniä laitoin varmuuden vuoksi useampia itämään, koska viime vuonna itämättömiä oli todella paljon. Nyt itävyydet oli hyviä ja lähes jokainen siemen iti. Pieniä tasoeroja löytyi ja vain parhaimmat taimet pääsivät jatkoon. Päädyin viime vuoden sekasorron johdosta tälläiseen kovaan karsintaan, eikä edes tuplia ole tarkoitus kasvatella uusista kokeilulajikkeista.

 

10685368_749769198443083_8425067230115550060_n-001
Koulintasessio aloitettiin turpeen sulattelulla. Turve on eriste ja sen sulaminen vie todella paljon aikaa. Hommaa voi nopeuttaa lämmöllä ja mahdollisimman ohuella turvekerroksella. Aikaisemmin sekoittamani turpeet oli tietysti kasvihuoneessa ja ulkona
-20°C pakkanen. Vaikka turve ei ollut mitenkään erityisen kosteaa, oli se jäätynyt erittäin hyvin.
IMG_2101
Kun turveseos oli sulanut ja lämmennyt, täytin taimikennot. Turvetta ei pidä tumpata reikiin, mutta vähän sitä toki saa painella.
Tänä vuonna en kuumentanut taimiturpeitani, koska se on joidenkin oikeiden chilienkasvattajien mielestä lapsellista.
Harsosääskistä täytyy pitää vaari, jotteivat ne pääse yllättämään. Ne ovat katalin uhka kehittyville taimille, koska ne syövät salakavalasti taimien juuret. Muutama kelta-ansa on hyvä olla valmiina pyydystämään mahdolliset tunkeilijat.
IMG_2105
Vaikka turve näyttääkin kuvissa märältä, oli se todellisuudessa todella kuivaa. Turveseos on hyvä kastella ennen taimia. Koska turveseoksen sisältämä kookos oli lannoittamatonta, oli tämä kastelu jo hyvä tehdä lannoitevedellä. Lannoituksen hoidin Nutriforten Starttilannoitteella. Lannoitusvahvuus oli 1,5mS/cm.
IMG_2116
Turpeen keskelle on hyvä pyöräyttää reikä jollain hieman terävämmällä esineellä. Tärkeintä on, että tehty kolo yltää suunnilleen pohjaan ja on siten mahdollisimman syvä.
IMG_2117
Koloa voi helposti laajentaa sormella. Samalla tuntee kuinka hyvin kosteutus on onnistunut. Nyt turve oli pohjalta aivan kuivaa.
IMG_2119
Taimi siirretään mahdollisimman suuren juuripaakun kanssa mahdollisimman syvälle. Jos taimi on päässyt kasvamaan liikaa pituutta, voi sen asettaa hieman kyljelleen. Taimen voi hyvin asettaa niin syvälle, että sirkkalehdet jäävät juuri pinnalle.
IMG_2121
Jos turpeen taso madaltui operaation aikana, lisää turvetta hieman lisää. Pyri kuitenkin välttämään turvetta kennojen välissä, koska juuret karkaavat näitä pitkin helposti naapurikoloon. Lopuksi turvetta on hyvä vielä kostuttaa lisää.

 

IMG_2125

IMG_2126

Tänä vuonna viime kauden multatestin kasvatuslaatikko pääsi ihan tosi toimiin. Valoa pitäisi olla riittävästi ja myös lämpöä. Lämpöä kontrolloidaan digitaalisella kylmälaitteen ohjaimella. Lämmitys (jota ei vielä ole) käynnistyy 20°C:ssa ja jäähdytyspuhallus 26°C:ssa ja käy 23°C:een saakka. Valot 4x 1200lm 4000K. 10k lux taimitasolla. Patolevyn ajatuksena pohjalla on pitää kosteus pois kennojen alta, jolloin vaeltelevia juuria ei pitäisi juurikaan kasvaa.

2 kommenttia:

  1. Sinullahan on kasvu jo pitkällä. Minulta kylvö on vielä tekemättä. Ehkkä ostan valmiita taimia kun tarvitsen niitä vain muutaman. Antoisaa puutarhavuotta 2015!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ja samaa sinulle! Kausi on pakko aloittaa ajoissa, kun olosuhteet jarruttavat kasvua monessakin vaiheessa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...