tiistai 23. kesäkuuta 2015

Karvasta ja makeaa

Vaikka alku kurkkujen kanssa oli huono, alkavat varataimien varataimet vihdoin pukkaamaan satoa. Ebb & flow rännin kurkut ovat myös hiljalleen lähteneet kasvuun ja päivitetty 22 paikkainen kurkku NFT laukaistiin käyntiin viikonloppuna. Nyt päästiin keräämään turpeesta ensimmäiset kurkut jollei ebbirännin mätäntyneestä kurkusta kerättyä “satoa” lasketa.

IMG_4124 IMG_4126

Avomaankurkkua on tänä vuonna luvassa melkoisia määriä ja viime vuosien määrät rikkoontuvat suurella todennäköisyydellä satomäärän ylittäessä 50kg. Nyt kerätyt kurkut olivat myös avomaankurkkua, joskin kasvaneet kasvihuoneessa. Kaksi pitkää kurkkua ovat pitkää avomaankurkkua (Kinesisk slange, kiinalainen käärme). Toinen niistä oli maultaan karvas. Karvasmaku tulee joihinkin lajikkeisiin herkästi jos kasvi ei saa vettä tasaisesti. Nyt kastelussa onkin ollut epätasaisuutta pilvisten ja suhteellisen viileiden päivien takia. Tästä syystä kannattaakin suosia karvasvapaita lajikkeita. Toiset, tutun malliset avomaankurkut olivat makeita ja erittäin maukkaita.


Paprikat ja chilit ovat jumiutuneet kasvun ja kypsymisen suhteen heti kun viime aikaiset viileät ilmat alkoivat. Jotain pientä uutta maisteltavaa kuitenkin irtosi. Tällä kerralla tarjolla oli vain mietoa ja makeaa paprikaa ja chiliä, mutta hieman suuremmassa koossa.

IMG_4053

Ramiro voidaan ohittaa tällä kerralla, koska kyseessä on lähes joka marketista löytyvä suippopaprikalajike. Se on kuitenkin perusvarma lajike ja tuottaa hyvän sadon.


IMG_4055Karmen kuuluu kauden unkarilaisiin lajikkeihini. Karmenin luvataan olevan aikainen ja tuottoisa lajike. Aikainen se oli, mutta kypsymiseen meni pitkä aika, johon säällä on varmasti suuri vaikutus. Maultaan makeahko ja kiinteälihainen. Erinomainen peruspaprika jonka yksittäiset hedelmät ovat melkoisen suuria. Tämän paino oli 86 grammaa, kun perus Ramiron paino on pyörinyt siinä 60 gramman molemmin puolin. Paksu seinämäpaksuus näkyy vaa’assa.

IMG_4063IMG_4059Space chili 8 – Hangjiao 8 – Total Eclipse on jatkoa aikaisemmin esillä olleille avaruuschileille. Total eclipse ei ollut aivan niin hyvä kuin Comet’s tail, joka oli erittäin makea ja hieman tulinen. Tämän tulisuus oli juuri ja juuri havaittavissa. Makeutta oli hieman ja tämä lähinnä muistuttikin maultaan tavallista suippopaprikaa. Kasvina ollut tuholaisherkkä, mutta niin ovat muutkin annuumit olleet. Jos kasvin saa kasvamaan metriseksi, on se varmasti hedelmineen hieno ilmestys.IMG_4060Shishito pepper on kulkeutunut minulle Malesiasta, mutta alkuaan Shishito on lähtöisin Japanista. Chili kerätään usein vihreänä, mutta se ei ole oman testini mukaan kovinkaan maistuva tuolloin. Lähinnä kitkerä. Punaiseksi kypsynyt hedelmä oli taasen makea ja poltetta oli jopa vähemmän kuin vihreässä. Poltteen taso matala välillä 1-2. Erittäin ohutseinäinen hedelmä kypsyy nopeasti punaiseksi. Kasvi runsas kukkimaan ja myös sadon määrä on suhteessa suuri.

2 kommenttia:

 1. Googlasin sanaa "perliitti" ja päädyin vanhalle postauksellesi, jossa hommasit perliittiä ja teit siitä ensimmäisen kokeilun. En löytänyt jatkoa. Käytätkö edelleen 40% perliittiä vai oletko kokeillut erilaisten suhteiden vaikutusta?
  Paavalinkukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perliitin käyttö normaalissa kasvatuksessa on jäänyt melko väiseksi. Pyrin sekoittamaan sitä enää vesiviljelyyn menevään kookokseen. En huomannut perliitillä mitään vaikutusta, jonka voisi laskea vain perliitin eduksi. Käyttösuositushan säkissä on 10-40%. Jossakin vaiheessa laskin suhteen 5% ja totesin senkin hyväksi määräksi (näkyy kohtuu runsaana joukossa). 40% onkin erittäin korkea määrä, jossa käytännössä puolet on perliittiä. Korkea perliitti määrä tuo omia ongelmia turvemäärän vähentyessä ja kastelumäärän ja lannoituksen lisääntyessä.

   Olenkin todennut, että kuohkea ja laadukas turve ei tarvitse kuohkeuttajaa. Vesiviljelyssä testasin perliittiä, jossa kasvit olivat sellaisenaan pelkässä perliitissä. Tuo kokeilu oli menestys, mutta vaatii aktiivista kastelua. Myös ammattiviljelyssä on käytössä jonkin verran vain perliittiä sisältäviä kasvusäkkejä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...