perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kerro mielipiteesi ja toiveesi

Chilitunari-blogi on tällä kaudella startannut sen neljännelle kaudelle. Samalla omien laskujeni mukaan tämä on 20 vuosi chilinkasvatuksessa. Taakse mahtuu kaikenlaista, vaikka aktiivisia chilinkasvatus vuosia onkin vain vähän.

Ensi kauden suunnitelmat pyörivät jo päässä ja tämän vuoden jälkeen on tarkoitus kääntää kelkkaa vakavasti pois tulisista ja supertulisista lajikkeista paprikoihin ja risteytyksiin. Tämä taisi olla jo tämän kauden suunnitelma, mutta kauden lajikelista karkasi käsistä ja muuttui eräänlaiseksi etsikkovuodeksi. 

Vaikka tunarointi ei ole edelleenkään jäänyt mihinkään, niin jotain täällä on silti saatu aikaiseksi. Siitä kertoo tasainen kävijävirta jopa ympäri maailman. Toinen asia on, että tarjoaako blogi sitä mitä tultiin hakemaan. Erittäin mukavaa on havaita, että blogi on ainakin jossakin tasolla huomattu suomalaisten chilinkasvattajien keskuudessa ja se on jopa muutamia kertoja kelvannut referenssilähteeksi keskusteluihin.

Vaikka blogi koostuukin pitkälti omista touhuiluista kauden varrelta ja siihen liittyen, tapahtuu taustalla paljon muutakin. Osa jutuista jää ajatuksen tasolle, osa taas jää vain julkaisematta. Joitain asioita voisi tuoda enemmän esille ja jotain taas vähentää.
Kysymys kuuluukin, mitä sinä haluisit täällä nähdä?

Kerro mitä mieltä olet blogista. Kaikki palaute on tervetullutta. Toiveita yritetään toteuttaa mahdollisuuksien ja ajan mukaan. Jätä kommentti alle.
Jos itselläsi on puutarha- tai chiliblogi, voit myös samalla mainostaa sitä.

20150302_195925 20150302_195929 20150302_195932

20150304_221119

7 kommenttia:

 1. Hyvän näköinen sivu! Ja kuvat ovat myös hienoja. Paljon hyviä vinkkejä meille kokemattomammille.

  T; Tupoksen Chilifarmarit!

  VastaaPoista
 2. Itseä ainakin kiinnostaisi lukea erinäisistä risteytyksistä, chili tai jokin muu laji.

  Jostakin luin, että mustaviinimarjan joku oli risteyttänyt karviaismarjan kanssa, muistaakseni ulkonäkö oli aika lähelle karviasta ja maku mustaviinimarjasta.

  Samoin olen tykännyt lukea, koska blogissa ei tuhia arvailla, kaikki asiat esitetty selkeästi ja paljon käytännön asioita, kuten tuo mullan johtokyvyn ja ph:n mittaus.

  Chilin varttaminen kuulostaisi myös mielenkiintoiselta, samassa varressa kasvaisi vaikka kolmea eri chiliä.


  Aloittelevan chilinkasvattajan bloki:
  http://chiliblogi.blogspot.fi
  Sieltä löytyy myös muutama mikroskooppikuva chilistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia hyvistä aiheista Juhalle ja Arille aikaisemmasta kommentista!

   Varttamista olen yrittänyt parina viime kesänä. Tosin chiliä tomaattiin. Vaan eipä ole onnistunut. Kuukausi sitten yritin pelastaa kuolevan Ecuadorian Red Pepper For Hell rocoton varttamalla sen Turbo pubeen, mutta tämäkään ei onnistunut. Aihe on ehdottomasti mielenkiintoinen, mutta vaatii opettelua ja perehtymistä. Nyt muuten on oikea aika leikata omenapuut ja ehkä varttaa niitäkin.

   Risteytyksistä on ollut tarkoitus hieman kirjoittaa, mutta muiden tekemistä risteytyksistä on todella vaikea löytää tietoa. Tuo herukkakarviainen tai karukka olikin ihan uusi juttu. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja sitä pitääkin tutkia enemmän. Pistetään korvan taakse. ;)

   Poista
 3. Juuri tälläisia tarkoitankin, kun tuo chili tomaattiin. Uskon, että jos siinä joku onnistuu, niin se olet sinä.

  Viime keväänä yritin varttaa pihalla mustaviinimarjan oksia pihlajaan, mutta en onnistunut. Pitää varmaan tänä kesänä yrittää uudestaan, tuo pitäisi kyllä onnistua.

  Mukavampi syödä ne marjat, jos ei tarvi kumarrella, vaan puska kasvaa 1.5m varren päässä.
  Kuulemma ei saa vaan antaa yhtään pihlajan lehtia kasvaa varttamisen jälkeen, tai marjoihin tulee kirpeä maku.

  Mitenköhän chilin saisi pihlajaan vartettua, mitä netistä olen lukenut, niin pihlajaan pitäisi onnistua, melkein minkä vaan varttaminen.

  Miten chili suomessa, eikö se talvehdi juurien takia? Jos se olisi vartettu pihlajaan, niin pihlajan juuret ja runko kestää pakkasta...

  Tällästä ajatuksen lentoa, onnistumismahdollisuudesta ei tietoa, mutta olisi se kivan näköinen puska, jos pajun jykevästä varresta kasvaa cilinoksia :D

  VastaaPoista
 4. Youtube löysi varttamisesta 128 000 videota, pitää itsekkin perehtyä :D
  https://www.youtube.com/results?search_query=grafting

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita chilejä vartettu tomaattiin ja taisi chilifoorumillakin olla jollain tehtynä. Viinimarja tuskin varttuu pihlajaan, mutta pihlaja, luumu, kirsikka ja omena varttuvat keskenään paremmin. Tuossa jonkin aikaa sitten tuli kiva pätkä varttamisesta Tanskalaisen maajussin toimesta (http://areena.yle.fi/tv/2296767), mutta kyseisen jakson esitysaika on ikävä kyllä jo päättynyt. Siinä Frank kaatoi turhan viikunapuun, mutta säästi juurakon ja pari versoa. Noihin versoihin hän varttoin luumupuun oksat. Ajatuksena oli saada hyödynnettyä voimakas juuristo ja nopeakasvuinen viikuna hidaskasvuiseen luumulajikkeeseen.

   Kylmänkestoprojekteja on muutamia, mutta niistä ei juuri puhuta julkisesti. Itsekkin olin perustamassa pientäryhmää projektille, mutta hanke kaatui henkilökemioiden törmäykseen ennen kuin ehti edes alkaa. Hankkeena pitkä, jollei mahdoton. Pihlaja ja chili ovat kovin kaukana toisistaan, joten en usko niiden toimivan. Toki asiaa kannattaa tutkia jos jotain viitettä asian onnistumiselle löytää.

   Poista
 5. Muisti teki tepposet, ihme, kun pihlajaan mustaherukan varttaminen ei onnistunut.

  "Herukat ja karviainen voidaan varrentaa kultaherukan runkoon ja aronia ja tuomipihlaja pihlajan runkoon."

  http://www.suomela.fi/piha-puutarha/Hyotykasvit/Marjapuut-50081

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...