torstai 18. kesäkuuta 2015

Talon maalausta: Lautojen kunnostusta

Raavittujen maalipintojen alta paljastui yllättäen odotettua parempia puupintoja. Paikoitellen repsottaneen maalin alla ollut harmaa nukkapintainen puuaineshöttö lähti hienosti raavinnan mukana. Eteläpään seinä oli raavinnan alkaessa todella märkä maalin alta, mutta se vaikutti kuivuvan todella nopeasti. Tähän varmasti auttoi kuivat ja poutaiset säät ja ennen kaikkea erittäin tuuliset ilmat. Täysin ilman kunnostuksia ei kuitenkaan puupintojen kanssa selvitty ja muutamia lahoja laudanpäätyjä jouduttiin uusimaan.

Kun aikaisemmin kyseltiin vinkkejä maaliin ja työhön, kävi selväksi, että erityistä huomiota pitää kiinnittää lautojen ja rimojen jatkokohtiin. Näihin jatkoksiin suositeltiinkin erikoiskohtelua. Koska laudoitusta ei tällä kertaa päätetty alkaa vaihtelemaan sen suuremmin, oli korjattavia kohtia vastassa siellä täällä ympäri taloa. Maalausta raavittaessa olikin havaittavissa, että juuri nämä jatkokohdat olivat maalauksen heikoimmat kohdat, josta vesi oli lopulta päässyt maalin taakse ja sitä kautta maalin kesintä oli alkanut.

Joissakin kohdissa joissa rima ei ollut täysisärmäistä, olikin jo aikaisemmin käytetty jonkin sortin kittiä. Se saattoi olla vanhaa pellavaöljykittiä, joka oli vuosien saatossa kovettunut sekä sittemmin irtoillut sekä halkeillut tehden maalille saman. Ennenaikaista kovettumista välttääksemme valitsimme nyt “kittausmassaksi” mahdollisimman elastisen tuotteen. Monien vaihtoehtojen jälkeen valitsimme Bisonin Poly Max Original Expressin, joka sopii liimaamiseen ja tiivistämiseen ulkokäytössä. Lisäksi se oli homesuojattu ja sille annettiin 25 vuoden elastisuustakuu. Vaikka massa oli valkoista uskoimme sen peittyvän helposti paksun maalin alle aikaisempiin maalauksiin perustuen jotka oli tehty Virtasen 4 Öljyn Laatumaalilla.

IMG_3864
IMG_3511
IMG_3863


Lahonneiden lautojen ja rimojen vaihto kävi vaikealta kuulostavasta työstä huolimatta kuitenkin melko helposti. Laudanvaihto käynnistyi viereisten rimojen sahauksella Käsisirkkelin sahaussyvyys asetettiin piirun verran matalammaksi kuin riman kokonaiskorkeus oli. Näin sahattu rima jäi vielä kiinni, mutta se oli käännettävissä irti seinästä. Kun rima poistettiin, jäljelle jääneet puusäikeet katkaistiin terävällä taltalla. Riman poisto piti tehdä hieman kauempaa kuin ajateltu laudan ajolinja, jolloin sirkkelille jäi sen vaatima tila eikä kaikki katkonta kohdat osunee samalle linjalle muodostaen yhtä yhtenäistä massalinjaa.

IMG_3861
IMG_3862

Kun rimat olivat poissa tieltä, asetettiin sirkkelin syvyys hieman laudan paksuutta matalammaksi. Näin lauta saatiin riman tavoin katkeamaan osumatta kuitenkaan lautojen takana olleeseen tervapaperiin. Laudan katkomisesta jääneet ylimääräiset puusäleet tasoitettiin taltalla ja puukolla. Tilalle uudet laudat ja uudet rimat. Ikävintä vaihdossa oli, että jokainen lauta ja rima kun piti tehdä yksilöllisesti niin korkeuden kuin myös leveyden suhteen. Onpa ennen vanhaa ollut heittoa tavaran mitoissa! Pula-ajan vaikutus näkyy.

Kun kaikki korjausta vaatineet paikat oli korjattu, annettiin seinän jatkaa kuivumista ja hengähtämistä.

IMG_3507
IMG_3500

jatkuu…

Kirjoitukset:
Talon maalausta
Talon maalausta: Raavintaa ja kaavintaa
- - - Talon maalausta: Lautojen kunnostusta
Talon maalausta: Maalin ja värin valintaa
Talon maalausta: Homeentappaja
Talon maalausta: Maalausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...