keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Seesogreen lannoitteet testiin

Lappeenrannan Viherpeukku haki hetki sitten kiinnostuneita testaamaan uutta Seesogreen lannoitesarjaa. ChiliNoidin vinkistä pistin anomuksen sisään, joka tärppäsikin nopsaan. Ennen kuin aletaan puhumaan itse testistä ja sen tuloksista, katsotaanpa mitä on luvassa.

11246362_626885517445688_6424237450557819552_n
Lannoitesarja sopii kaikille alustoille. Vesiviljelyyn, kookokseen ja multaan. Jokainen pussi sisältää vesiliuokoisia ravinteita. 500g:n pussi riittää 1000 litraan vettä. Tuotteiden markkinointi koot ovat 500g ja 1kg.

Setti jakaantuu kolmeen pussiin. Punainen pussi sisältää peruslannoitusta ja ravinteita juuristoalueen kehitykseen. Valkoisen pussi sisältää peruslannoitusta ja kukintaa edistäviä ravinteita. Sininen pussi sisältää ravinteita kukintaan ja sadon kypsytykseen. Pusseista löytyy ainakin Viherpeukun sivuilta ilmeisesti vanhemmat tuotekuvat, joissa pussit ovat vielä nimetty Root, Grow ja Bloom nimityksillä. Jostakin syystä valkoinen pussikin on saanut uudessa etiketissä “Bloom” statuksen “Grow” nimityksen asemesta.

Vaikka puhutaan lannoitesarjasta, tuotetta markkinoidaan yksikomponenttisena lannoitteena. Tämä pätee ehkä parhaiten sarjan siniseen Bloom & Booster pussiin, jota Seesogreenin lannoitusohjelman mukaan käytetään yksinkin kun sarjan kahta muuta käytetään muiden kanssa.

Lannoitusohjelma on simppeli. Se ei käytännössä tee lainkaan eroa kasvualustasta riippuen, olipa se multa, kookos tai vesiviljely. Basic & Root ja Basic & Bloomilla yhdistelmällä aloitetaan. Kevyt muutos Bloom & Boosteriin yhdessä Basic & Bloomin kanssa ja jatketaan pelkällä Bloom & Boosterilla loppuun. Annostelu 50ml+50ml mukana tuleva annostelumitalla sataan litraan vettä.
20150511_202047 20150511_202132 20150511_202109

Laskuri
Pussien sisältämät ravinnemäärät löytyvät pussin alakulmasta. Korkeat prosenttiluvut kertovat vahvasta aineesta, joka taas kertoo hyvästä riittävyydestä. Pelkkä annosteluohjelma ja sisällön prosentit eivät juuri vielä kerro mitään itse lannoitteista. Niitä pitää tutkia ravinteiden tasolla ja lannoitusohjelman mukaisilla annostuksilla.

Clipboard01

Jotta pitoisuudet olisi hieman helpompi hahmottaa, tein tällä kertaa Seesogreenille oman laskurin (Open Office). Sen avulla on helppo laskea annostelun sisältämät ravinteet. Laskurin kertomat milligrammat litrassa ovat yksiköltään jo huomattavasti helpompia ymmärtää ja ennen kaikkea ovat helposti vertailtavissa.

Seesogreen viikot

Ca ja S?
Lannoitusohjelmasta pistää silmiin muutamia asioita.
Ensimmäisenä tietysti kalsiumin (Ca) puuttuminen. Kalsium on yleensä hankala tapaus, koska se usein reagoi sakkaavasti muiden lannoitteiden kanssa. Sen puuttuminen ei ole niinkään ongelma multa- ja turveviljelyssä, joissa itse kasvualustasta löytyy sitä lähes poikkeuksetta. Ongelma tulee kun siirrytään vesiviljelyyn ja kookokseen, joissa ei ole kalsiumia. Vesijohtoveden mukana tulee hyvin monissa paikoissa kalsiumia, mutta näin ei voida kuitenkaan olettaa jokaisen tapauksen kohdalla. Itse pyrin suosimaan sadevettä sen helpon saatavuuden ja puhtaan sisällön johdosta. Kalsiumin puute pelottaa, koska se aiheuttaa latvamätää ja tästä on kärsitty jopa kalsiumpitoisenkin lannoituksen kanssa. Kalsiumin puutteella oli muitakin, mutta sekundääriseksi määriteltyjä vaikutuksia.

