maanantai 20. huhtikuuta 2015

Istukassipuleita, petunian kukkia ja kirvoja

Sipulit kuuluvat kotipuutarhaan siinä missä moni muukin perinteinen vihannes. Istukassipulit laitetaan suoraan maahan, mutta tälle kertaa istukassipuleiden kanssa päätettiin kokeilla esikasvatusta.

IMG_3368 IMG_3369

Sipulilajikkeeksi valikoitui täysin kaupan tarjouksessa ollut sipulilajike Stuttgarter. Stuttgarter on perinteinen keltasipulilajike ja tuottaa satoa varhain ja säilyy hyvin varastoinnissa.

IMG_3350-001

Istutus aloitetaan liotuksella. En löytänyt mainintaa puutarhakirjoista liotuksesta, mutta sillä on ollut tarkoitus herätellä sipuli hereille ja kasvamaan. Liotukselle löytyi toinenkin tarkoitus ja siinä sipuleita uitettiin mäntysuopa tai toluliuoksissa. Noiden tarkoitus on tappaa sipuleista homeita ja viruksia. Nykyisin istukassipulit ovat pitkälti lämpökäsitelty ja eivät siten tarvitse mäntysuopaliotusta. Lämpökäsittelyn pitäisi myös vähentää sipulin kukkimista. Etenin muista ohjeista poiketen perinteisellä tavalla ja liotin sipuleita lähes vuorokauden lämpimässä paikassa.

IMG_3367

Istukassipuli ei niinkään tarvitse voimakasta lannoitusta, vaan se on ns. kolmannen viljelykierron kasvi. Se kuitenkin tarvitsee pääravinteita ja niistä fosfori ja kalium ovat koon ja säilyvyyden kannalta tärkeimmät. Normaalisti istukassipulit ovat pistetty muokattuun maahan vappuna ilman mitään esikasvatusta. Nyt puolelle sipuleista kokeillaan esikasvatusta. Vappuun on vain 1,5 viikkoa, joten esikasvatus ei jää pitkäksi. Nähtäväksi jää meneekö esikasvatetut peltoon vasta kun ne ovat juurtuneet kunnolla kennoston turpeeseen.


Kirva. Niistä ei sitten näytä pääsevän eroon. Aikaisemmin olin jo suihkutellut Calypsoa, mutta suihkuttelu taisi jäädä vajaaksi tai sitten aineen teho alkaa hiipumaan. Yritin pitkään vältellä myrkytyksiä ja päädyin vain pesemään taimia joissa kirvoja näkyi. Pesun suoritin kasvihuoneen ulkopuolella ja annoin taimien seistä tovin ulkosalla +5°C:ssa. Nyt kirvaongelma näyttää räjähtävän käsiin ja turvaudun koko kasvihuoneen suihkutteluun. Calypso saa jäädä nyt hyllylle ja kokeilen täysin kirvoille suunnattua nopea toimista ammattikäyttöön suunnattua kirvamyrkkyä.
IMG_3352

IMG_3353

IMG_3359

IMG_3362

IMG_3365Ensimmäiset petuniat ovat avanneet kukkansa. Jatkoa on toivottavasti pian luvassa.

IMG_3331

IMG_3338

2 kommenttia:

 1. Kerroppas myrkyn nimi?
  Suojavarusteista päätellen, ei ihan mäntysuopaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. YV:llä voi kysellä. Ammattikäyttöön suunnattujen torjunta-aineiden hinnat liikkuvat sitten 200-400€:n pullohinnoissa. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...