maanantai 1. kesäkuuta 2015

Hieman maistiaisia

Uusi lannoitusratkaisuni tuntuu toimivalta ja chilien kuin paprikoiden hedelmät tuntuvat kypsyvän normaalia nopeammin. Satoa alkaa hiljalleen tulla ja pääsin jälleen maistelemaan uusia lajikkeita.

Szegedi 80

On unkarilainen paprika. Sen kasvutapa on tyypillinen paprikalle ja hedelmät roikkuvat alaspäin. Halkaistessa podia, jäi veitseen huomattava määrä todella punertavaa nestettä. Maku ei ole paprikamainen terävä, vaan lähes tuleton sekä hieman hedelmäinen. Jos paprika on rapsahtelevan rapea, on tämä siihen verrattuna huomattavan kiinteä. Kuori tuntuu jopa hieman sitkeältä, jota tiheä ja kova liha vielä korostaa. Vaikka leikkauksesta jäi paljon nestettä veitseen, on hedelmä todellisuudessa erittäin kuivanoloinen. Kun alkuperä tiedetään, onkin kyseessä takuuvarma lähde punaiselle paprikajauheelle. Pidin tätä erinomaisena.


Space Chili – Hangjiao
Tällä kaudella lajikelistaltani löytyy useampia “avaruuschilejä”. Tarinan mukaan kiinalaiset lähettivät 80-luvulla useasti eri siemeniä satelliitin mukana maata kiertävälle radalle. Viiden päivän kierron aikana siemenet altistuivat painovoimattomuudelle ja kosmiselle säteilylle. Kun satelliitti palasi maahan tai pikemminkin mereen, siemenet otettiin talteen ja kylvettiin. Kasvaneista kasveista 1%:ssa nähtiin mutatoitumista positiivisessa mielessä. Näistä esimerkkeinä korkea sato ja hyvä tautien ja tuholaisten kesto. Tarinan todenperäisyydelle ei tunnu löytyvän luotettavaa lähdettä, mutta näitä myös Hangjiao (杭椒) chilinä tunnettuja avaruuschilejä löytyy niin sanotun projektin jäljiltä kymmenen eri lajiketta.Space Chili 4 – Comet’s Tail

Hedelmä on kohtuullisen pitkä ja ohut. Kyseiset yksilöt olivat ehkä jopa suhteellisen suoria muihin netissä näkemiini kuviin. Hedelmä oli mehukas ja makeakin. Tasainen tulisuus tulee kivasti makeuden jälkeen. Tulisuus ei ole mikään iskevä, eikä erityisen voimakas. Tulisuuden suhteen liikutaan ehkä kakkostasolla. Makeuden ja kiltin tulisuuden johdosta tämä on ehdottoman loistava chili.


 

Space Chili – Yellow Solar Flare

Edelliseen Hangjiaoon verrattuna tämä oli pienoinen pettymys. Hedelmä on suhteellisen pieni. Tulisuutta siinä ei ole juurikaan, korkeintaan ykkösen verran. Makua ei tästä oikein löydy, mutta siihen toivottavasti saadaan muutosta myöhemmin kaudella. Tällaisenaan ei aiheuta innostusta kasvattaa uudestaan. Salaatin sekaan pilkottuna varmasti näppärä lisä.
Black Jalapeno
Musta jalapeno kuuluu ehdottomasti kauden eniten odotettujen joukkoon. Hedelmät ovat heti alkuaankin mustia, mutta muuttuvat erittäin hitaasti lopulta tumman purppuran värisiksi. Tumman punertavana tätä voidaan pitää kypsänä. Valitettavasti maku ei kypsänä tuottanut suuria elämyksiä. Mausta oli hennosti tunnistettavissa jalapenolle tyypillinen maku, mutta se oli hento. Podi itsessään oli mukava naposteltava tulettomana. Tätä täytyi ehdottomasti vielä testata raakana ennen lopullisen tuomion antamista jatkosta. Maistoin puskasta täysin mustan podin. Se oli sisältä hyvin vihertävä. Maku oli jotain mitä en ollut odottanut. Se oli kitkerä ja jopa saippuainen. Tulisuus oli kaukana tulettomasta ja tulisuus sai jopa hieman nikottelemaan. Niinpä tämän tuomio siirtyykin myöhempään jolloin pääsen maistamaan kasvihuoneessa kunnolla kypsynyttä hedelmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...