Seuraavaksi ihmetystä aiheuttaa myös rikin (S) puuttuminen. Hanavedestä ei tule rikkiä, eikä sadevesikään nykyään sisällä käytännössä lainkaan rikkiä, kuten se ennen sisälsi. Rikki on tärkeä rakennusaine ja sen puutos aiheuttaa typen puutteen kaltaista kellastumista. Tällä on taas suora vaikutus yhteyttämiseen. Rikin puute vaikuttaa myös kukkimiseen alentavasti. Harris RSA lannoitusohjelma on myös täysin rikitön, joten en täysin tuomitse rikin puuttumista. Nykyinen normaali lannoitukseni on on erittäin rikkipitoinen ja mielestäni se on ollut huomattava parannus kukintaan.

Typpi-kalium
Typpi-kalium suhde on alkuun 1:0,5. Tämä on radikaalisuhde, varsinkin kun itse olen muista kasvattajista poiketen käyttänyt jopa 1:1 suhdetta.  Lannoitustestissäni totesin 1:0,5 suhteen erittäin tuuheuttavaksi ja kukkia kasvattavaksi. Se vaikutti toimivalta, mutta samalla se oli äärimmäisen hidas. Kukkien määrään omassa testissäni saattoi vaikuttaa korkea rikin määrä. Vastapainoksi tälle pamautetaan toinen puoli ohjelmasta sitten korkealla kaliumilla, jolloin typpi-kali suhde on huima 1:3,3. Tälläistä suhdetta en ole testannut. Mielenkiintoista nähdä miten nämä suhteet muiden lannoitteiden kanssa saavat aikaan.

Ohjelma
En osaa sanoa lannoitusohjelmien viikkoaikatauluista mitään, koska en etene kasvatuksessa orjallisesti ohjelmaa seuraten. Seesogreenin ohjelmassa ei puhuta eri vaiheista, mitä nyt mainitaan kasvu ja kukinta kahden ensimmäisellä ohjelmarivillä. En myöskään ymmärrä 18 tunnin pituista ohjelman jaksoa, joka on ohjelman ensimmäisellä rivillä, jolle ei mielestäni tarvitse antaa paljoa painoarvoa.

Ohjeessa ei käsketä vaihtamaan vesiä, joka on monille muulle lannoitevalmistajalle äärimmäisen tärkeä juttu. En normaalisti vaihtele vesiä, mutta vesien vaihto takaa, että ainakin kerran viikossa kaikki on kohdillaan. Vesien vaihdolla taataan, että ohjelman mukaisia ravinteita on tarjolla ja pH:kin on pitäisi olla paikallaan. Pienissä vesiviljelyissä tämä onkin järkevää ja hoituukin pakon sanelemana kulutuksen myötä, mutta suuremmissa jätevesien määrä voi nousta kohtuuttoman suureksi.

Ohjelman viikkoaikataulun seuraamisen sijaan suosittelisin seuraamaan kasvia ja muuttamana ohjelman riviä aina tarpeen mukaan. Kasvit kun tuntuvat kasvavan hieman omia aikojaan, jossa olosuhteet näyttelevät suurta osuutta.
Vaikka Seesogreenit tuntuvat hieman omituisilta kahden puuttuvan ravinteen sekä hurjien typpi-kalium suhteiden osalta, odotan mielenkiinnolla lannoitteiden tuloksia. Uskoisin, että melko pian näkyy, onko lannoitteista käytettäviksi etiketin mukaisesti vihanneksille vai korjaako kuolema satoa nopeammin. 

20150511_202200
20150511_202755

2 kommenttia:

 1. Kylläpä näitä eri lannoitevalmistajia riittää. Muutamista mainitsemistasi "puutteista" huolimatta vaikuttavat kuitenkin ammattimaisilta tuotteilta. Mielenkiinnollla jään seuraamaan tätä testiä.
  Itse olen myös käyttänyt aika lähelle tätä 1:1 suhdetta Typpi-Kaliumissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näitä "valmistajia". Moni lienee pelkkiä tukkuportaita ja uudelleen pussittajia. Tässä kohtaa ei liene kyse todellisesta valmistajasta, mitä tulee halliin joka sijaitsee valmistajan osoitteessa Hollannissa. ;)
   Nutrifortekin on pelkkä maahantuoja jonka tuotteet ovat käsitykseni mukaan poikkeuksetta Haifalta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...