keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Lannoitelaskuri Puutarhan Kesälle & Kalsium neste

Chilinoid hankki suosittelemaani Yaran Kalsium nestettä kalsiumin puutteeseen. Kävin Kalsium nesteestä keskusteluja Yaran edustajan kanssa Lepaan messuilla viime syksynä. Ongelman lähtökohta oli syksy ja kalsiumin puute. Nykyisin lannoitesekoitukseeni tulee kalsium Yaran YaraLiva Calcinit tuotteesta, jossa on typpeä ja kalsiumia. Syksyllä kun vähennän typen antoa, vähenee samalla myös kalsium. Tähän probleemaan Yara ehdotti Kalsium nestettä. En ole Kalsium nestettä vielä hankkinut, mutta Chilinoidin sitä hankkiessa, innostuin tekemään lannoitelaskurin Bernerin Puutarhan Kesälle ja Yaran Kalsium nesteelle. Aikaisempiin laskureihini Kalsium Nesteen pystyykin lisäämään vain vaihtamalla arvoja. 

Hieman Kalsium nesteestä
Kalsium neste sisältää kalsiumin lisäksi myös paljon klooria. Tästä syystä käyttö vaatii tarkkuutta. Kalsium neste ei sovi klooriherkille kasveille, kuten kurkulle. Tomaatti ja chili taas sietävät klooria. Yaralta saadun tiedon mukaan 70ml on maksimiannostus 10 litraan. Tämä tekee suunnilleen 2000mg/l arvon, ollen erittäin korkea. Korkeilla annostusmäärillä anto taajuus vaatii parin viikon taukoa, onhan tuote käytännössä täysin maantiesuolaa. Yaran suositus onkin, että antotaajuus on tiuha, mutta annosmäärä on pieni.

Kalsium nesteen etiketistä on löydettävissä kasvihuoneviljelyyn annostusvahvuus 0,01-0,03% ja avomaalle 0,1-0,2%… Kuulostaako hankalalle? Tässä kohtaa helpotusta tuo lannoitelaskurini, joka kertoo laitetun annostuksen prosentuaalisen osuuden sekä kalsiumin ja kloorin mg määrän litrassa.

Laskurin avulla annostuksen sisältö on helposti nähtävissä ja siten säädettävissä sopivalle tasolle. Näin esimerkiksi kalsiumin määrä on helposti säädettävissä maltilliselle 200mg/l tasolle. Jos 2000mg on annettava maksimäärä 2 viikon aikana, voidaan tästä laskea, että se saavutetaan 142 mg/l annostuksella jokapäiväisellä litran kastelulla. Jos annostus jää tämän alle, ollaan turvallisella puolella. Parhaimmillaan Kalsium neste on ravinnelisänä, jolloin sen määrä voidaan pitää matalana. Arvioni mukaan harrastelijakäytössä kannattaa keskittyä enemmän mg/l määriin kuin %-lukuihin harvemman kasteluvälin takia.

Laskuri 
Miksi Puutarhan Kesä? Puutarhan Kesä ei kuulu omiin lannoitevalikoimiini, mutta moneen muun kyllä. Chilinoidikin kertoi käyttävänsä tätä turveviljelysten kanssa. Puutarhan Kesä ei sisällä kalsiumia ja sen takia Kalsium neste voisikin olla oiva kalsiumin lähde Puutarhan Kesän käyttäjille. Molemmat kun sopivat vesiviljelyynkin. 

Clipboard01
Lataa laskuri: Lannoitelaskuri Puutarhan Kesa+KN v2015.huhtikuu-16.ods
(Toimii Open Officella ja Libre Officella)

Berneriltä saatujen tietojen mukaan Puutarhan Kesän paino- tilavuussuhde on  1:1, eli 1 millilitra painaa yhden gramman. Johtokykyä nostattava vaikutus on 1,3mS/cm. Tämä tarkoittaa, sitä että 1 gramma lannoitetta nostaa tislattuun veteen lisättynä nostaa liuoksen johtokykyä 1,3mS/cm. Yaran Kalsium nesteen johtokykyä nostava vaikutus ei ole toistaiseksi tiedossani.

Käyttäjälle avoimia kenttiä ovat jälleen vaalean siniset, jonne voi muuttaa lannoitteiden määrän, veden määrän ja vielä veden johtavuuden. Veden johtavuudelle 0,1 on sopiva arvo kun käytetään hanavettä. Muissa tapauksissa veden johtavuus kannattaa mitata.

Typpi-kalium suhde on kiinteä 1:1,54, koska typen ja kaliumin suhdetta ei voi säätää tällä kombinaatiolla.


Laskuri Suomen Chiliyhdistyksen suosituksille
Samasta laskurista löytyy myös Suomen Chiliyhdistyksen lannoiteoppaan mukaiset annostukset. Jälkimmäinen laskuri käyttää ylemmän lähtötietoja hyväksi, eli lannoitteen paino- tilavuussuhdetta, johtavuuden nostokyvyn kerrointa ja veden johtavuutta. Laskurista on ehkä eniten iloa niille jotka haluavat laskea lannoitemäärää vaihtoehtoiseen vesimäärään ja ehkä  nähdä sanalla arvioidun EC-luvun. Tämän suhteen kannattaakin kertoa toiveista laskurin parantamiseksi.

Clipboard02

2 kommenttia:

  1. Ja Berneriltäkin tuli vastaus. 1g litrassa tislattuavettä nostaa johtokykyä 1,3mS/cm. Ja paino- tilavuussuhde on 1:1. Eli 1 millilitra painaa gramman.
    Laskuri päivittyy lähiaikoina.

    VastaaPoista
  2. Artikkeliin, laskuriin ja kuviin päivitetty oikeat arvot Puutarhan Kesän osalta.
    Huom! Latauslinkki vaihtui.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...