maanantai 1. kesäkuuta 2015

Rocotoille isompaa purkkia osa2

Blogin päivittäminen tuottaa edelleen ongelmaa, mutta koitetaan saada nämä keploteltua näkyville. :)

Rocotot ovat mielenkiintoisia. Ne kasvattavat valtavan juuriston jos se ne saavat siihen tilaisuuden. Ne viihtyvät isossa ruukussa tai jopa pellossa. Yllättäen ne tuntuvat viihtyvän myös pienessä amppelissakin. Suuremmassa ruukussa kastelutarve on huomattavasti vähäisempää kuin esim. pienessä amppelissa. Koska rocoto ovat sen verran hyvällä mallilla, päätin istuttaa niitä lisää isompiin purkkeihin.

Itse tehty reikäruukku, “airpot” oli todella toimiva. Noin 40 litraisen ruukun muoto oli pyöreä, eikä sille ollut tänä vuonna kunnollista paikkaa. Niinpä päätin laittaa ruukun tänä kesänä kasvihuoneen oven päältä löytyvälle hyllylle. Hyllyllä oli viime kesänä kolme Rocoto turbo pubea, jotka satosivat ennätyksellisesti oman mittapuuni mukaan. Ongelmana tuossa paikassa oli vain hyllyn kapeus.Koska airpotissani ei ole omaa pohjaa, oli hyllylle hyvä tehdä sopiva tarjotin, joka toimii pohjana ruukulle. Tein tarjottimen kierrätyslaudasta johon niittasin vanhan turvesäkin saadakseni pohjasta vedenpitävän. Ruukku muotoutui näppärästi tällä kertaa sitten soikeaksi tavallisen pyöreän asemesta.
Ruukusta tuli turpeen ja tarjottimen kanssa melkoisen painava yhdistelmä. Turbo pube red taivutettiin katon myötäiseksi ja levitettiin kiinni katon rautoihin. Purkki on vähän turhan korkea, joka osaltaan vaikeuttaa kastelua. Tällä mennään nyt ja kesä näyttää tuon toimivuuden. Paikallehan olisi helppo tehdä vähän suurempi ja sopivampi ruukku tarpeen tullen.


Iso on aina parempi vai onko? Nyt vedetään överiksi ja tempaistaan rocoto vieläkin isompaan purkkiin. Kasvihuoneen takana on muutaman vuoden pyörinyt rakennusjätelavalta pelastettu laastipytty. Pytty on ollut putsaamisen jälkeen ainoastaan käytetyn turpeen talvivarastointipaikka. Kun käytetylle chiliturpeelle ei ollut hirveästi tarvetta ja pyttykin oli hieman tyhjän panttina, ajattelin mikseipä siihen voisi istuttaa chiliä. Iso pytty olisi vähän sama kuin istuttaisi chilin peltoon, mutta olisi kuitenkin tavallista peltomaata ravinteikkaampaa ja lämpimämpi. “Ruukulla” on kokoa 240 litraa ja siihen istutettiin viime kesäinen Turbo pube red. Pohjareikien poraamisen jälkeen pytty täyttyi kerros kerrokselta uudelleen lannoitetusta turpeesta. Lannoitteina käytin kanankakkaa, merilevää, rehupuristetta, tuhkaa ja puutarhan kevättä. Tuhkaa ei mennyt kuin kaksi kourallista jonnekkin pohjakerrokseen. Kuivattua mutta rouhimatonta levää noin 10 litraa. Kanan kakkaa, rehupuristetta ja puutarhan kevättä meni muutamaan kerrokseen desin – kahden verran kutakin. 

Rocoto uudessa purkissaan. Viikko on mennyt odotuksiani paremmen. Shokki kasvihuoneen ja ulkolämpötilojen välillä on ollut iso. Alimmillaan lämpö on käynyt 2.4°C:ssa ja päivällä porottava aurinko on varmasti nostanut lämpötiloja melko ylös, uv:sta puhumattakaan. Harsoihin ei ole vielä tarvinnut turvautua ja lämpötilojen osalta tulevat viikot näyttävät hyvältä päivä- ja yölämpötilojen suhteen. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten juuri alkanut kukinta jatkuu ja edistyy vai oliko muutos tähän väliin liian suuri. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...