maanantai 4. toukokuuta 2015

Tomaattien muutto

Tomaatit ovat majailleet hyvin lämmitetyssä kasvihuoneessa reilun kuukauden. Vapun jälkeen ne päätettiin siirtää toiseen kasvihuoneeseen kasvulavoihin. Toisessa kasvihuoneessa ei ole lämmitystä, mutta sellainen on kuitenkin helppo järjestää tarvittaessa. Päivät ovat jo niin lämpimiä ettei lämmitystä tarvita päivisin, päin vastoin, jopa pientä tuuletusta kaivataan. Viime vuonna tomaatit siirrettiin 19.5 mutkien kautta pysyvästi tähän kasvihuoneeseen.

IMG_3431

Lavat valmistettiin viime syksynä kierrätyspuusta. Ne ovat käsittelemätöntä puuta ja ne kestävät sen minkä kestävät. Turve niiden sisällä on niin ikään kierrätettyä, kertaalleen käytettyä kasvupenkkiä ammattiviljelmältä. Lisäksi lavoihin päätyi käytettyjen kasvusäkkien turve-kookos seosta, josta on saadaan paljon voimaa tomaattien kasvulle.

IMG_3439 IMG_3440

Parina aikaisempana kesänä tomaatit ovat olleet istutettuina kangasruukkuihin. Täksi kaudeksi niistä päätettiin luopua. Pieni kasvihuone on kesällä täystuuletuksesta huolimatta kuuma. Se lisää kasvien haihdutusta ja vedenkulutusta. Kasvulavojen kastelu pitäisi olla helpompaa ja vähemmän työllistävää suuremman turve tilavuuden johdosta. Samalla tomaattien määrää vähennettiin, jolla tavoitellaan parempaa ilman liikkumista kasvihuoneessa ja kasvien väleissä. Myöhemmin tomaateille on suunnitelmissa toteuttaa automaattikastelu.


IMG_3449 IMG_3447
IMG_3454 IMG_3444

Harvat tomaattivälit tarjoavat tilaa matalille kasveille. Tällä hetkellä välit täyttyivät mansikka-amppeleista ja kukista.


Pikkukasvarin vesiviljelyyn päätettiin laittaa myös tomaattia. Ensimmäinen ongelma oli, ettei vesiviljelyyn meneviä tomaatteja oltu mitenkään eroteltu. Kun vesiviljelyyn päätyvät tomaatit oli valittu, alkoi niiden sovittaminen kangasruukkuihin. Tämä tarkoitti suurimpien turpeiden pois pesua. Kangasruukun pohjalle hieman turvetta ja pussiin sopivaksi muotoiltu juuripaakku perään. Lopuksi pussi täytettiin turpeella.  

IMG_3456 IMG_3461 IMG_3465 IMG_3466

IMG_3485
IMG_3487
Kangasruukut laitettiin vesiviljelyränniin ja ruukkujen välit täytettiin lekasoralla. Sora pitää myöhemmin vielä peittää muovilla liiallisen haihtumisen estämiseksi. Tomaatin juuriston tuntiessa, ränni saattaa käydä vielä ahtaaksi.


IMG_3518
Kaikki valmiina kylmän yön varalta.IMG_3495
IMG_3450
IMG_3493

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...