tiistai 30. kesäkuuta 2015

Romanian Sweet ja Big Bang!

IMG_4205
Hieman satoa. Toki satoa tulee hieman enemmän kuin nämä, mutta näitä pikku esittelyitä varten tulee kerättyä hieman sortimenttia esille. Kokeiluiden johdosta satomäärä tosin jäänee huomattavasti viime vuosista, joka ei välttämättä ole ihan huono sekään. Tämä kausi onkin kokeellinen ja etsikkoaikaa seuraavan kauden suunnannäyttäjänä. Ensi vuonna meno rauhoittuu ja keskittyy mietoihin. Tämän suhteen täytyy pitää pää kylmänä.

IMG_4210
Romanian Sweet on paprika joka tunnetaan myös nimellä Antohi Romanian. Antohi nimi viittaa Jan Antohioniin, joka on “löytänyt” lajikkeen ja tuonut siemenet 90-luvun alussa Yhdysvaltoihin. Tästä kuten monesta muustakin matalaksi jääneestä annuum puskasta ei ole luvassa hyvää satoa. Tähän vaikuttanee alun huono startti ja lannoitussuhteen vääryys, josta syystä pensaat jäivät matalaksi. Itse hedelmä on todella hyvä. En tiedä tuoko se kuitenkaan jotain lisäarvoa jo suuren paprikavalikoimaan, mutta ei se ainakaan heikennä sitä. Romanian sweet on rapsakka ja ilmavalihainen paprika. Mehevyyden lisäksi se on myös erittäin makea. Kypsyminen on ollut hidasta muttei kuitenkaan hitaimmasta päästä.


IMG_4206
Space Chili 9 – Hangijiao 9 – Big Bang on kiilainen chililajike ja vielä avaruus sellainen. Nimi lupaa paljon ja isoa räjähdystä tästä odottelinkin. Olisiko tämä jokin suuri paukku jokseenkin makeiden space chilien joukossa. Maistelu alkoi keskeltä koska se vastaa aina sellaista keskiarvoa. Maku ei ollut mikään tajuntaa räjäyttävä. Se paini samassa sarjassa tavallisten suippopaprikoiden joukossa. Myöhemmin kyseinen chili päätyi ruokapöytään ja vasta siellä se tarjosi sen bängin! Nimittäin tuleton paprika olikin yllättäen muuttunut tuliseksi chiliksi. Tulisuus tulikin yllättäen vastaan hedelmän kärjestä hiipuen keskikohtaa kohden. Tulisuutta tästä löytyikin ja se oli arviolta noin 3-4 paikkeilla. Keskikohdan yläpuolelta maku oli taas mielettömän makea, mehukas ja täysin tuleton. Voiko olla niin, että tästä chilistä löytää hienon liukuvariaation poltteen ja makeuden väliltä. Jos tämä tämä toistuu toisenkin chilin kohdalla, niin tämähän on melkoinen yllättäjä. Olen ollut aistivinani käänteistä tulisuutta tai sen häivähdystä näistä kiinalaisista chileistä, mutta tässä ero oli todella suuri. Suurikokoisena tästä irtoaa loistavaa materiaalia jauheen tekoon.

4 kommenttia:

 1. Mikä oli se väärä lannoitus, millä jäi puskat pieneksi?
  Liian vähän typpeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo typpihän se on. Tuossa Kauppapuutarhaliiton Paprikan viljely oppaassa se on mielestäni mainittu, mutta en sitä äkkiseltään löytänyt (on vähän liikaa korostustussauksia). Nyttenkin olen lähtenyt liikkeelle 1:1 typpi-kalium suhteesta, mutta kyseessä lienee liian matala johtavuus tällä suhteella, josta syystä kasvit ovat siirtyneet generatiiviseen kasvuun liian varhaisessa vaiheessa.

   Poista
  2. Oletko vesiviljelyssä kokeillut, että ensin taimivaiheen aikana reilusti typpipitoinen lios ja kun puolimetrisiä / metrisiä, niin vaihdetaan nesteet ja 1/1,2 lioksella eteenpäin. Onnistuuko taimivaiheen nopeuttaminen?

   Poista
  3. Olen aikaisempina vuosina mennyt käytännössä koko kauden taimista syksyn alkuun saakka 1:1 suhteella niin turpeessa kuin vedessäkin. Kasvu on reipasta ja puskien koko iso. Tosin jos alkuvaiheessa kukinta alkaa puskan ollessa pieni, puska jää siihen kokoon. Vasta kun hedelmät ovat kypsyneet, alkaa uusi pituuskasvu.

   Olen myös testannut 1:½ suhdetta korkealla mg/l typpi määrällä, mutta se ei ole ollut toimiva. Kasvu on rehevää ja teettää paljon varkaita, mutta kukinnan alku hidastuu.

   Tässä artikkelissa kiteytyy suunnilleen tietämykseni. :) http://chilitunari.blogspot.fi/2015/05/lannoitusohjelman-pohdintaa.html

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...