keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Ensimmäiset paprikat ja viimeiset kylvöt

Kauden ensimmäiset kypsät paprikat ja chilit ovat saaneet hieman odottaa aikaisempiin vuosiin verrattuna. Nyt kuitenkin ensimmäinen satoaalto näyttää startanneen ja kypsää alkaa tulla pikkuhiljaa.

IMG_3694

Eniten olen odottanut unkarilaisten paprikoiden kypsymistä. Ensimmäisinä niistä kypsyivät Kalocsai M622 ja Szegedi 178.

IMG_3697

Kalocsain M-lyhenne tulee sanasta merevszárú  joka ainakin jonkun sanakirjan mukaan tarkoittaa pystyssä olevaa. Tämä sopiikin hedelmän kasvutapaan, joka on pystymäinen, eikä normaali alaspäin roikkuva. Maku oli makea, kärjestä löytyi hieman poltetta. Kantaa kohden polte hävisi.


IMG_3696
Szegedi 178 on toinen kasvatuksessa olevista Szegedeistä. Tämä on kooltaan hieman pienempi kuin yllä ollut Kalocsai. Maku oli näin kauden alustakin melko makea. Melko pian makeuden jälkeen iskee kova polte, joka tuntuu vain kiristyvän. Tulisuuden mukana tulee suuhun hieman kitkerä maku. Tulisuus oli yllättävä ja lähes laittaa nikottelemaan. Tulisuus noin 7-8 paikkeilla.

IMG_3699

Mohawk F1 on amppelipaprika, jonka siemeniä jaettiin ilmaiseksi Lepaan messuilla viime syksynä. Tämä on ensimmäisiä kukkijoitani tänä vuonna. Podin alku ilmaantui ensimmäisenä, mutta kypsyminen on kestänyt kummallisen kauan. Hedelmässä oli vieläkin havaittavissa vihreää, vaikka osittain se alkoi olla jo ylikypsä. Maku oli mauton, jokseenkin tavallista paprikaa mutta ollen vain kevyt häivähdys siitä. Kesän mittaa kasvaneet maistunevat paremmilta.

 

Ensimmäiset paprikat ja chilit on nyt maisteltu. Unkarin paprikoista otettiin siemenet talteen, jotka kylvettiin saman tien. Kalocsailta odotan hyvää satoa ja toivoisin niitä kertyvän riittävästi kuivatukseen saakka. Nämä menevät ulkokasvatukseen jahka ovat siirrettävissä.

IMG_3705

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...