torstai 2. huhtikuuta 2015

Tomaattia ja kurkkua

Satoa ei vielä sentään ole vaikka otsikosta niin voisi ehkä päätelläkin. Niin, eikä tomaateissa ole vielä kukkiakaan, mutta nuppuja kyllä löytyy. No, mutta se mitä tomaateille nyt tehtiin oli niiden siirto suurempaan purkkiin.

Tomaatit ovat viihtyneet hyvin lämmitetyssä kasvihuoneessa ja 12cm:n purkit ovat käyneet pieniksi. Tomaatit siirtynevät vasta kuukauden päästä toiseen kasvihuoneeseen viime syksynä tehtyihin lavapenkkeihin. Tätä silmällä pitäen tomaatit saavat nyt kasvattaa rauhassa juuria isommassa purkissa. Purkin pohjalle heitettiin kompostoitua hevosen lantaa lisäravinteeksi.

IMG_3047
IMG_3046
IMG_3053
IMG_3043

 

Ja sitten niihin kurkkuihin. Tänä vuonna kurkkuja on tarkoitus kasvattaa enemmänkin vesiviljelyllä. Kasvihuonekauden aloitus tuli ehkä hieman puskista ja suunnitelmallisuus puuttui tyystin kasvihuoneessa kasvatettavien kurkkujen suhteen.

Sanotaan, että kurkku ja tomaatti eivät tule toimeen samassa kasvihuoneessa tomaatin haihduttaman etyleenin takia. Ne myös vaativat hieman eri lämpötiloja, joita toki säätämättömässä kotikasvihuoneessa on hieman hankala ylläpitää tarkasti. Tomaatit ja kurkut ovat meillä pärjänneet hieman vaihtelevalla menestyksellä aina samassa kopissa, mutta nyt tulevana kesä niitä päätettiin kokeilla erikseen. Kasvihuoneeseen päätyvät kurkut tulevat tällä haavaa chilien kanssa samaan koppiin ja siellä vielä ebb & flow ränniin. Kausi sitten lopulta näyttää miten tämä kombinaatio toimii.

Kasvihuoneeseen päätyy ainoastaan avomaankurkkua. Ainoa jolle löytyi nimi oli Kinesisk Slange. Nämä siemenet olivat vanhoja, parasta ennen 2006. Näiden lisäksi F2 avomaankurkkua, joka juuri F2:na on tehnyt pitkää kurkkua. Lisäksi jotain muuta avomaankurkkua. Tarpeena on ainoastaan saada 3 tainta noista itämään. Neljänneksi kasviksi kurkkujen seuraan olisi tarkoitus saada karvaskurkku. Postin mankeli oli tehokkaasti jyrännyt siemenien kuoret kappeleiksi, mutta itse siemenet vaikuttivat ehjiltä. Katsotaan itääkö niistä yksikään.

11133968_607989392668634_8377523634368682373_n IMG_3068

Yksi kurkku ainakin osoitti hyvää itävyyttä ja ponnahti kolmen päivän päästä kylvöstä näkyville turpeesta. Jopa ilman esiliotusta. Neljäntenä päivänä kurkku oli hienosti alkanut levitellä sirkkalehtiään.


Karvaskurkkujen kanssa samassa lähetyksessä oli mukana myös sinihernettä (Clitoria ternatea). Kylvin vuoden vaihteessa muutaman siniherneen kylvömultaan ja jäin toivomaan nopeaa itämistä. Pian sain huomata, että tämä kukka on tuskaisen hidas itämään. Luinkin netistä, että kyseessä on vaikea idätettävä. Nyt muutama kuukausi tämän jälkeen, tulin siihen tulokseen, että siemenet eivät taida itää. Iskin loput siemenet märkään kivivillaan ja kivivillan lämpimään. Nyt neljä päivää myöhemmin pari sinihernettä onkin itänyt. Kivivillaidätys nouskoon ensi kauden idätyksissä uuteen arvoonsa, koska se tuntuu pätevältä tavalta idättää vaikeita lajeja.
IMG_3075

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...