sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Turvetta vesiviljelyyn

Pyrin joka vuosi kehittämään vesiviljelysysteemejäni entistä paremmiksi. Syy tähän on ihan luonnollinen, on jotain parantamisen varaa. Vaikka vesiviljelykasveille pumpataan vettä vain silloin tällöin, on juurimätä noussut eräänlaiseksi ongelmaksi syksyllä. Parannusta tähän ongelmaan olen miettinyt useampana kautena. Ongelman aiheuttajaksi epäilen syksyn liikakastelua ja juurialueen hapettomuutta.

Kastelua on helppo vähentää, mutta juurialueelle ilman lisääminen on vaikeampaa. Tällä kertaa päätin rakentaa “happitunnelin” juuritilan pohjalle.

Vesiviljely nro 3 starttaa nyt kolmannelle kaudelle. Viime kesänä sen yläosa oli täytetty lecasoralla ja niin se tulee olemaan tälläkin kaudella. Lecasoran kuivumista haittaa syksystä myös juuret jotka ovat tukkineet paluuputken sihdin ja veden valuminen takaisin tankkiin hidastuu. Nyt näitä ongelmia oli tarkoitus lähteä poistamaan yksinkertaisella reikäputkella.

IMG_3299 IMG_3300
IMG_3301
IMG_3303

IMG_3349

Reikäputken on tarkoitus kuivattaa lecasoran pohjaosaa ja samalla se toivottavasti kuivaa juuret jotka pyrkivät kasvamaan paluukanavan ritilälle. Virityksen toimivuus varmistuu varmasti kesän mittaan.


Kasveiksi vesiviljely nro 3:seen päätyivät Black Jalapeno (C. annuum), Criolla De Cocina (C. annuum) ja Turbo Pube Red (C. pubescens).

IMG_3307 IMG_3311 IMG_3319

Olen aikaisemmin suosinut vesiviljelyissä kookosta, jota on tullut kangaspussiin josta kasvu aloitetaan. Tänä vuonna puolitin kookoksen määrän ja korvasin sen perinteisellä puutarhaturpeella. Lisäsin seokseen myös hieman perliittiä tuomaan kuohkeutta ja ilmavuutta.

IMG_3315 IMG_3316

IMG_3318

Kasvatuspussit täyteen kasvualustasekoitusta, pussi paikalleen ja lecasoraa sivustat täyteen. Turve tuskin tuo tässä mitään suurta ongelmaa, mutta täytyy vain toivoa ettei se muhita juuripaakkua pilalle kasteluvälien tiheytyessä.


IMG_3337
Äskeistä pidemmälle mennään “rima-nft:n” kanssa jonka juuritila täyttyi täysin turpeesta.
NFT:tä tästä ei tehdä tänä vuonna, koska olin sen toimintaan pettynyt. Automaattinen järjestelmä tästä tulee, vaikka laari täyttyikin turpeesta. Vesisäiliöistä vesi on tarkoitus johtaa pumpun avulla ylös tippukastelutikuille. Mahdollinen ylimääräinen vesi palaa säiliöön nft kourun paluureiästä. Tällä hetkellä mennään vielä manuaalikastelulla paprikoiden kanssa.

Tippukastelujärjestelmän saaminen toimintaan pienellä veden paineella on pienoinen ongelma. Järjestelmä sisältää yleensä virtauksentasaimet, mutta ne toimivat 2-4 baarin paineella. Se on tavoittamaton paine pikkupumpulle, jollaista järjestelmässä on tarkoitus käyttää.

IMG_3283
IMG_3288

2 kommenttia:

 1. Onpas hieno järjestelmä! Toivottavasti auttaa juurimätään. Ainakin nuo taimet näyttää ainakin minun silmään tanakoilta ja hyväkuntoisilta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden lokakuussa kasvit näyttivät tältä.
   http://lh4.ggpht.com/-tx9W6mgSDrM/VD7WRsZDJiI/AAAAAAAAcoI/iPHj1tUUEp4/s1600-h/IMG_1592%25255B4%25255D.jpg

   Hyviltä näyttivät silloinkin, mutta juurimätää oli kuitenkin olemassa. Juurimätä iskee vasta kun kesä alkaa loppua ja samalla yöt viilenevät.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...