maanantai 13. huhtikuuta 2015

Ruukutuksia

Kasvihuonekausi on chilien osalta kestänyt pari viikkoa ja nyt oli aika tarttua uudelleen ruukutuksiin. Aikataulullisesti tämäkin venahti viikon suunnitellusta ja lämpimät ilmat pakottivat pistämään vauhtia tähänkin. Kiirehtimisen syynä oli jatkuvasti kuivuvat purkit, 12cm:n purkissa kun ei juuri ole turvetta josta kasvit saisivat imeä vettä käyttöönsä.
Aikaisempina vuosina olen käyttänyt lähes poikkeuksetta n. 5 litran ruukkuja. Ne ovat hieman liian pieniä ja tänä vuonna päätin siirtyä suurempien käyttöön. Nyt astiakooksi tuli 13 litraa. Tämä on lähes kolme kertaa suurempi ja toivon mukaan pitää juuristoalueen kesällä helpommin kosteampana ja viileämpänä.
Kasvualustan suhteen päätin kokeilla oman mixin rakentamista. Olen aikaisemmin käyttänyt puristepaalista revittyä ammattiturvetta, mutta tänä vuonna on kokeilussa Belindan tuotteita. Ihastuin brändiin viime vuonna Lepaan messuilla siinä määrin, että pitihän tuotetta kokeilla täydellä mittakaavalla. Pitkällisen pohtimisen jälkeen päädyin käyttämään kolmea tuotetta purkitusseoksessani.

IMG_3257 IMG_3259
Puhtikerros sisältää Belindan Taimimultaa ja kanankakkaa. Kanankakkaa on 1dl jokaista multalitraa kohden. Taimimulta on todellisuudessa turvetta johon on sekoitettu hiekkaa. Kanankakkaa olisi voinut laittaa enemmänkin tai korvata jollain muulla. Kasvukerros sisältää Belindan Puutarhaturvetta ja merilevää. Merilevästä oli viime vuonna niin hyvä tuntuma, että tänä vuonna sitä laitetaan isolla mittakaavalla. Merilevän suhde on myös 1dl/ 1 turvelitra.


IMG_3261-001 Sekoitus kävi näppärästi porakoneella ja laastivispilällä. Koska turve pakkaantuu kuljetuksessa, on sen “ilmaus” hyvä vaihe vaikka siihen ei lisäisikään mitään. Näin turve saa takaisin sen alkuperäisen kuohkeuden ja samalla turpeen kulutus hieman pienenee. Turve toki tiivistyy ajan mittaa kasteluiden myötä, mutta ilmava turve auttaa juuristoa kasvamaan hyväksi tätä ennen.
Turpeen sekaan laitettiin 1dl kuivaa rakkolevää aina jokaista tiivistä turvelitraa kohden. Levä on perinteistä suomalaista rakkolevää joka on huuhdeltu muutamaan otteeseen ja sen jälkeen kuivattu. Kuivatuksen jälkeen levä on murskattu sekakokoiseksi murskeeksi. Viime kesän runsaasti satoa tuottanut kokeellinen Aji fantasy rohkaisi kokeilemaan levää suuremmalla määrällä kasveja.

IMG_3264 IMG_3266
Koska kasvualustat kiinnostavat, niin käydäänpä läpi tämän vuoden kokeilualustani läpi. Yksinkertaisista asioista ei kannata tehdä monimutkaisia, mutta kokeilu kannattaa aina.

Ensimmäiseksi ruukun pohjalle päätyi kolme litraa Belindan Puutarhamultaa. Sen on tarkoitus tuoda humuspitoisena multana purkille painoa. Paino auttaa purkkeja pysymään pystyssä, kun siitä loppukesästä toivon mukaan kasvaa pitkä kasvi. Samalla kiinteämpi multakerros kuivuu eri tahtiin turpeen kanssa ja turpeen ollessa kuivaa, tarjoaa multa kosteutta. Kasteltaessa turvetta, jarruttaa multakerros veden valumista pois purkista ja antaa turpeelle näin aikaa veden imemiseen.

Multa sanana on tällä kertaa hieman harhaanjohtava, koska tämä multa kuitenkin sisältää paljon turvetta ja siten eroaa normaalista täysin maatuneesta mullasta. Puutarhamullan päälle tulee “energiakerros”, jossa on litra taimimultaa ja noin desin verran kanankakkaa. Hiekka tuo kerrokseen hieman hienojakoisuutta. Tämän päälle tulee vain levää sisältävää puutarhaturvetta.


IMG_3279 IMG_3280 IMG_3281

IMG_3267 IMG_3268 IMG_3269 IMG_3270 IMG_3273-001
Olen suosinut lopullisissa ruukutuksissa korkealle istutusta. Itselläni ei ole toiminut syvään istuttaminen ja se on käytännössä vain vähentänyt kasvin käytettävissä olevaa juuritilaa. Rungosta ei ole enää kasvanut juuria ja juuret ovat muutoinkin pysytelleet alhaalla. Korkealle istutettaessa juuripaakun alle laitetaan niin paljon turvetta, että taimipotin pinta jää tulevan pinnan kanssa samalle tasalle. Pottia rikotaan kevyesti ja peitetään se turpeeseen. Pieni tiivistys on sen verran paikallaan, että taimi pysyy purkissa pystyssä. Suurempaan tiivistykseen ei kannata lähteä, jottei kuohkea turve painu turhaan kasaan. Samalla voi myös poistaa turhat lehdet, kuten alimmat ja huonovointiset. Tämän jälkeen nimilappu juurelle ja seuraavan kimppuun.

IMG_3292-001
IMG_3290
IMG_3291
IMG_3295
IMG_3296
IMG_3297

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...