tiistai 27. tammikuuta 2015

Belindan taimimultaa ja villejä

Tähän kauteen kuuluu paljon uutta. Uusia lajikkeita on pilvin pimein ja villichilit muodostavat niistä yhden mielenkiintoisen osan. Villien suhteen olen myöhäisherännäinen, nämähän olisi pitänyt laittaa itämään jo marraskuussa, eikä vasta nyt. Ystäväni sai houkuteltua minut mukaan projektiin ja tästä syystä sekaannuin villeihin ilman alkuperäistä suunnitelmaa.

Mutta ennen villejä, haluan näyttää uutta taimimultaa jonka sain käsiini. Multa lienee tässä tapauksessa hieman väärä sana, koska kyseessä ei niinkään ole multa vaan turve. Taimimulta istunee ihmisten suuhun ja mieliin paremmin kuin taimiturve. Kyseessä on siis Belindan Taimimulta.

IMG_2540 IMG_2536 IMG_2537

IMG_2554

Tuoteselosteessa lukee tuotteen olevan vaaleaa kasvuturvetta ja hiekkaa. Tämä on erittäin helppo todeta itse tuotteestakin. Se todellakin on erittäin hienoa turvetta ja hienoa hiekkaa. Viime vuonna tutustuin multatestissä muutamaan kylvö- ja taimimultaan. Testin lopussa tutkiessani juuristoja, huomasin kylvömultien liiallisen hiekan käytön haitat paakkujen murentuessa armotta käsiin. Tämä taimimulta ei myöskään sisällä ns. kastelukiteitä (savikokkareita), jotka tukkisivat pienireikäisen kennoston. Tässä tuotteessa ei hiekkaa ole mielestäni liikaa ja odotankin tältä tuotteelta hyvää sitovuutta juuristolle. Tämä taimimulta vaikuttaa ensituntuman perusteella loistotuotteelta ilman turhia kikkailuita.


Sitten niihin villeihin. Kauden odotetuin villichili on ehdottomasti Capsicum Flexuosum. Se on erittäin harvinainen ja siementen saaminen on ollut äärettömän hankalaa. Tällä hetkellä siemeniä on kahdesta eri lähteestä, joskin molemmat kantautuvat alkujaan samasta kasvista. Ensimmäiset “flexut” kylvin 31.12, mutta toistaiseksi yksikään siemen ei ole itänyt. Nuo siemenet liotin 24 tuntia 300ppm gibberelliinihapossa. Toinen siemenerä likosi tuplaten voimakkaammassa gibberelliinihapossa saman ajan. Tämän perään liotin siemeniä vielä reilun viikon vedessä. Nähtäväksi jää itääkö näistä yksikään. Kaksi kasvia on tavoite, koska C. Flexuosum tarvitsee pölyttyäkseen ja tuottaakseen siemeniä siitepölyä toisesta kasvista.

IMG_2559

Tällä kertaa kylvin siemenet yllä esiteltyyn Belindan taimimultaan. Kennostoon meni myös. Capsicum Lanceolatumin siemeniä. C. Lanceolatum kuuluu niihin lajeihin joita en ole koskaan saanut itämään. Takana on useita siemeniä muutamina kausina. Samaan kennoon päätyi myös muutama CAP 1491 siemen, joiden suhteen elättelen myös suuria toiveita. Kennon täydennykseksi laitoin muutaman siemenen omasta Mini Rocoto x Guatemala Orange risteytyksestäni.

IMG_2563

IMG_2564

IMG_2565-001

 

 

 

 

 

 

Taimimullan kastelun jälkeen laitoin kennoston keskelle lämpömittarin. Anturilla pystyn seuraamaan mullan lämpötilaa ja sitä ettei sen lämpötila nouse liian korkeaksi. Oma lämpömatto on työn alla, mutta ei ole vielä valmistunut. Nyt nämä saavat mennä lämpimään paikkaan jossa toivoisin saavuttavani noin 30°C lämpötilan pienellä vaihtelulla alaspäin.

Muiden villien kanssa mennään jokseenkin nihkeästi. Itämisiä on ollut joitakin, joskin aikaa on kulunut vähän. Matalahko lämpötila vaikuttaa itämisnopeuteen, joka yksinään on näkynyt jo tavanomaisilla chileillä. Villithän voivat viedä jopa kuukausia itääkseen. Tämä kausi pitääkin ottaa harjoituksen kannalta ja vain toivoa mahdollisimman monen itävän. “Kypäräpäisyyttä” alkoi muuten heti ilmenemään kun poistin taimiarkustani kostuttimen. Kostutin pitääkin nähtävästi palauttaa takaisin, vaikka sitten toimimaan säännöllisesti kellokytkimellä.

IMG_2567 IMG_2571 IMG_2575

IMG_2576
IMG_2578 20150126_230556

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...