torstai 5. helmikuuta 2015

Chilikirja ja kurkun siemeniä

Suomessa on vahva chilikulttuuri pohjoisesta ja kylmästä sijainnista huolimatta. Chiliväellä on tästäkin huolimatta ollut kaikkea mutta jotain se on kaivannut. Nyt tuokin puute on paikattu, kun Fataliilta putkahti ulos ihka suomalainen Chilikirja.

IMG_2646 Chilikirjan takana ovat Jukka “Fatalii” Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen. Pitkänlinjan chilinkasvattajat ovat saaneet puristettua kasaan uskomattoman kirjan chileistä. Kirja sopii alkajille, mutta myös pitkään harrastuksen parissa olleille. Se tarjoaa tietoa laidasta laitaan. Kirja eroaa huomattavasti aiemmista chilikirjoistani, mutta ero on tällä kertaa ainoastaan positiiviseen suuntaan.

IMG_2647-002

Kirjan kuvitus on loistava ja kirja on muutenkin yleisilmeeltään pirteä ja kutsuva. Se siis pesee kilpailijansa mennen tullen. Juttua löytyy mm. lajikkeista, tuholaisista, villeistä ja ohjeita löytyy rakentamiseen, kasvatuksen, ruokiin ja paljon muuhun. Itse pidän erityisesti siitä, että kirja on täynnä asiaa ja se on saatu kasattua laaja-alaisesti koko harrasterintamalta.
Kirja ehdottomasti löydyttävä jokaisen chiliharrastajan kirjahyllystä!

IMG_2648 IMG_2649
IMG_2651 IMG_2652

Siemeniä. Niiltä ei voi välttyä. Fataliin julkaisutilaukseen tuli mukaan siemeniä, mutta ne jätän suosiolla väliin tältä kaudelta. Mielestäni nyt on hieman myöhäistä jo laittaa paprikan ja chilin siemeniä itämään, ainakin sadon saaminen menee melkoisen myöhäiseksi. Sen sijaan katse kannattaa kääntää muihin siemeniin.

Hieman monien mutkien kautta sain tilaisuuden tehdä siementilauksen unkarilaisen ystäväni kautta. Koska unkarilaisia paprikoita löytyy jo kasvatuksesta, niin nyt listalla oli kurkkuja. Olen suuri kurkkufani ja mielenkiinnon kohteena oli avomaankurkkulajikkeet. Lista oli pitkä ja siementoimittajien listat todellisuutta heikompia. Tästäkin huolimatta sain todella hienon setin avomaakurkkujen siemeniä. Himotuimpien listalla oli ryppyisiä partenokarppisia lajikkeita, jotka soveltuisivat hyvin etikkasäilöntään. Mielestäni avomaankurkku on parhaimmillaan säilöttynä etikkaan.

IMG_2643

Partenokarppinen kurkku tuottaa hedelmiä ilman pölytystä. Tästä on paljon hyötyä, jos pölyttäjiä on vähän tai lähellä on muita kasveja jotka vetävät pölyttäjiä paremmin puoleensa. Eduksi voidaan myös laskea se, että lajikkeita voidaan kasvattaa menestyksekkäästi harson alla tai jopa kasvitunnelissa. Partenokarppinen kurkku ei tuota siemeniä, tai ainakaan muodostuneet siemenaihiot eivät ole itämiskelvollisia.

- KECSKEMÉTI KESEREDÉSMENTES
Aikainen, korkeasatoinen, partenokarppinen, sopii säilöntään ja on kestävä härmää ja viruksia kohtaan
- MEGYER F1
Vahvakasvuinen, partenokarppinen, rapea, taudinkestävä, karvasvapaa
- MOHIKÁN F1
Melko aikainen, partenokarppinen, homeen ja kestävä härmää ja viruksia kohtaan, säilöntään
- Zita F1
Vastustuskykyinen taudeille, pitkäikäinen, kestävä härmää ja viruksia kohtaan, partenokarppinen ja makea säilöttävä

Avomaankurkut on tarkoitus jakaa kahteen ryhmään jossa osa kasvaa perinteiseen tapaan avomaalla ja osa kasvaa vesiviljelyssä. Viimekaudella testasin avomaankurkkua, puolipitkää kurkkua ja tomaattia vesiviljelyssä ja homma toimi jopa siinä määrin, että kurkkua on pakko laittaa vesiviljelyyn. Tosin voi olla, että lopulta kurkkua tulee vain vesiviljelyyn sen tehokkuuden takia. Kurkkujen aika on tosin myöhemmin.
Ai niin ja sainhan Unkarintuliaisina myös Kalocsai V2 paprikaa, jota pitääkin laittaa heti itämään. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...